BouwProfs

De bouw online verbonden.

Werken onder 5 miljoen euro blijven niet aanbestedingsplichtig, goede zaak of juist niet?

Werken onder de 5 miljoen euro zijn, net als nu, in de toekomst niet aanbestedingsplichtig. Dit bevestigen goed ingevoerde bronnen aan Cobouw. De Aanbestedingsrichtlijn Werken (ARW2005) zou in het wetsvoorstel een niet-verplichtende richtlijn voor bouwopdrachten van minder dan 5 miljoen euro blijven.
Een convenant met de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) dient voor opdrachten in de categorieën leveringen en diensten voor eenduidige inkoopprocedures te zorgen. Blijkt twee jaar na inwerkingtreding van de wet dat dit niet werkt, dan kan de minister van Economische Zaken alsnog bindende regels opstellen, aldus de bronnen. Het wetsvoorstel gaat daarmee voorbij aan de kritiek van Bouwend Nederland. De brancheorganisatie reageerde teleurgesteld op het concept, vooral vanwege het gebrek aan bindende regels onder de drempelwaarde. `83% van alle aangekondigde aanbestedingen in de bouw ligt onder de aanbestedingsdrempel, daar wordt nu niets voor geregeld.`

Bouwend Nederland zag geen reden om de ARW2005 niet bindend te maken. Volgens de organisatie zorgt de richtlijn voor uniformiteit en voorspelbaarheid en worden tegelijkertijd voldoende vrijheidsgraden voor inkopers geboden.

Wat vindt u, is het een goede zaak dat werken onder 5 miljoen euro niet aanbestedingsplichtig blijven of is dit juist een gemiste kans?

Weergaven: 44

Hierop reageren

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+