BouwProfs

De bouw online verbonden.

Architect onderscheidt zich met een nieuwe dienst

Gelukkig  kom ik nog steeds architecten tegen die niet bij de pakken gaan neerzitten, in deze crisistijd. Ook zij kampen met teruglopende opdrachten, maar zetten hun creativiteit in bij het ontwikkelen van nieuwe diensten. Bij Syntens noemen we dit diensteninnovatie.

Waardemeter Vastgoed

Architect-ondernemer Jan Wijnand Groenendaal van www.wkgarchitecten.nl zet op dit moment zijn nieuwe dienst  www.waardemetenvastgoed.nl  in de markt. Waardemeter Vastgoed is een methodiek dat 4 scenario’s kan doorrekenen van nieuwe bestemmingen voor bestaand vastgoed, maar ook voor nieuwbouw. (Ver)bouwkosten en opbrengsten worden getoond, en de mogelijkheden van functies in 3D visualisaties. Deze methodiek geeft beleidsmakers en beslissers een tool in handen om weloverwogen te kiezen voor sloop of nieuwbouw. Het kan ook een oplossing bieden voor leegstand van een pand, inzicht geven in de mogelijkheden objecten makkelijker te verhuren of te verkopen en het voorkomen van leegstand door onnodige nieuwbouw.

Ontstaan en ontwikkeling van de nieuwe dienst

Ik vroeg Jan Wijnand hoe hij op het idee kwam deze dienst te ontwikkelen. ‘Het is ontstaan uit de actualiteit van leegstand’ zegt hij. Toen hij 3 jaar geleden aan het nadenken was over de toekomst zag hij het nieuwbouwvolume slinken en het bestaande bouwvolume groeien. Daarom vond hij het verstandig te verbreden.

De ontwikkeling van de nieuwe dienst is gestart tijdens een opdracht. De eigenaar van een monument, in het centrum van Utrecht, kon het pand niet meer goed verhuren. Functioneel klopte de indeling niet en het was moeilijk te verhuren terwijl de locatie prima was. Jan Wijnand ontdekte dat het pand in de jaren 80 ‘teruggerestaureerd’ was. Er was destijds geen oog geweest voor functioneel gebruik. De buurt is sindsdien erg veranderd. Door een nieuwe verbinding te maken tussen functie, plek en uitstraling is het mogelijk de waarde van het pand verhogen. In opdracht van de eigenaar zijn meerdere mogelijkheden en functies bekeken. Dit is uitgewerkt in verschillende scenario’s, waar de opdrachtgever een keuze uit kon maken.

Jan Wijnand bedacht dat deze methodiek een nieuwe dienst zou kunnen worden. Enerzijds om als adviesdienst te gebruiken, naast zijn reguliere architectuur werkzaamheden. Anderzijds als middel om ontwerpopdrachten binnen te halen.

Hij is eerst zelf met de marketing begonnen en heeft een brochure laten drukken. Dit werkte niet goed. Daarom heeft hij een marketingexpert ingehuurd die een marketingstrategie voor hem heeft uitgewerkt wat o.a. resulteerde in een nieuwe website. Er is marktonderzoek gedaan, waaruit bleek dat de markt nog niet klaar was voor dit product. De strategie is daarom gericht op de zogenaamde ‘early adaptors’. Te bereiken via netwerken en samenwerken.

Ook heeft hij zijn product aangepast, als gevolg van concrete vragen van opdrachtgevers . Hiermee heeft hij de architectenselectie gewonnen. Bij het, eerder genoemde, monument worden twee modellen in elkaar geschoven. Dit wordt nu uitgewerkt in twee functies binnen het gebouw verdeeld over de verdiepingen. Het resultaat is een huurpand dat rendabel is voor de eigenaar.

Toen ik vroeg naar zijn ambitie voor Waardemeter Vastgoed, vertelde Jan Wijnand: ‘Mensen zien vaak beren op de weg. Ik wil synergie creëren, iets doen met het pand. Ook collega-architecten kunnen het succesvol inzetten. Binnen één maand kun je vier scenario’s doorgerekend hebben, inclusief de presentatie voor de opdrachtgever. Het product levert vier rekenmodellen, 3D-plaatjes met de ‘look & feel’ betreffende de functies’

Meer weten over diensteninnovatie?

José Laan (jose.laan@syntens.nl) en Sandra Verweij (sandra.verweij@syntens.nl) van Syntens hebben, samen met de VU Amsterdam, een diensteninnovatiemodel ontwikkeld. Speciaal voor het MKB. Wil je meer hierover lezen, waaronder ervaringen van ondernemers met dit model? Kijk dan op www.syntens.nl/diensteninnovatie .

 

Bron: http://architectondernemer.blogspot.com

Weergaven: 235

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Reactie van jacques serle op 31 Maart 2011 op 4.17
De landsknechttrommels dreunen
zij dreunen voor de strijd
De landskechttrommels dreunen
de vendels staan bereid.
 
Rom, rom, rom. Landsknechttrom
Voer ons ten strijd, Wij zijn bereid.
 
De landsknechttrommels dreunen
zij dreunen in de slag
De landsknechttrommels dreunen
als vuur waait onze vlag
 
De landsknechttrommels dreunen
zij dreunen in de dood
De landsknechttrommels dreunen
het vaderland wordt groot.
Reactie van Carl-peter Goossen op 30 Maart 2011 op 9.51
Geweldig! Op dit moment hebben de meeste beleggers nog teveel waarde op hun object in de boeken staan. zie http://amsterdamkenniseconomie.blogspot.com/2011/03/leegstand-kanto...
Zolang als die kantoren luchtbel er nog is zijn dit soort initiatieven helemaal goed. Je kan snel zien wat er gaande is. Wil je misschien bij de groep Leegstand van zaken?
Deze groep is opgezet door DGBC lab. en komt 1 in de 14 dagen bij elkaar.
zie www.leegstandvanzaken.nl
Reactie van Frederike Dollekamp- van Aarsen op 29 Maart 2011 op 21.52

Dit is een mooie nieuw product , goed ingespeeld op de vraag van de markt nu en in de toekomst!

En een mooi voorbeeld van denken in oplossingen!

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2025   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+