De bouw online verbonden.
Het tijdelijk lagere btw-tarief van 6 procent op renovatiewerk leidt niet tot extra opdrachten. Dat blijkt uit een inventarisatie van vakblad Cobouw.
De btw op verbouwingen ging op 1 maart omlaag van 21 naar 6 procent. Dit extraatje was één van de onderdelen van het Woonakkoord. Het zou goed zijn voor de werkgelegenheid in de bouw. Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) rekende zelfs op een extra impuls van 600 miljoen euro. Lees het volledige artikel op nos.nl
Opmerking
Mijn klantenkring is voornamelijk particulier. Ik merk bij deze groep dat zaken als noodzakelijk onderhoud nog wel doorgaan, maar dat voor 'luxere' werken toch de hand op de knip wordt gehouden. Ondanks het feit dat er minder belasting betaald hoeft te worden op arbeid, blijft een flinke verbouwing toch veel geld.
En laten we wel zijn, het belastingvoordeel gaat pas echt tellen bij de grotere bedragen. Dat geld moet je maar net hebben liggen. Wil je dat lenen, dan wordt dat lastig. Banken zijn niet zo happig meer in het verstrekken van hypothecaire leningen voor verbouwingen. En door de forse daling van de waarde van woningen, is de kans groot dat de verbouwing meer kost dan hij aan meerwaarde oplevert. Dat verschil financiert de bank al helemaal niet, dat zul je met eigen geld moeten doen.
En spaargeld kun je maar 1 keer uitgeven. Veel mensen die bang zijn voor zijn of haar baan, zullen -ondanks de belastingmaatregel- toch eerder voor veilig kiezen. Wat heb je aan een mooie uitbouw, als je je huis moet verkopen door verlies van je baan?
Overigens ben ik wel benieuwd op basis van welke gegevens Cobouw deze uitspraak doet.
De goedkopere klusjesmannen zijn namelijk volop in bedrijf. Nu iedereen op zijn geld zit, wordt prijs een steeds belangrijker selectiecriterium. Dus wel die dakkapel, maar dan door goedkope jongens. Dan is je belastingvoordeel misschien lager, maar betaal je netto toch minder dan bij een reguliere aannemer.
In 2010 hadden een hoop mensen nog het idee dat we er weer snel uit zouden zijn en daardoor was het in 2010 een succes(je). Echter toen heeft het ook niet geresulteerd in de echte blijvende opleving, wel een kleine tijdelijke. Nu worden we (sinds 2009) nog steeds continu bestookt met negatieve (vaak wel realistische) berichten over de economie. Daarbij optellend dat er bijna 10 mln m2 kantoren leeg staan en we allemaal weten dat er de afgelopen jaren veel te weinig woningen zijn gebouwd, alle woningprijzen nog te hoog zijn . . dan vindt ik het eigenlijk logisch dat deze maatregel nu niet werkt. Ik als pas gestarte zelfstandig adviseur en projectmanager merk dit heel erg. Ik ben nog steeds verplicht om op mijn arbeid (uren) het hoge btw tarief te rekenen. Ik denk dat de overheid met meer stabielere oplossingen moet komen en geen paniekvoetbal moet spelen. Als we ook nu al weten dat er te weinig technici de bouw in stromen en zullen gaan instromen is het dan niet zinvoller om een wat meer doordachte maatregel(en) door te gaan voeren. Nu is er geen werk, straks is er wel werk, maar zijn er geen mensen die het kunnen uitvoeren . . . . Ik ben blij dat ik niet in de politiek zit, want ik begrijp er niet veel van hoe de overheid reageert op deze problemen.
In de woningcorporatiewereld worden grote opdrachten uitgesteld omdat onze minister de heer Blok besloten heeft, deze flink mee te laten betalen aan de begrotingstekorten. Nu wordt de bouw flink getroffen. Ook zijn de toeleveranciers de dupe van dit beleid.
Zou het in deze hand-op-de-knipperiode niet kunnen zijn dat de verlaging wel heeft gewerkt omdat in het andere geval de opdrachten waren teruggelopen?
nu.nl had zich ook behoorlijk ingespand voor een verhaal:
http://www.nu.nl/economie/3417695/bouwers-profiteren-niet-van-lager...
Welkom bij
BouwProfs
© 2025 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door
Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van BouwProfs