BouwProfs

De bouw online verbonden.

Wat is de toegevoegde waarde van het toepassen van Systems Engineering bij `bestekswerken'?

Jan van den Berg is uitvoerder bij BAM Ulititeitswerken. In de BouwProfs groep op Linkedin stelt hij de volgende vraag:

Wat is de toegevoegde waarde van het toepassen van Systems Engineering bij `bestekswerken'? Voor mijn afstudeeronderzoek ben ik op zoek naar het antwoord op deze vraag.

Wie heeft er ervaring met het toepassen van Systems Engineering op `bestekswerken' in de Utiliteitsbouw, of heeft suggesties hoe ik deze vraag kan beantwoorden?

Weergaven: 529

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Van uit het BIM management cursus die wij ( Dik Spekkink en ik) geven, geven we deels antwoordt op deze vraag. System engineering is een mooie methode om in een vroeg stadium de richting te bepalen van je ontwerp voordat je gebruik maakt van BIM. Het kan een onderdeel worden van het intgrated Project delivery protocol. Daarvoor moet het bestek ondersteund worden door de UAV gc waarbij er een driehoeksverhouding ontstaat tussen opdrachtgever enerzijds en aan de andere kant de ontwerpende partijen in samenspraak met de uitvoerde partij.  Het "bestek" bestaat voor een groot deel uit functioneel specificeren waarbij de eisen aan de oplossingsrichting bij verdere uitwerking nader worden vastgelegd.

De methode levert 30% lagere prijs op waarbij de prijs/kwaliteit verhouding stukken beter wordt!

Wij zijn nu bezig met 22 zorgappartementen in Vroomshoop waarbij deze methode deels gebruikt hebben. De zorgappartementen worden nu in passiefhuis uitgewerkt terwijl dit in eerste instantie niet werd gevraagd! Er wordt dus meer kwaliteit geleverd! De prijs lag in de aanbesteding al laag (was als budget meegegeven) Het ging dus om een system engineering die vooraf is gegaan door morfologisch ontwerp in de aanbestedingsfase.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+