BouwProfs

De bouw online verbonden.

Iedereen kan meebouwen aan de eerste wijk van strobalen en leem.

(Foto: wenkunst)

Vlakbij Nijmegen, in het plaatsje Lent wordt een unieke wijk van strobalen en leem gebouwd. De wijk bestaat uit een ecologische woongemeenschap, 24 huishoudens groot compleet met werkruimtes, een gezamenlijk gebouw met ruimte voor initiatieven van buiten en een gemeenschappelijke tuin.

Initiatiefnemer is Iewan, een uniek samenwerkingsverband tussen toekomstige huurders, vrijwilligers en professionele bouwvakkers die zij aan zij werken aan de totstandkoming van dit opmerkelijke nieuwbouwproject.

Bouwen met stro en leem is snel te leren
Voor de bouw van de wijk is gekozen voor houtskeletbouw met stro en leem. Belangrijkste reden voor deze keuze is dat het gebruik van stro en leem een ecologisch verantwoorde manier van bouwen is en omdat de methode snel te leren is. Iewan biedt iedereen de mogelijkheid om mee te bouwen aan dit bijzondere project.
De bouwplaats is een professionele setting. Als je meebouwt ben je verzekerd. Een bouwvakkerslunch, koffie en thee zijn inbegrepen. Kamperen naast het terrein is mogelijk, en in overleg kunnen logeerplekken geregeld worden. Kijk hier voor meer informatie. Gewoon eens een kijkje komen nemen kan ook. Op zaterdag 1 november wordt er een infomiddag en rondleiding georganiseerd.

Weergaven: 563

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Reactie van sjoerd nienhuys op 18 Oktober 2014 op 11.26

Bouwen met stro is zowel licht van gewicht en isolerend. Als de muren bekleed worden met gegalvaniseerd gaas over spandraden van spijkerstrips die aan het houten frame zijn verbonden wordt het geheel aardbeving bestendig. Je kan makkelijk in twee etages bouwen, maar je moet het geheel wel op een watervaste verhoogde fundering zetten. Dit zou dus een ideale oplossing kunnen zijn voor de provincie Groningen waar nog veel ruimte beschikbaar is en waar de komende jaren nog regelmatig aardbevingen gaan voorkomen.  De groep die deze huizen bouwt zou eens kunnen onderzoeken of dit een optie is, want in het centrum gebied van de aardbevingen zal het kostbaar zijn om oude woningen seismisch te versterken en daaroverheen nog eens duurzaaam te maken en ze voldoende te isoleren.

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2020   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+