De bouw online verbonden.
In het Noordhollandse Bergen wordt momenteel een ecodorp gebouwd. Oude en moderne technieken worden bij de bouw van dit ecodorp gecombineerd om zodoende een duurzame samenleving te creëren. Dit dorp dat wordt gerealiseerd door middel van stroleembouw wordt gebouwd door vrijwilligers, het is een zelfbouwproject. Deze vrijwilligers worden hierbij actief begeleid door professionals.
De vraag is welke rol bouwbedrijven kunnen spelen bij dergelijke zelfbouwprojecten. Is het een kans of een regelrechte bedreiging? In het ecodorp Bergen delen de profs hun kennis en ervaring met de 'leken'. De profs zijn eigenlijk de onderwijzers en begeleiders. Het vraagt van de betrokken bouwers wel wat aanpassing. Het bouwproces verloopt anders omdat men uiteindelijk werkt met vrijwilligers die allemaal zeer enthousiast en betrokken zijn maar tegelijkertijd ook zo'n project maar 1 keer in hun leven doen. De controle op de kwaliteit is daarmee lastiger te handhaven.
Hoe kijk jij naar dergelijke zelfbouwprojecten? Zie je het als een kans of als een bedreiging? Heb jij in het verleden zelf als professional meegedaan aan een dergelijk zelfbouwproject? We horen graag jouw ervaringen.
Tags:
Zelfbouwprojecten zoals op het Ecodorp staan nog in de kinderschoenen. Het is daarom in mijn ogen zeker geen bedreiging, maar wel een ontwikkeling waarop ingespeeld kan worden. Het is een impuls om anders naar bouwen te kijken en met innovaties bezig te zijn. Het gebruikelijke verdienmodel zal bij dit soort projecten niet werken en dat is volgens mij ook de bedoeling. Deze manier van bouwen moet dan ook in relatie tot maatschappelijke ontwikkelingen beschouwd worden. Het met oogkleppen doorgaan op de manier waarop we nu bezig zijn is eigenlijk de enige valkuil. Ik ben in augustus 10 dagen op het ecodorp geweest tijdens de IFAC. Het is een inspirerende omgeving en ik zou er graag aan bijdragen. Het verschil tussen dit soort projecten en de reguliere bouwprocessen en -projecten is nog heel erg groot. Het succes van dit soort projecten zal ertoe bijdragen dat dit meer naar elkaar toe zal groeien. Mijn ervaring is overigens dat de consumenten (en andere opdrachtgevers) veel mondiger en beter geïnformeerd zijn dan 10 jaar geleden. Daar zit al een beweging in.
Ik stel graag een wedervraag, met ongeveer 25 jaar terugwerkende kracht te beantwoorden:
Zijn zelfbouw meubels een kans of een bedreiging voor de meubelindustrie?
Toen kwam IKEA op de proppen. IKEA bestaat, floreert en groeit volgens mij steeds groter. De eigenaar van IKEA is de rijkste man van Europa, en doet dus iets goed. De meubelindustrie en -handel is diepgaand veranderd.
Is dit erg / vervelend / onvermijdbaar / terecht / zo nog van alles meer?
Daar kun je op verschillende manier tegen aan kijken, mede afhankelijk van je positie en belangen.
Uiteindelijk telt maar 1 ding, en dat is dat de klant het wil. IKEA voelt dat haarfijn aan. Slimme bouwers spelen daar op in, en maken een kans van deze ontwikkeling. Bouworganisaties die in het verleden (= over een paar jaar het het huidige heden) blijven hangen, zien dit als een bedreiging. Die gaan op termijn een marginaal bestaan leiden.
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door