BouwProfs

De bouw online verbonden.

En de beste airco van allemaal is... de boom.

Kijk jij ook wel eens meewarig naar mensen die ook in deze hitte het in hun hoofd halen om een rondje te gaan hardlopen? Ik moet iets bekennen, ik ben één van hen. Hardlopen in deze temperaturen is niet echt prettig, maar als ik bedenk dat mensen op de bouwplaats in dit weer hun werk doen relativeer ik het snel weer. Nu prijs ik me in de gelukkige omstandigheid dat ik in een bosrijke omgeving woon. Zodra het kan zoek ik, ook tijdens het rennen, de schaduw op. Langs mijn routes staan meer dan genoeg bomen en het is echt een verademing als ik vanuit de volle zon ineens in de schaduw loop.

Gisteren viel mijn oog op een interessante tweet van De Groene Stad over het zogenaamde 'airco gehalte' van bomen. Een beetje boom blijkt het koelvermogen van ongeveer 10 airco's te hebben wat inhoudt dat het op een hete dag onder een boom als snel 10 tot 15 graden koeler is. Iedereen zal dit ook wel herkennen denk ik. Toch fascinerend om te lezen dat een enkele boom zo'n enorme verkoeling kan brengen. En... puur natuur. Wat dat betreft is een boom op zichzelf een biobased materiaal dat naast verkoeling ook water vasthoudt, CO2 en geluid vangt en zuurstof geeft. We zouden als bouwsector vaker stil moeten staan bij de positieve effecten die de natuur ons biedt. We maken straks ook beton van tomaten, dus waarom geen bomen ingezet als airco's?

Ik kijk vanaf nu in ieder geval met nog meer respect naar de berk waar ik in de zomer in mijn tuin zo vaak onder zit. Ken jij mooie voorbeelden hoe de natuur op een effectieve en verantwoorde wijze is geïntegreerd in een bouwontwerp?

Op woensdag 10 april 2019 geeft biobased bouwexpert Rens Borgers een cursus over het gebruik van biobased bouwmaterialen. Deze dag is bijna volgeboekt. Wil jij je kennis over biobased bouwen vergroten? Kijk dan hier voor meer informatie over deze cursus.

Weergaven: 1390

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2020   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+