BouwProfs

De bouw online verbonden.

Ik werk al meer dan 10 jaar met het 3D tekenprogramma , en geef ook les in dit programma. Het valt mij op dat veel bouwkunde mensen toch niet alle mogelijkheden van met name de betaalde Pro Versie inzien.

Door het volgen van diverse gebruikerssites, weet ik dat met name in Amerika deze software bij veel meubelmakers en woning architecten gebruikt wordt. Veel professionele gebruikers stappen ook over van Autocad naar SketchUp.

Zelf heb ik alleen maar SketchUp ervaring en gebruik het dan ook voor het hele werkproces van simpele 3D schets tot werktekening. Hoe denken jullie hierover?

Weergaven: 4484

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Het is het vergelijken van een blokwitter met een airbrushpistool. Sketchup is een uitermate krachtig en eenvoudig te leren programma waarmee je heel presentabele driedimensionale objecten kan maken. De aanpasbaarheid is daarentegen zeer beperkt.

Autocad is misschien wel het meest ver uitgewerkte tekenprogramma waarmee je echt goede lijntekeningen kan maken. Het is daarmee de digitale uitvoering van de goede oude tekentafel. Het is wel een duur programma en er zijn dan ook goedkope alternatieven voor.

Ik zou persoonlijk altijd een programma gebruiken waarmee je goede lijntekeningen kan maken en dat kan met Sketchup nog niet echt. Daarnaast wordt een model snel zwaar en erg langzaam. Zelf gebruik ik een combinatie van Sketchup (snel, 3D en schetsmatig) en Archicad 17 (gedegen, 3D, complete BIM-workflow).

Als je niet iedere dag met tekenwerk bezig bent is het gebruikersgemak van sketchup een enorm voordeel.

De uitgebreide mogelijkheden van Autocad wegen daar niet tegen op voor mij. Ik zoek een programma dat even makkelijk te leren en te onthouden is als het tekenen op de tekentafel. Dat verleer je ook nooit.

Met de toevoeging layout kan je prima tekeningen produceren van af VO tot en met werktekeningen.

Hein,

Ik ben het met je eens, ik denk dat het grootste gedeelte van de SK gebruikers, niet alle ( LAYOUT)

mogelijkheden ziet en benut.

Ok lijndikte en arceringen is nog wel een verbeterpunt, maar wanneer je alle details/werktekeningen ook in 3D tekent

heb je beide niet nodig, en is textuur weer veel duidelijker.

Ik wist eerlijk gezegd geeneens van het bestaan van layout voor Sketchup. Is dat alleen in de Pro-versie?

Beste Vincent.

Ja het gaat wel om de Pro versie.

Je slaat de spijker op zijn kop,veel mensen gebruiken de gratis versie ,maar SK heef veel meer potentie gekregen met Layout erbij, dit is echter wat lastiger om onder de knie te krijgen en de Users Interface zier er heel anders uit als Sketchup.

Kijk hier eens naar http://www.sketchuples.nl/index.php/117/sketchup-pro

Sketchup en Autocad vergelijken is niet echt mogelijk (appels en peren). Op dit moment gebruik ik Sketchup en GstarCAD (chinese Autocad kloon) samen. Sketchup tot en met het definitieve ontwerp (situatie, plattegronden, doorsnedes, gevels en 3D model) GstarCAD voor de technische tekeningen (vergunningaanvraag, uitvoeringstekeningen, details)

Nu Sketchup in handen is gekomen van Trimble zal het zich verder gaan ontwikkelen van een 3D modelings programma naar wellicht een compleet programma voor de AEC (architecture, Enginering, Construction) markt. We zien dit al terug in de laatste versie van Layout 2013 (wordt geleverd bij de Pro versie). Daar kunnen we al arceringen toevoegen aan onze 2D tekeningen.

Nu zijn er inderdaad al veel buitenlandse architecten die Sketchup/Layout gebruiken vanaf ontwerp t/m uitvoeringstekeningen incl. details. Zoals Nick Sonder http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Z3xUOAicq-Y

Een echte aanrader vind ik zelf het boek van Michael Brightman: http://www.bol.com/nl/p/the-sketchup-workflow-for-architecture/9200.../ Hierin wordt precies uit de doeken gedaan hoe het optimale uit Sketchup/Layout gehaald kan worden.

Maar dat is nog niet alles. Het mooie van Sketchup is dat iedereen er plugins voor kan maken. Veel van deze plugins zijn terug te vinden in het extension warehouse van Sketchup http://extensions.sketchup.com  Nu heb ik de laatste tijd wat e-mailcontact gehad met een ontwikkelaar uit Australië. Ze zijn daar de beta versie van een nieuwe plugin genaamd Plusspec aan het testen. Met deze plugin (het is meer een applicatie) wordt Sketchup een echt BIM pakket. Als ik de geluiden mag geloven kunnen we Sketchup/Plusspec straks gaan vergelijken met Archicad en Revit. Voor een preview kijk alvast op  http://www.plusspec.com Ik kan niet wachten om deze plugin te gaan testen.

Heb je trouwens wensen voor de volgende versie (2014), geef ze door aan het Sketchup team: http://productforums.google.com/forum/#!topic/sketchup/IbflqJjevk0%... 

Het gewone tekenen met een potlood / pen ben ik verleerd.
Ook heb ik de daarvoor benodigde spullen verkocht / weggedaan.
Met Paint dat er al is van voor win95 zijn ook eenvoudige tekeningen te maken die er
mooier uitzien als met de hand getekend.
Graag zou ik met een programma willen werken met animatie wat in G.skets met
layers (lagen) gedaan kan worden.
Beweging voor b.v. kraanwerk kan dan zichtbaar worden maar dat is nu nog erg
bewerkelijk in het programma.
op m`n youtube site maakte ik al een simpele animatie een beetje "SPIELEREI"

Beste Jacques,

Met Sketchup plugins zijn prima animaties te maken, kijk maar eens bij Su Animate.

Dit extra programma kost je wel iets, maar lijkt mij prima voor jouw doel.

Bedankt Ronald voor de tip.
Maar nu heb ik een ander probleem :
Al in het bezit zijnde van een vergunningloze bouwvergunning zie plaatje
Op het gemeentehuis zeggen ze dat ik helemaal niet kan tekenen.
Terwijl ik op het middelbaar onderwijs langer geleden toch goede cijfers voor tekenen had en ik heb zelfs
op een tekenafdeling gewerkt van rijkswaterstaat.
Maar ik moet het volgens de ambtenaar door een ander laten doen wat ik prima vind.
Wie kan mij helpen?
De vergunning is voor 2.5Mtr terwijl het gekregen schuurtje uit buurmans tuin 3Mtr is.
En de isolatie zal er ook wel helemaal bij inschieten wat ik niet erg vind.
Want daar blijft niet veel ruimte voor over.

 De rest is meer off-topic : http://communities.zeelandnet.nl/albumpje/nieuws/item/71717  

Bijlagen:

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2021   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+