BouwProfs

De bouw online verbonden.

Is dit de doorbraak waar we op wachten? Pensioenfondsen bereid hypotheken van banken te financieren.

Vandaag groot in het nieuws waaronder op telegraaf.nl. Pensioenfondsen zijn bereid een deel van de enorme hoeveelheid aan hypotheken van banken te financieren. Banken krijgen daardoor meer lucht om nieuwe leningen te verstrekken aan huizenkopers.

Uiteindelijk moet een dergelijke stap er ook toe leiden dat banken meer ruimte krijgen het bedrijfsleven te ondersteunen met investeringen. Is dit de doorbraak waar de bouw op zit te wachten? Laat het weten op BouwProfs en geef jouw mening.

Weergaven: 357

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Reactie van BouwProfs Redactie op 7 April 2013 op 16.51

Reactie per email van Rob Schouten:

Op zich een goed idee, maar mogelijk een catch twenty two. Aan de ene kant willen we lage tarieven voor hypotheken om de woningmarkt en zakelijke vastgoedmarkt toegankelijker te maken en gelijkertijd gunnen we de pensioenfondsen een goed rendement om kortingen op de uitkeringen te voorkomen.

Wat de uitkomst ook is, zorg dat de pensioenfondsen invloed krijgen op de banken, om hun belegging veilig te stellen. De actie zou primair gericht moeten zijn op het beschikbaar maken van fondsen voor hypothecaire leningen en niet voor de versterking van de monopoliepositie van de banken.

Reactie van Arno Wentink op 13 Maart 2013 op 15.07

Pensioenfondsen actief en direct betrekken bij huizenbouw is een goede stap naar stabiliteit en duurzaamheid in de bouw. Er ontstaat een meer directe relatie tussen de pensioenbetaler en het pensioenfonds. Daardoor kunnen wensen en mogelijkheden beter op elkaar worden afgestemd. En wordt geld minder doel, maar hulpmiddel voor het vergelijkbaar maken van inspanning, niveau en resultaat en de vorm van leven. Mijn voorstel is redelijk abstract geformuleerd en hopelijk wel een bijdrage aan verdere groei naar een meer duurzaam evenwicht en daarmee stabiliteit. Want pensioenfondsen betrekken bij bouw kan ook leiden tot versterking van de band met energieneutrale wijken. Gratis stroom voor gepensioneerden zou via deze weg een basis kunnen worden voor een meer beheersbare definiering van de pensioenwaarde van een pensioenfonds. Dus laat het een goede stap zijn met pensioenfondsen meer als sleutelspeler dan de banken.

Reactie van jan strootman op 12 Maart 2013 op 10.32

de pensioenfondsen zijn al rijk genoeng dus laten ze maar in de banken gaan inversteren zodat het voor de mensen wat beter wordt de uitkeringen zijn toch al beperkt

Reactie van Gerard Booij op 12 Maart 2013 op 10.29

Ik zou ervoor willen pleiten dat de pensioenfondsen het opgespaarde pensioen uitkeren aan de deelnemers. Deze zouden dan het uitgekeerde bedrag verplicht moeten gebruiken voor de aflossing van hun hypotheek en/of aanschaf van een (andere) woning. Daarmee wordt bereikt dat:

a. De banken het geld kunnen besteden aan andere zaken.

b. De deelnemers hun woonlasten reduceren en daardoor een meer waardevast pensioen

    hebben.

De pensioenfondsen kunnen worden opgeheven. Dit geeft een behoorlijke besparing omdat een niet waardetoevoegend maar geldverslindende schakel wordt weggehaald. Het geld dat nu wordt ingehouden aan pensioenverplichtingen zou vervolgens moeten worden aangewend tot het verplicht verder aflossen van de hypotheek.

Reactie van Marcel van Vliet op 12 Maart 2013 op 10.14

Het enige goede aan deze stap is wellicht eindelijk een positieve berichtgeving in de media die de gemiddelde burger misschien het juiste duwtje in de rug kan geven.

Het is nu eenmaal de toon die de muziek maakt en na jaren van negatieve publicaties kunnen dergelijke berichten de mindset misschien positief beinvloeden.

Reactie van Huib van der Geer op 12 Maart 2013 op 10.02

Frank:

Het is zo dat een aantal pensioenfondsen belangen hebben in huurwoningen, volgens mij zit het probleem daar ook niet. De  redenatie achter mijn reactie ligt in het feit dat de korte termijn politiek van banken ( zij zijn nu eenmaal uit om zsm maximale winst te genereren) er een is die haaks staat op de hypothecaire relaties die vaak over 30 jaar uitgestrekt lopen, van deze termijn worden banken erg nerveus ( behalve toen de hypotheken werden afgesloten), pensioenfondsen kunnen per definitie veel beter met deze termijn omgaan.

Reactie van Michaël de Vos op 12 Maart 2013 op 9.55

Ha, ha en dan denken dat pensioenfondsen op een andere manier speculeren dan banken?? Ik attendeer nog maar even op fair4all.nl. We geven momenteel lezingen over een eerlijke economie: einde aan het wegwerppersoneel, de bonuswerkgevers en de woeker.

Reactie van Huib van der Geer op 12 Maart 2013 op 9.55

Dit is inderdaad ( voor wat het bericht waard is) een 1e stap in de goede richting, waarom niet alle hypotheken over nemen door pensioenfondsen? Zij zijn ingericht op een langjarige financiele relatie die een  niet hoog-renderend karakter kent, in ieder geval een positief signaal! 

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2020   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+