BouwProfs

De bouw online verbonden.

Bouw van een Nederlandse berg het meest kansrijk op zee.

In Nederland kan een berg van twee kilometer hoog worden aangelegd, maar er zijn wel heel veel mitsen en maren. De meest kansrijke plek is bij Bergen aan Zee, zegt een groep wiskundigen.

De wiskundigen, studenten en promovendi uit heel Nederland, hebben op verzoek van de initiatiefnemers een week lang gerekend aan het plan voor een berg.

Kosten: 7 biljoen euro
Een berg van steen, zand of beton kost tussen 4 en 7 biljoen euro. Zo'n kolos heeft een grondoppervlak van 14 vierkante kilometer. Het volume van de berg is 300 keer groter dan de Chinese muur. Voor een holle berg is 7 miljard ton beton nodig. Bij de productie van die hoeveelheid komt 120 keer de totale hoeveelheid CO2 vrij die Nederland nu jaarlijks produceert.

Berg op land geen optie
De wiskundigen wijzen een Nederlandse berg op land eigenlijk af. Zo'n berg is simpelweg te zwaar en zakt weg of kan instorten. En er is risico op grondverzakking in de buurt.
De optie die dan overblijft, is een drijvende berg op zee. Met het oog op lucht- en scheepvaart wijzen ze een plek uit de kust bij Bergen aan Zee als beste locatie aan. Ze adviseren om de berg in lagen op te bouwen.

De onderzoekers zien veel mogelijkheden om op de berg met wind, water en zon energie op te wekken. De berg op zee kan met sporten als wielrennen, skiën, bergbeklimmen en watersport veel bezoekers trekken. (bron: rtl.nl)

Weergaven: 1583

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Reactie van Michel Eek op 23 December 2012 op 13.16

Even deze oude discussie nieuw leven in blazen, of misschien toch niet:

Bericht in het AD van 20-12:

Nederland krijgt geen kunstmatige berg van twee kilometer hoog. De initiatiefnemer van dat plan, freelance journalist en oud-wielrenner Thijs Zonneveld, heeft het idee uit zijn hoofd gezet omdat het onuitvoerbaar is.

'Het is niet te betalen en je krijgt het materiaal niet bij elkaar om hem te bouwen', vertelt Zonneveld. 'We werken nu aan een in eerste instantie bescheidener plan, te beginnen bij een berg van 300 meter. Wellicht kunnen we die later in fases ophogen tot 400, 600 of 1000 meter.'

Het hele artikel is hier te lezen.

Reactie van Wouter Klijn op 5 Februari 2012 op 21.06

Diepzeeberg?  Voor duurzame diepzee warmte opwekking en duurzame golfenergie en heel veel duurzame diepzeeduikbezoekers en bergings expedities.  Het nieuwe Atlantis?

Reactie van Michaël de Vos op 4 Februari 2012 op 16.49

Die wiskundigen toch! 7 miljard ton op een oppervlak van 14 vierkante kilometer geeft een gewicht van 500 ton per m2. Dat betekent dat de diepgang van die mooie drijvende berg groter is dan de diepte van het Europees continentaal plat.

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+