BouwProfs

De bouw online verbonden.

Wat is de beste duurzame basis om energiezuinige woningen te ontwikkelen?

Een energiezuinige woning kan op diverse manieren ontwikkeld worden. Maar wat is nu eigenlijk de beste basis om zo'n duurzaam huis te ontwikkelen?

We weten inmiddels dat de beste basis bestaat uit:

  • een goede thermische schil
  • een gebalanceerde ventilatie met WTW wel of niet CO2 gestuurd
  • een lage temperatuur verwarming

Maar hoort in dit rijtje drievoudige beglazing inmiddels ook niet tot de standaard basis?

Zijn PV panelen als extra toevoeging het beste om te komen tot een EPC van 0,4?
Is isoleren op niveau Passief Bouwen met een zeer goede thermische schil de basis voor toekomstige nieuwbouw woningen?

Deze vraag is gesteld door Hans van de Winkel in de Duurzaam Bouwen groep op Linkedin.

Weergaven: 1321

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Welkom bij BHB Het Nieuwe Bouwen

we doen niet anders dan op de juiste manier bouwen en opdrachtgevers bijstaan in het bouwproces.

meer weten kom eens langs en ik laat u zien en voelen hoe een dergelijk klimaat onder een dergelijke dikke schil aanvoelt met weinig energie gezond wonen.

u bent allen van harte welkom.

vr gr Bert Heerbaart

BHB Het Nieuwe Bouwen bv

Bijlagen:

Misschien ten overvloede wil ik nog een van de grootste voordelen van een gebouw met PHi certificaat noemen; dat is dat het hele ontwerp en bouwkolom gecertificeerd is!!

Dat is het grootste pluspunt voor de bewoner, laten we niet vergeten dat die altijd het slachtoffer is van een slecht gebouwd huis en falende installatie.

Dat alle gebruikte materialen door en door onderzocht zijn op hergebruik en impact op milieu.

enz, enz.

Dat er nu NOM (nul op de meter)gebouwd wordt is ook toe te juichen, daar zit ook weer de garantie voor de gebruiker in.

En inderdaad, zoals genoemd, je erin moet verdiepen wat passiefhuis betekent.

Duurzaamheid gaat vooral over verantwoordelijkheid, geld of terugverdientijd komt op de 2e plaats.

Dat gas niet in een duurzaam gebouw past, moge duidelijk zijn.

Wat nog te denken van hergebruik van regenwater.Wij hebben in ons 10 jaar oude woning al meer dan 3500 m3 water bespaart hiermee.

Bij een passiefhuis mag de verwarmingsbehoefte maximaal 15 kWh/m2 per jaar bedragen. In een passiefhuis wordt dit bereikt met zeer goede isolatie en luchtdichtheid, maar ook door glasvlakken te oriënteren op de zon. Hierdoor is heel weinig energie nodig om een huis te verwarmen. Ik vind dit een mooi uitgangspunt voor het ontwerp. 

Een ander type woning met een laag energieverbruik (dat hier wordt genoemd) is de woning dat goed geïsoleerd is en een goed luchtdicht is, maar minder goed luchtdicht en geïsoleerd dan een passiefhuis. Om toch op een laag energieverbruik te komen wordt daarom gekozen voor een warmtepomp met zeer veel PV panelen op het dak. De PV panelen dekken de volledige stroombehoefte van de warmtepomp en het huishouden. Het concept werkt, maar wat doe je als je zoals André Nijenhuis ook elektrisch wilt rijden op zelf opgewekte stroom? Je panelen leveren nu stroom die vooral gebruikt wordt voor de warmtepomp - waar je deze stroom ook had kunnen gebruiken voor andere dingen. 

Ik vind beide concepten goed. Wel heeft het passiefhuis, mede vanwege het lage basis energieverbruik een beter fundament om een energieleverend huis te worden. Dat is op dit moment zo. We weten nog niet welke innovaties ons binnenkort te wachten staan. Nog efficiëntere warmtepompen? Mogelijkheden om zonnewarmte uit de zomer compact op te slaan voor de winter? Dat kan de huidige stand van de techniek doen kantelen.

@ Judith. Wat jij zegt klopt niet:

"Goede luchtvochtigheid zorgt voor een comfortabel gevoel en voelt sneller warm, dus de verwarming kan lager."  

Het is zelfs zo dat een goede luchtvochtigheid ervoor zorgt dat de verwarming hoger moet, omdat behalve de lucht zelf, ook het vocht in de lucht mee verwarmd moet worden. Droge lucht is dus het snelst warm. (Maar droge lucht is uiteraard ongewenst). 



Judith van Dam zei:

Passief huis is de toekomst, maar zoals eerder opgemerkt speelt comfort ook een grote rol. Een goede ventilatie is noodzakelijk, maar daar komen vaak klachten over. Sterker nog ze worden uitgezet omdat ze teveel herrie maken!! Daarnaast zorgen ze ervoor dat de lucht in de woning droog wordt. Uiteindelijk ontstaat er een ongezond binnenklimaat. Wel eens nagedacht over luchtbevochtiging? Eventueel direct aan te sluiten op de WTW, dus niet in het zicht. Goede luchtvochtigheid zorgt voor een comfortabel gevoel en voelt sneller warm, dus de verwarming kan lager.  

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+