In het vervolgartikel van twee weken geleden ging ik inhoudelijk dieper in op de eerste drie fases om tot een BIM te komen: de initiatieffase, de definitiefase en de ontwerpfase. In dit artikel beschrijf ik de laatste vier fases: de voorbereidingsfase, de implementatiefase, de realisatiefase en de de nazorgfase.
De laatste vier fases van het Building Information Modeling proces
Uiteraard zijn er bij bouwprojecten veel partijen betrokken bij de totstandkoming van een BIM. In deze reeks artikelen beperk ik mij tot de beschrijving van de rol van de maatvoerderspartij in het proces. Deze partij is verantwoordelijk voor de (gehele) uitzettingen van alle belangrijke punten voor de bouw van het object/project.
Na de initiatieffase, de definitiefase en de ontwerpfase waarin de opdrachtgever en (onder meer) de maatvoerder bepalen welk doel het BIM heeft, welke gegevens moeten opgenomen worden en hoe het model er moet uitzien, is het de beurt aan de voorbereidingsfase, de implementatiefase, de realisatiefase en de nazorgfase.
4. Voorbereidingsfase
Op basis van de beslissingen in de initiatief- en definitiefase ontwerpen de bouwaannemer of de architect het Building Information Model. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van verschillende gegevens vanuit de verschillende partijen die bij het model betrokken zijn.
Vanuit de ontwerpfase gaan de opdrachtgever en andere onderaannemers aan de slag met de voorbereiding van het Building Information Model. De maatvoerderspartij wint gegevens in conform de afspraken die in de initiatieffase en de definitiefase zijn genomen. Hierbij kan onder meer gedacht worden aan 2D en 3D opname van het perceel en omliggende bebouwing. Deze gegevens worden opgeleverd aan de opdrachtgever.
5. Implementatiefase
In de implementatiefase verzamelt en ordent de opdrachtgever de data uit de voorbereidingsfase volgens het modelontwerp dat in de ontwerpfase opgeleverd werd. De opdrachtgever richt vervolgens het Building Information Model in en breidt het desgewenst uit met aanvullende gegevens van andere partijen zoals:
- Constructiegegevens: Hierbij kun je denken aan een palenplan en een ankerplan.
- Inrichtingsgegevens: Dit kunnen keukens en sanitair zijn die in het model geplaatst worden.
- Installatiegegevens: Hierbij kun je denken aan het elektraplan.
6. Realisatiefase
Als het ontwerp van het BIM model gereed is en er dus duidelijkheid is over het doel en (het beheer en de beschikbaarheid van) de brongegevens dan kunnen alle partijen overgaan tot de realisatie van het project. Hierbij gaat de maatvoerderpartij weer als eerste van start: zij zullen immers onder meer het grondwerk en de heipalen uitzetten, omtrek fundering en ankerplan .
7. Nazorgfase
Het is van belang dat de opdrachtgever (of een andere verantwoordelijke voor het Building Information Model) het model tijdens het gehele proces controleert en zorgvuldig aanvult met de resultaten van de realisatie van het project. Voor maatvoering is het onder meer van belang dat de tekeningenstroom zodanig geregeld is dat men altijd de juiste versie voorhanden heeft. Vanuit de maatvoering kunnen ook eventuele afwijkingen in het praktische bouwproces worden aangevuld in het model zodat men knelpunten kan herkennen.
Voortdurende optimalisatie
Zoals eerder aangegeven kan door dit hele proces een Plan-Do-Check-Act (PDCA) cyclus lopen die ervoor zorgt dat in elke fase normen en targets bepaald, gehaald en gecontroleerd worden. Op basis van deze evaluaties kunnen optimalisaties in het model en de werkprocedures doorgevoerd worden.
Tot Slot
Dit is het laatste artikel in een reeks van drie artikelen (de eerste twee artikelen vind je hier en hier) waarin ik het gebruik van Building Information Modellen in bouwprojecten omschreef en specifiek aandacht besteedde aan de rol van maatvoerders in dit proces.
Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van BouwProfs