BouwProfs

De bouw online verbonden.

Wat is wat u betreft hét voorbeeld van een echt duurzaam bouwproduct?

Op Livios.be stuitte ik op een artikel over duurzaam modulair bouwen. Men belichtte daar het product e-Blocks. Een manier van modulair bouwen die nog het meest doet denken aan het stapelen van lego steentjes.
Zo''n e-Block bestaat uit een dubbel geïsoleerde bekisting van geëxpandeerd polystyreen (EPS, expanded polystyrene), die na de plaatsing op de werf gevuld wordt met gewapend beton.
De EPS-panelen worden samengehouden door webs, ankers die om de 20 cm in de panelen ingesloten zitten en die perfect de druk van het beton aankunnen. Standaard zijn de e-Blocks 2,44 m lang, 46 cm hoog en 15 cm dik.

De bouwblokken van e-Block worden net zoals legoblokjes op elkaar gestapeld, rechtreeks op de vloerplaat. Zodra ze de eerste verdieping bereiken, worden ze op de bouw volgestort met gewapend beton, dat nadien nauwkeurig aangetrild wordt. Het bouwsysteem garandeert volgens de fabrikant een luchtdichte, superisolerende, vocht- en koudebrugvrije woning.

Dergelijke innovaties zijn aan de orde van de dag inmiddels.
Wat is wat u betreft het lichtende voorbeeld van een echt duurzaam bouwproduct?

BouwProfs hoort graag van u welk product dit is, en uiteraard de motivatie waarom het betreffende product u zo aanspreekt.

Weergaven: 1087

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Een lichtend voorbeeld : KEIM Soldalan ME ! Volledig minerale buitenkwaliteit muurverf.
Oneerbiedig gezegd ; gemalen baksteen. Uiterst milieuvriendelijk ( bindmiddel is waterglas). Zeer hoge kwaliteit. Over C2C gesproken................

Groet,

Alfons.
Beste Andre,

Als je de diverse criteria voor duurzaamheid (epc, gpr, greencalc en breeam) volgt kun je maar tot 1 conclusie komen;
Duurzaamheid van gebouwen wordt voor 70% bepaald door de installatie-techniek. Alle bouwkundige materialen die worden voorgesteld vallen dus in de slechts 30% effect !

Wat mij betreft zou een duurzaam product een installatie-onderdeel moeten zijn. Echter heb ik geen installatie-achtergrond en kan ik daarom niet eenvoudig een product aanprijzen (alhoewel de WKO-installatie zeer gewild is door de markt).

Mijn achtergrond is een architectuur-achtergrond en voor mij gelden als eerste de vragen;
- Wat verstaat een ontwikkelaar onder duurzaamheid ? En wat wil hij/zij daarmee bereiken ?
Als het gaat om de uitstraling van een gebouw vindt ik de diverse varianten om begroeiing op een gevel toe te laten interessant. Verschillende varianten hiervan kun je steeds vaker zien in het interieur en exterieur van gebouwen.

gr.
Wout

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+