BouwProfs

De bouw online verbonden.

In de Schijnwerper: Bouwprof Michiel van Pelt.

In de rubriek "In de Schijnwerper" stellen wij regelmatig een lid van BouwProfs nader aan u voor.

Deze keer is het de beurt aan Michiel van Pelt. Michiel is partner bij MMX Architecten uit Amsterdam.

Wie is Michiel van Pelt?
Een vriendelijke en kritisch ingestelde man die een reputatie heeft om gesprekken een heel andere wending te geven, en de kern van de zaken te benoemen.

Welke specialisaties heb je?
Op dit moment is mijn bureau -MMX architecten- net een jaar oud en pakken we alles aan waarin we verwachten van meerwaarde te zijn. De kern van ons werk draait overigens altijd om het wonen in de stad op alle schaalniveaus.
In het verleden heb ik met name de architectonische en bouwkundige projectleiding over veel complexe woningbouwplannen gevoerd.

Hoeveel jaar werk je inmiddels in de bouw?
Sinds mijn eerste stage in 1985 als hulpopzichter op het enorme restauratieproject van de pakhuizen aan het Entrepotdok in Amsterdam.

Wat was jouw eerste (bij)baan(tje)?
Die stage werd verlengd als betaalde baan voor de zomerperiode. Heel wat geleerd over renovatiefunderingen en betonconstructies.

Wat was de grootste mazzel uit jouw carriere?
Mijn vroege promotie bij CASA tot projectarchitect van een zeer complex nieuwbouw en renovatie-project. Een kans die ik met beide handen aangreep.

Wat was je grootste blunder in het vak?
Ik vergat een wijziging van een gevelkleur (naar fel-oranje) aan de Zwolse welstand voor te leggen; helaas kwam de moeder van de wethouder in het gebouw te wonen en werd het vervolgens als 'grof schandaal' breed uitgemeten in de lokale pers. Het werd weer bruin. Oeps.

Wat is je grootste vakprestatie?
Het succesvol vooruitduwen en leiding geven aan de realisatie van 8 fraaie projecten van Claus en Kaan tegelijk; maar daarna moest ik wel een tijdje thuis blijven zitten.
Maar nu ben ik gewoon heel trots op het kunnen opleveren van een zeer zuinig vrijstaand woonhuis op IJburg naar een verfijnd ontwerp van mijn hand.

Wat deed je als je dit werk niet deed?
Dan was ik oogarts geweest. Of CKI-ingenieur. Of schrijver. Of westers diplomaat. Maar dit is het leukst.

Wie is de beste in jouw vakgebied?
Het werk van het zwitserse bureau Herzog & de Meuron is van een ongenaakbare klasse, zowel in concept, gevoel voor de omgeving, als in de detaillering.

Wiens baan zou jij absoluut niet willen?
Iedere baan die je geen tijd voor ontspanning gunt.

Als Michiel van Pelt een merk zou zijn, hoe zou jij jezelf dan omschrijven?
De architect die het beste en mooiste uit locatie en programma haalt, waar een ander ten onder gaat aan de complexiteit.

Naast wie wil jij in het vliegtuig zitten en waarom?
Naast de piloot, dan zie je en hoor je nog eens wat. Voor één van mijn kinderen heb ik dat wel voor elkaar gekregen, ik zal altijd jaloers blijven.

Van welke netwerken ben jij naast BouwProfs lid?
Via LinkedIn / BouwProfs doe ik mee aan groepen die zich bezighouden met ecologisch bouwen en duurzame energie. En 'Iedereen Elke Dag Plezier' - het klonk zo goed maar het is helaas een veel te melig forum voor mij.

Wat irriteert jou het meeste in het vak?
Het conservatisme in de bouwtechniek - als ik dat vergelijk met bv de autotechniek lopen we hopeloos achter.
En de matige waardering voor architecten, die een uitermate gelaagd vak hebben.

Wat denk je dat collega's van je vinden?
Ik word nog regelmatig benaderd vanwege mijn ervaring, en technische inventiviteit. En vanwege mijn kritisch maar geduldig luisteren, dus ik word ook erg gewaardeerd als inhoudelijke coach.

Vertel eens iets verrassends over jezelf?
Ik heb een zwak voor Engelse tv-detectives, en kan onnodig goed hoofdrekenen en tafeltennissen.
Toevallig: ik woon al 10 jaar in een Amsterdams rijtjeshuis dat is ontworpen door de bekende architect Josep Lluis Mateo uit Barcelona. In 2006 werd ik gevraagd om de uitwerking van zijn ontwerp voor de uitbreiding van het PGGM hoofdkantoor in Zeist in goede banen te leiden.

Hoe zie jij de bouw in de toekomst?
Als een branche die zichzelf sterk moet vernieuwen en daar de komende eeuw nog heel druk mee zal zijn.

Kan je jouw mening geven waar jouw specifieke vakgebied zich naar toe ontwikkelt?
Het omgaan met de schaarse ruimte zal een steeds grotere inspanning vragen van ontwerpers die grote dichtheden kunen vormgeven, wij zullen dus belangrijker maar ook steeds specialistischer worden.

Met welke product ontwikkeling hou jij je momenteel bezig?
Wij zijn onder andere bezig met de ontwikkeling van gebouwtypologie die het wonen in de stad voor senioren aantrekkelijk maakt en houdt.

Welke dringende vraag heb jij te stellen aan je collega bouwprofs?
Senioren van nu kenmerken zich niet meer zozeer als hulpbehoevend maar eerder door de grote hoeveelheid aan vrije tijd die men heeft. Dat vraagt om woongebouwen die activiteit ipv passiviteit faciliteren.
Ik hoor graag van mensen die deze mening delen en die eventueel al initiatieven in die richting hebben ontplooid of willen ontplooien.

Weergaven: 490

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Reactie van Ramon@WHIMarchitecture op 15 April 2010 op 14.36
Not too old is een studieproject van mijn bureau (WHIM architecture) voor de levendige en actieve ouderen. Meer info is te zien via: http://www.whim.nl/nottooold.html
Reactie van Eric Hogenbirk op 15 April 2010 op 13.53
Momenteel is Habidrome bezig met een keurmerk door te voeren voor woningen. Zij benchmarken de wensen van deze doelgroep. De website is www.habidrome.com. Als het interessant is, dan zou eens contact op kunnen nemen met de heer K. van Hoeckel.

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+