BouwProfs

De bouw online verbonden.

Zijn de Onderzoekslabs Rijksbouwmeester oneerlijke concurrentie voor architecten?

De onderzoekslabs van de Rijksbouwmeester hebben oneerlijke concurrentie voor architectenbureaus tot gevolg stond afgelopen week te lezen in Cobouw. Ook bieden ze werkloze bouwmeesters te weinig mogelijkheden om weer aan de slag te gaan. Dit is de mening van architectuurcriticus Tim de Boer.
De Boer reageert op het instellen van werkplaatsen waar getalenteerde architecten die door de crisis werkloos zijn geraakt onderzoek gaan doen naar toekomstige bouwopgaven. Elk onderzoekslab duurt drie maanden en heeft een eigen onderwerp. Architecten met talent moeten zo voor de sector behouden blijven. De labs richten zich volgens De Boer te veel op onderwerpen die ook door commerciële architectenbureaus opgepikt hadden kunnen worden. `Het is oneerlijke concurrentie. Er is een crisis en nu worden werkloze architecten ingeschakeld om gratis allerlei problemen op te lossen. Er is geen enkele sector die dat doet.`

De Boer meent dat het beter zou zijn jonge architectenbureaus actief te ondersteunen. Verder is hij van mening dat de deelnemers aan de labs niet voldoende mogelijkheden krijgen om hun eigen ideeën te ontwikkeleln. `Ik heb sterk het gevoel dat de oudere generatie zijn wil oplegt aan jongere collega`s en dat is natuurlijk niet echt stimulerend.`

Wat vindt u, zijn deze Onderzoekslabs van de Rijksbouwmeester oneerlijke concurrentie? Of staat het belang van het behoud van jonge talentvolle architechten voorop?

Weergaven: 208

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Bericht van Hanno van der Mark via Linkedin:


Staan er niet 25% van de huidige architectenbureaus op omvallen? Elke opdracht is dus van harte welkom.
En een goede jonge architect haalt het goede uit de les die hij voorgelegd krijgt.
Bericht van George Ang via Linkedin:

De Onderzoeklabs van de Rijksbouwmeester hebben m.i. niets met (oneerlijke) concurrentie te maken. Wel kan de kritiek benut worden om de inhoudelijke dialoog met de Rijksbouwmeester zelf te verbeteren, en om er op toe te zien dat de dynamiek van de jongere generatie vrij baan krijgt binnen de kaders van aan de rijkshuisvesting gerelateerde opgaven; dit soort kritiek is zinvol om de genoemde "oudere generatie" scherp te houden.
Bericht van John Kootkar via Linkedin:

Het is juist nu de tijd voor opdrachtgevers om voor kwaliteit te kiezen. Ik heb het idee dat de getalenteerde architect nog steeds in het werk zit. Anders kunnen ze meedoen aan prijsvragen en zichzelf goed presenteren. Het is de tijd om te investeren.
Naar mijn mening is het initiatief gebaseerd op een nobel uitgangspunt, maar heeft het wel een keerzijde.
Volgens mij is het ontbreken van zakelijk inzicht een van de redenen dat de architecten-branche in zwaar weer verkeerd. Voor veel architecten is het leiden van hun bedrijf een noodzakelijk kwaad dat zwaar ondergeschikt is aan de andere taken.
Juist nu er voor jonge architecten economische omstandigheden zijn waarin de ondernemende architect boven zou moeten komen drijven, neemt het atelier Rijksbouwmeester een grote groep architecten over van de bureaus en voorziet hen van werk.
Was het niet beter geweest als het Atelier Rijksbouwmeester deze opdrachten zou verdelen onder startende bureaus of samenwerkende jonge architecten i.p.v. hen in dienst te nemen en een opleidingspoule te creëren voor de grotere gevestigde architectenbureaus?

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+