BouwProfs

De bouw online verbonden.

De Regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest stuurde vandaag, op aangeven van de minister van leefmilieu, energie en stadsvernieuwing, Mevrouw Evelyne Huytebroeck het gestemde besluit Brussel Passief voor publicatie naar het Staatsblad. Dit besluit maakt alle nieuwbouw en renovatie in Brussel vanaf 1 januari 2015 Passief. Het besluit is van toepassing voor woningbouw maar ook voor kantorenbouw en scholen.

Deze wet legt het ambitieniveau voor het Brusselse gewest eenduidig vast. Wie bouwt in Brussel zal vanaf 2015 de passiefstandaard volgen. Dit betekent dat de eigenaar van een gebouw zal kunnen genieten van een fors lagere energierekening voor verwarming. Meteen een grondige verbetering van de uitbatingskost. Wie minder energie verbruikt stoot minder co² uit. Deze wet is belangrijk voor de emissie reducties in het Brusselse gewest en is een cruciale stap in het behalen van de
klimaat doelstellingen.

Wet komt niet uit de lucht vallen
PASSIEFHUISPLATFORM VZW stond mee aan de wieg van deze wet als onderhandelingspartner in de overlegperiode met de bouwsector. De minister nam uitgebreid de tijd om met verzuchtingen van de bouwsector rekening te houden. Deze wet komt niet uit de lucht vallen. De minister riep in 2007 de wedstrijd Voorbeeld gebouwen in het leven. De wedstrijd heeft als doel de duurzame bouw of renovatie te valoriseren en te bevorderen. De projecten tonen aan dat het mogelijk is zeer goede energie- en milieuprestaties te leveren in een grootstedelijk gebied. Dankzij deze wedstrijd bouwen architecten en bouwbedrijven sinds jaren expertise op in passief bouwen. In het Brusselse gewest kan je vandaag 522.000 m² voorbeeldgebouwen, goed voor 193 gebouwen bewonderen.

Brussel koploper Europese passiefbouw
Ruim 65% van die gebouwen zijn passief. Hiermee is Brussel één van steden die tot de Europese passiefbouw voorlopers behoren. Deze gebouwen zijn zero energy ready en de cruciale stap naar bijna nul energie gebouwen in 2020. Als eerste Belgische gewest kiest Brussel ervoor om de bouw van energieverspillende gebouwen (incl. ingrijpende renovaties) een halt toe te roepen.

Dit komt de gebruikers ten goede:
Een passief gebouw heeft voor de warmtevoorziening maximaal 1,5 m³ per m² per jaar nodig. Dit volstaat om het gebouw op een comfortabele 20°C te verwarmen.

In vergelijking:
passief: 1,5 liter stookolie of m³ gas
laag energie: 5 liter stookolie of m³ gas
standaard: 7 liter stookolie of m³ gas
Voor een woning van 150 m², krijgen we:
passief: 225 liter of m³ verbruik per jaar
laag energie: 750 liter of m³ verbruik per jaar
standaard: 1050 liter of m³ verbruik per jaar

'Een passief gebouw legt de nadruk op goede isolatie en kierdichting van dak, vloer, muren en ramen. Dit zijn investeringen die de hele levensduur van het gebouw hun waarde bewijzen en comfort garanderen' zegt Peter Dellaert van Passiefhuis-Platform. Passieve gebouwen zijn
bijna energie neutraal (BEN). Door toevoeging van zonnepanelen, warmteboiler of warmtepomp wordt het passieve huis zelfvoorzienend.

Wil je meer weten over comfortabel wonen, passief, zero energy bouwen en renoveren? Kom dan naar de beurs Passive House op 4 en 5 mei in Tour & Taxi te Brussel.

Weergaven: 247

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+