BouwProfs

De bouw online verbonden.

Wat vinden bouwprofs van de nieuwe manier van stedenbouw die Almere introduceert?

Burgemeester Annemarie Jorritsma en wethouder Adri Duivesteijn hebben zaterdag in het Stadhuis het startschot gegeven voor de verkoop van Homeruskwartier Centrum. Er waren tientallen architecten aanwezig die hun plannen, met maquette, presenteerden.

Voor de ontwikkeling van Homeruskwartier Centrum introduceert de gemeente Almere een nieuwe manier van stedenbouw. Geïnspireerd door de Duitse universiteitsstad Tübingen kiest Almere voor Bouwgroepen. Die bestaan uit drie of meer huishoudens en bouwen, naast hun eigen woning, ook gemeenschappelijke ruimtes, voorzieningen of winkels.
Anders dan bij collectief particulier opdrachtgeverschap gaat het om betrekkelijk kleine groepen, met als gevolg dat het bouwproces sneller en gemakkelijker verloopt.

In feite is een Bouwgroep een Vereniging van Eigenaren (VvE) in oprichting, en doet hetzelfde als wat een projectontwikkelaar doet. Een Bouwgroep zoekt een architect en aannemer, en wordt opdrachtgever. Op deze manier wordt het centrum van het Homeruskwartier geen standaard centrumgebied met de voorspelbare grootschalige winkelketens, maar biedt het ruimte aan kleinschalige initiatieven van de bewoners zelf.

In Duitsland hebben Bouwgroepen (Baugemeinschaften) zich inmiddels in de stadsontwikkeling verankerd. Daar ontdekken mensen dat ze zelf de indeling van hun woning kunnen bepalen, en dat ze met een Bouwgroep goedkoper uit zijn. Bouwgroepen realiseren samen méér dan individueel mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan gemeenschappelijke voorzieningen, zoals een zwembad, binnentuin, dakterras of een gedeelde logeerruimte.

In totaal zal Homeruskwartier Centrum zo'n 325 woningen tellen. Er komt ruim 3.000 vierkante meter aan winkels en horecagelegenheden, en 9.000 vierkante meter is gereserveerd voor voorzieningen en bedrijfjes. Er kan nog dit jaar worden gestart met de bouw.

Tijd voor een ronde langs de bouwprofs. Wat vindt u van deze wijze van stedenbouw zoals Almere deze nu introduceert?

Weergaven: 906

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Reactie via BouwProfs op Linkedin van Florian Eckardt, eigenaar architectenburo Florian Eckardt:

" Zelf ben ik architect - deelnemer en was ik er zaterdag bij in Almere. Ik vind deze manier van stedenbouw heel interessant omdat het echte stedelijkheid oplevert, in tegenstelling tot de in Nederland gangbare van boven opgelegde ordening met eventuele ontworpen variatie daarin. Zeker in deze tijd waarin duidelijk wordt dat het centrale plannen tegen grenzen aanloopt vind ik het een uitkomst. De vraag is wel even hoe de bouwgroepen bij elkaar komen en welke trekkersrol de architect kan hebben als die daar zelf niet gaat wonen, maar dat zal de ervaring ons leren. Zie mijn interview met Jacqueline Tellinga, de bedenkster van dit g....
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Edwin Brouwer, Commercieel Technisch Adviseur Enicon:


" Wat mij betreft een goed initiatief! Wat ik me dan wel afvraag is of de gemeente Almere zijn verantwoording op het gebied van duurzaam bouwen gaat nemen? Dit is nl een uitermate geschikte kans om hun positie op de lijst van Klimaatneutrale Nederlandse Gemeentes te verbeteren.

Deze wijze van bouwen zal m.i. gestuurd moeten worden door stedebouwkundigen en architecten die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben. Er zijn reeds verschillende tools om de uitkomsten van de ontwerpen te toetsen. Laat ze die dan ook gebruiken. En als we dan toch ideeën uit Duitsland gaan overnemen kan Almere dan ook andere “ïnnovatieve” concepten overnemen: Wat te denken van houtmassiefbouw? Een zeer duurzaam bouwconcept met toepassingsmogelijkheden voor alle variaties van bouwen in deze stadskern.

Duitsland staat er vol mee. Ik weet zeker dat uit wat voor samenstelling de toekomstige bouwgroepen ook bestaan er aan hun eisen en wensen mbt flexibiliteit, gezondheid, duurzaamheid maar ook economische haalbaarheid voldaan kan worden. Wat ik ook zeker weet is dat Almere geen spijt gaat krijgen van deze introductie van groepsbouw indien er voor gezorgd wordt dat binnen een meerderheid van alle groepen ondernemers opgenomen moeten zijn uit alle marktsegmenten.

Ik ken helaas teveel woonwijken waar in het verleden hier weinig of zelfs helemaal geen ruimte voor is gegeven. Logisch gevolg was de opkomst van “slapende wijken” die alleen leefden tijdens de ochtend en avondspits en een gigantische toename van verkeer om elders boodschappen te moeten doen en de overige voorzieningen op te moeten zoeken. "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Florian Eckardt, eigenaar architectenburo Florian Eckardt:

" in dit project is op de begane grond altijd een bedrijfsruimte of andere collectief gebruikte workshop / winkel dus daar is in voorzien. De vraag is wel wat voor bedrijven in dit gebied kunnen overleven in de beginfase. Heeft een vioolbouwer vodoende klanten als hij zich hier vestigt, met name de eerste 10 jaar? Net als bij andere vergelijkbare PO- projecten in Almere zijn het uiteindelijk de ambitie en de lange adem van de mensen zelf die het verschil zullen moeten maken. Dat is makkelijker in de binnenstad van Leiden dan in een nieuwe wijk van Almere. "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Eduard Rutten, Bouwkundig Ingenieur / PL Ontwerp / Adviseur:

" Het is altijd interessant om belangstellend te zijn naar nieuwe ontwikkelingen nationaal of internationaal. Dit geld zeker op het gebied van architectuur en stedelijke ontwikkeling.

Ik vind het een interessant initiatief. Het biedt ook mogelijkheden om gecombineerd gezinnen en ouders op leeftijd bij elkaar te laten wonen. Voor zover ik weet zijn op dit vlak de nodige ontwikkelingen gaande.
Naast het delen van functies zijn er ook voordelen te aan ontlenen aan kinderopvang door opa en oma en het gezin dat later (gedeeltelijk) thuiszorg verleend aan opa en oma.

Mogelijk zijn er haken en ogen te verwachten indien bewoners van bouwblokken, die elkaar in eerste instantie niet kennen, hinder van elkaar gaan ondervinden door burengerucht of door verschillen in opvattingen voor het onderhouden van de tuin en gemeenschappelijke functies. Zoals ik lees valt dit onderverantwoordeing van beheer VVE. Vraag me af hoe om te gaan met verhuizingen in de toekomst en inspraak van andere bewoners in de bouwgroep. "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Ton Vermeulen:

" inmiddels vertaal ik duurzaamheid ook als verlengde gebruiksduur. en daar schort het bij dit soort collectiviteiten meestal aan. als de eerste bewoners / initiatiefnemers vertrokken zijn worden collectieve voorzieningen steeds slechter beheerd en afgebouwd tot bijna nul. om dit te voorkomen heb je dus al vanaf het begin in een project een professionele exploitant voor die voorzieningen nodig en dus kun je dat niet overlaten aan de gebruikers zelf, hoe aantrekkelijk dit ook klinkt.
zo bezien is het plan dus voor verbetering vatbaar. nu lijkt het alsof de gemeente zich uit die rol wil terugtrekken ten koste van toekomstige (nu nog onbekende) gebruikers. dat gaat zeker ten koste van de leefbaarheid op termijn. "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Jan W. Bol, eigenaar Bolster b2b communicatie & journalistiek:

" Vanuit bewoners / bouwheer kant: een kans bij uitstek, spannend.
Vanuit architect gezien: kans op meer commitment voor idn
Vanuit aannemer gezien: met de architect als intermediair bewonerswensen realiseren
Algemeen: VvE in oprichting wil zeggen dat de neuzen in het hele proces dezelfde kant op moeten staan. Hetgeen niet wil zeggen voor iedereen dezelfde woning en niet iedereen kan 100 % zijn zin krijgen. Dus commitment aan het proces = voorwaarde. Met dissidenten sneeft het proces.

Maar op deze wijze komt een woning zoveel mogelijk naar eigen inzicht binnen handbereik.
Benieuwd naar de resultaten, zowel in architectonisch als in bouwkundig opzicht als qua proces. "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Luc Bos, stedenbouwkundige:

" goed initiatief; ik heb zelf ervaring met 4 groepen in Columbuskwartier; daarvan twee gerealiseerd; betrokkenheid van bewoners=gebruikers=opdrachtgevers is belangrijk; als ontwerper zelf in gesprek zijn tijdens ontwerpproces; overigens laat niet na om eerst een goed stedenbouwkundig ontwerp te maken en daarna met bewonersgroepen te gaan praten; neem dus in het ontwerp die mogelijheid op; anders ontstaan "eilandjes".
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Michaël de Vos, architect:

" Plan Almere een goed idee, maar eens met Luc: geen eilandjes maken, maar samenhang. Mijn ervaringen de afgelopen 20 jaar zijn dat vergroting van de menselijke vrijheid leidt tot meer verantwoordelijkheid. Mensen die dit soort stappen nemen willen iets bereiken en zijn mede daardoor inspirerend als opdrachtgevers. Met de "traditionele weg" via en ontwikkelaar kan ik het niet goed vergelijken. Omdat me dat principe niet aansprak heb ik nog nooit voor ontwikkelaars of aannemers gewerkt. "
Het principe spreekt me wel aan maar er moet wel gewaakt worden over de samenhang.
Vrijheid geeft niet vanzelfsprekend blijheid. Enige regulering lijkt me noodzakelijk zowel om het ontwerproces te sturen als het vaststellen van een stedebouwkundig kader. Dus ik zet wel een aantal vraagtekens:
- Wie bepaalt en beheert de stedelijke infrastructuur, de publieke ruimte (wegen, waterhuishouding, groenvoorzieningen)?
- Hoe zit het met de nutsaansluitingen? Decentrale energievoorziening verplicht? Kollectieve WKO, geothermie, windmolens?
- Kan er welstandvrij worden gebouwd of is er een stedebouwkundig supervisor aangesteld?
- Worden er alleen koopwoningen gebouwd voor eigenaar/bewoners of ook huurwoningen? Sociale differentiatie?
- Heeft de gemeente coaches aangesteld om kandidaatkopers te ondersteunen?
- Worden er bovenop de eisen van het BB extra eisen gesteld aan duurzaamheid?
- Worden architecten betaald op basis van "no cure no pay" ?
Ben benieuwd of op dit soort vragen een bevredigend antwoord kan worden gevonden.
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Joost Jan Dorrestijn, uitvoerder BAM Utiliteitsbouw:

" op zich een heel mooi idee.

Ik ben het echter wel met de vorige sprekers eens dat er wat haken en ogen aan deze opzet zitten. zo zit ik met de volgende vragen:

- worden de bouwgroepen ook eigenaar van de, zeg maar, publieke ruimte op de bgg en zijn zij daarmee verantwoordelijk voor de verhuur en de opbrengsten of zelfs hoofdelijk aansprakelijk voor de verliezen bij leegstand.

- Een huis geheel naar je eigen wensen maken is perfect maar als je het wil verkopen is het onverkoopbaar omdat anderen jou idee maar niks vinden. Er is nog zo'n wijk in Almere of Lelystad waar zulke huizen oneindig te koop staan.

- stuurt de gemeente tijdens de ontwerpfase de ontwerpen om een stedenbouwkundige rommel te voorkomen.

ik hoor graag hoe anderen hier over denken. "
Ik denk dat dit best een leuk idee is.
Ik hoop dat de gemeente in staat is de mensen op een juiste wijze te begeleiden en voldoende inzicht kan geven in wat bouwmanagement inhoud.
Mijn ervaring is dat meer dan 90% van de mensen die in een eigen opdracht stappen niet weten waar ze aan beginnen.
Dat leid vaak tot problemen met architect en aannemer en uiteindelijk in een resultaat dat anders uitvalt dan gepland: een ontwerp wat het niet (helemaal) is, te hoge kosten e.d.

Daarnaast is het idee in mijn optiek niet zo nieuw. Het is een andere vorm van particulier opdrachtgeverschap waarbij de opdracht in gezamenlijkheid gegeven wordt. Andere vormen zijn er ook. In Leiden is er sprake van particulier opdrachtgeverschap maar worden de woningen op een gemeenschappelijke parkeergarage gebouwd welke dan in een VVE valt.
Het gezamenlijk in een bouwproject stappen is al een uitdaging op zich zelf lijkt mij, met name om de neuzen de zelfde richting in te houden. En daar komt de begeleiding van de gemeente dan weer om de hoek heen kijken en in hoeverre de opdrachtgevers denken dat ze het allemaal wel zelf aan kunnen.
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Michaël de Vos, architect:

" Joost, ik ben geïnteresseerd in zo'n wijk waar huizen "nog oneindiger" dan in deze tijd al gewoon lijkt te worden te koop staan. Een collega benaderde me om zulke mensen te helpen door "herstelplannetjes" te maken. Ik ben zeer voor individuele architectuur, maar "bewaak" mijn opdrachtgevers wel voor stappen waar ze later spijt van zullen krijgen. Die veiligheid lijkt in Homeruskwartier-Almere wel een beetje gewaarborgd. Ik ben met twee plannetjes in Homeruskwartier in aanloop, maar moet nog ervaren hoe het er verder aan toe gaat. "

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+