BouwProfs

De bouw online verbonden.

Wassenaar - Van Caldenborgh bouwt museum op landgoed Voorlinden.

Eén van de belangrijkste particuliere kunstverzamelingen van Nederland krijgt een permanent onderdak. Kunstverzamelaar Joop van Caldenborgh gaat op het Wassenaarse landgoed Voorlinden een museum bouwen voor zijn collectie. Dit meldt De Volkskrant.

Van Caldenborgh (71) heeft het landgoed van 40 hectare aan de rand van de duinen voor 15,5 miljoen euro gekocht van KPN. Het is begin twintigste eeuw bebouwd door Hugo Loudon, medeoprichter van Shell. Er staat een landhuis uit 1912 van de Britse architect R.J. Johnston, dat is aangewezen als rijksmonument. De oorspronkelijke tuin is aangelegd door tuinarchitect L.P. Zocher en is natuurgebied. Vanwege die status kunnen aan de vergunningsaanvraag nog haken en ogen zitten.

Deze week heeft Van Caldenborgh zijn bouwplan bij de gemeente ingediend. In oktober vorig jaar is al een voorlopige schets getoond aan de Wassenaarse raad. Het ontwerp voor de nieuwbouw is van Dirk Jan Postel van het Rotterdamse bureau Kraaijvanger. Deze architect ontwierp ook de vernieuwing van het Dordrechts Museum in 2010. Het gaat om 7.500 m2 nieuwe museumruimte, waarvan 4.500 m2 bovengronds. Daarnaast wordt de bestaande historische bebouwing benut.

Van Caldenborgh koopt al veertig jaar kunst. Hij heeft zijn vermogen vergaard met Caldic, een chemiebedrijf. Het zakenblad Quote schat het op ruim 200 miljoen euro. Het nieuwe museum moet in 2014 opengaan.

Weergaven: 614

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+