BouwProfs

De bouw online verbonden.

Kanaalplaatvloeren en breedplaatvloeren leggen zonder veiligheidsgordel!

Het ontwikkelen van een veilige werkmethode voor het leggen van kanaalplaatvloeren en breedplaatvloeren, waarbij het risico ‘vallen van hoogte’ uit het legproces wordt geëlimineerd, zonder dat dit negatieve invloed heeft op de bouwsnelheid, werkbaarheid en zonder dat expertise noodzakelijk is voor de uit te voeren werkzaamheden. 

Zo luidt de titel van mijn afstudeeronderzoek, dat ik doe bij bouwbedrijf Hurks bouw zuid, in het kader van mijn afstudeerproject van de studie Uitvoeringstechniek aan de Technische Universiteit Eindhoven. Voor 78% van de bouwbedrijven is 'werken op hoogte' en normaal verschijnsel. Helaas gebeuren jaarlijks 46 ongevallen doordat medewerkers vallen van hoogte. Vijf personen komen te overlijden bij een val, tien mensen houden blijvend letsel.  Schokkende aantallen.

Om die reden ben ik hier verder onderzoek naar gaan doen. Gebleken is dat men de veiligheidsgordel liever niet draagt of vasthaakt: de lijn zit in de weg, de lijn trekt strak op moment dat het niet moet, je kunt niet vluchten, enz. Maar wanneer je boven een hoogte van 2,5 meter werkt ben je verplicht een veiligheidsgordel te dragen en aan een vast punt te haken.

Zoals de titel van mijn afstudeerproject ook zegt, ben ik bezig met het ontwikkelen van een hulpmiddel dat men kan gebruiken tijdens het leggen van kanaalplaatvloeren en breedplaatvloeren, zonder dat de medewerkers zich aan hoeven te lijnen. Het hulpmiddel wordt een veiligheidshek, waar men achter staat. Hierover later meer.

Voor mij, als vrouw in de bouw, krijg ik af en toe negatieve reacties. “Denk je nu echt dat jij hier een oplossing voor kunt bedenken?” heb ik vaak genoeg gehoord. JA! Als vrouw in de bouw moet je je mannetje kunnen staan, mijns inziens moet je je zelfs meer bewijzen dan mannen...

Wat vindt jij? Stem mee op mijn Cobouw Talenten blog en lees meer over de ontwikkelingen van het veiligheidshek, de oplossing voor het leggen van vloeren zonder veiligheidsgordel! 

 

Ingeborg van den Ban is 1 van de 4 kandidaten die meedoen aan Cobouw-Talenten. Cobouw-Talenten is het stageproject van Cobouw en biedt bouwkundestudenten een exclusieve stage- of afstudeeropdracht bij een vooraanstaand bouwbedrijf. Ingeborg loopt haar stage bij Hurks bouw zuid. Op haar blog beschrijft  Ingeborg haar ervaringen in de bouw. Lees hier alle bijdragen van Ingeborg op BouwProfs.

Weergaven: 1299

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2019   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+