BouwProfs

De bouw online verbonden.

Denk nu eens niet in gas maar in stralingswarmte of infra rood verwarming.

WERKINGSPRINCIPE VAN DE INFRAROODVERWARMING

Het verschil tussen infrarood verwarming en convectieverwarming zit hem in de lucht. Van belang is, dat Infrarood verwarming geen lucht maar objecten verwarmt. Hierdoor ontstaat er geen luchtcirculatie en dus ook geen opdwarrelende stof/huisstofmijt/pollen/bacteriën.

Alle nadelen van de gebruikelijke convectieverwarming als ook de voordelen van een infrarood verwarming staan hieronder kort samengevat:

Nadelen convectieverwarming
Vochtige lucht condenseert op de wanden, hierdoor vormt zich schimmels en wordt het stucwerk aangetast.
De circulerende lucht in de ruimte zorgt voor opdwarrelend stof.
Temperatuursverschillen in de ruimte zorgt voor hinderlijke trek.

Opwarming van de lucht heeft een aantal negatieve effecten. Allereerst ontstaat er een luchtcirculatie in de ruimte doordat warme lucht opstijgt en koude lucht daalt. Hierdoor krijg je grote temperatuursverschillen, die wij als mensen bijvoorbeeld als een koude vloer ervaren. Bovendien zal stof opdwarrelen als gevolg van de luchtcirculatie. Het stof, met inbegrip van huismijt/pollen/bacteriën, wordt mee getransporteerd in de lucht en eindigt in onze luchtwegen.

Fysiologisch gezien is het ook van belang om te melden, dat koudere lucht veel gezonder is dan warme lucht. Denk hierbij aan een verademende wandeling in de koud winterlucht!  Dat bij een bedompte lucht ook nog meer geventileerd moet worden is een punt dat, in vergelijk met infrarood verwarming, ook in acht dient te worden genomen voor wat betreft het energieverbruik. Feit is namelijk dat door deze noodzakelijke ventilatie ook veel warmte verloren gaat. Een ander probleem ontstaat wanneer warme lucht condenseert op de koude wanden. Hier ontstaat schimmelvorming die voor de gezondheid uiterst bedenkelijk is.

Voordelen van Infraroodverwarming

Fysisch gezien wordt, door de infrarood stralingswarmte, de warmte in objecten (wanden/plafond/vloer/meubels maar ook het menselijke lichaam) opgeslagen om deze vervolgens vertraagd aan de ruimte af te geven.  Hierdoor ontstaat een groot energie besparingspotentieel. Is de gewenste temperatuur in de ruimte bereikt dan zal de infrarood verwarming worden uitgeschakeld tot het punt dat het weer noodzakelijk is om de opslag van warmte weer aan te vullen.
Objecten blijven droog en geven warmte af
Infrarood warmte heeft een positieve uitwerking op de mens
Gunstig in aanschaf en energiebesparend

Uit feit dat infrarood verwarming stralingswarmte betreft en geen convectiewarmte, is er geen sprake van luchtcirculatie , er vindt dus ook geen dwarreling van stof plaats. Hieruit volgt dat de luchttemperatuur koeler is dan de wandtemperatuur. Zoals reeds opgemerkt is de ademlucht koeler, vrij van stof en daarom ook veel gezonder.

Weergaven: 351

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2020   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+