BouwProfs

De bouw online verbonden.

Kwaliteitsborger binnen de WKB, hoe word je dat?

De wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen treedt per 1 januari 2023 in werking. Een belangrijke rol binnen de WKB is weggelegd voor de onafhankelijke kwaliteitsborger.

Omdat we veel vragen krijgen over hoe je nu eigenlijk kwaliteitsborger wordt, hebben we de te nemen stappen op een rij gezet.

Om kwaliteitsborger te worden, moet je een erkenning aanvragen bij een instrument aanbieder. De vier voorlopig toegelaten instrumenten zijn: KIK (BRL%)5019), TIS, VKB (SWK) en WKI (Woningborg).

Als je erkend ben op basis van een van deze instrumenten, dan ben je kwaliteitsborger. Deze erkenning wordt alleen afgegeven op bedrijfsniveau.

In deze erkenningen worden eisen gesteld aan de medewerkers die de werkzaamheden uitvoeren. Hiervoor zullen in de toekomst bepaalde verplichte opleidingen worden voorgeschreven. De opleiding interne kwaliteitsborger bouwwerken is een zeer goede basis voor een later te maken verplicht examen vanuit instrument aanbieders.

Om een erkenning te krijgen moet je beschrijven hoe je de werkzaamheden uitvoert. Dit leg je vast in een handboek. D.m.v. dit handboek kan de certificatie instelling toetsen of je voldoet aan de erkenningsregeling. Alleen het maken van een handboeken maakt dus nog niet dat je kwaliteitsborger bent.

Kortom, je moet de volgende zaken organiseren om als kwaliteitsborger aan de slag te kunnen gaan:

  • Je kennis van de WKB op orde hebben zodat je weet wat er komt kijken bij bouwen onder toezicht binnen de WKB. Hiervoor biedt BouwProfs de opleiding interne kwaliteitsborger Bouwwerken (IKB) aan.
  • Een handboek hebben, toegespitst op te gebruiken erkenningsregeling.
  • Je als bedrijf laten certificeren door een erkenningsregeling en het volgen van een daarbij behorende opleiding op basis van die  erkenningsregeling.

Meer weten? Je kunt altijd contact met ons opnemen voor vragen door een mail te sturen.

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2022   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+