BouwProfs

De bouw online verbonden.

Zonnepanelen op historische panden en monumenten, wel of niet doen?

Zonnepanelen op daken zijn niet meer weg te denken in het hedendaagse straatbeeld. Maar hoe zit het met het plaatsen van zonnepanelen op daken (en wellicht gevels) van historische panden in de binnenstad?

Er gelden strenge erfgoedregels voor wat wel en wat niet bevestigd mag worden aan historische panden. Maar uit recentelijk onderzoek van het gemeentelijk bureau Monumenten en Archeologie van Amsterdam blijkt dat deze strenge regels eigenlijk helemaal geen probleem zijn als het gaat om het plaatsen van zonnepanelen. Bij maar liefst 2 op de 3 panden mogen zonnepanelen geplaatst worden.

Een ander argument om het het plaatsen van zonnepanelen op historische panden niet toe te staan is het argument dat deze panelen zichtbaar zouden zijn en daarmee het stadsgezicht zouden 'vervuilen'. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat bij de helft van de gebouwen de panelen onzichtbaar geplaatst zouden kunnen worden.

Wat vind jij, moeten we gebruik maken van het enorme potentieel aan historische panden en monumenten in Nederland en zonnepanelen toestaan in binnensteden van bijvoorbeeld Amsterdam, Utrecht en Leiden? Of moeten we met onze handen afblijven van ons historisch en cultureel erfgoed.

Weergaven: 340

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Indien uit het zicht en niet belastend bij eventuele restauratiewerken lijkt mij dit geen probleem. Kan het pand nog enigsinds interesant worden voor de eigenaar/gebruiker.

Over het algemeen mag men niets veranderen aan de buitenschil als bepaald is dat het een monument is/word. Met creatievelingen van installateurs (om het estetisch mooi en financieel dragelijk te maken) zou dit zeker mogelijk te maken zijn. 

Solrif maakt van zonnepanelen dakbedekking Kortom het kan wel, zelfs in het oranje zijn er mogelijkheden. Ook shingles zijn er voorzien van een zonnepaneel. Wij zoeken nog demonstratieprojecten, dus tegen kostprijs is e.e.a. mogelijk. Zie https://twitter.com/solartip/status/600668528312721408 voor foto's, en op www.onshuisverdienthet.tv zie je meer bij de afleveringen van afgelopen week.

Groet,

Peter van der Zijde

Zonnecomfort/Solrif

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2019   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+