BouwProfs

De bouw online verbonden.

Op een dag met hoge temperaturen realiseer je je het weer eens te meer. Zodra je onder een boom staat voel je letterlijk de verkoeling.

Bomen bieden dan ook de nodige bescherming tegen de zon en daarmee tegen de hitte. Een boom van gemiddelde grootte heeft al snel het koelvermogen van ongeveer 10 airco's. Dit betekent in de praktijk dat het op een hete dag onder een boom als snel 10 tot 15 graden koeler is.

Dankzij diezelfde boom kan direct zonlicht moeilijker harde oppervlakken zoals beton en asfalt bereiken. Zonder bomen absorberen deze materialen veel warmte, wat leidt tot hogere temperaturen. Door schaduw te bieden, zorgen bomen ervoor dat deze oppervlakken koeler blijven.

Het is fascinerend om je te realiseren dat een enkele boom zo'n enorme verkoeling brengt op warme dagen. Met recht een cadeau van moeder natuur.

Nog meer voordelen

De boom verdient dan ook onze volle aandacht in het ontwerpen van gebouwen. Want naast het bieden van verkoeling levert de boom nog meer voordelen voor ons. Wat dacht je van het vasthouden van water, het tegengaan van omgevingsgeluid, het vangen van CO2 en het delen van zuurstof?

En denk daarbij ook eens aan de stedelijke gebieden waar bomen helpen bij het bevorderen van luchtcirculatie. Ze breken de wind en zorgen voor een betere luchtstroom door stedelijke gebieden. Dit kan helpen om de warme lucht te verspreiden en koelere lucht te laten circuleren. 

Kortom, de boom verdient onze volle aandacht en respect als het gaat om het tegengaan van ongewenste opwarming van mens, woning (denk hierbij aan TOjuli) en omgeving.

Weergaven: 20

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+