BouwProfs

De bouw online verbonden.

Lagere energierekening geen reden tot verbouwen.

Een lagere energierekening is voor de meeste eigenaren van woningen boven de 300.000 euro geen doorslaggevende reden om te gaan verbouwen. Materiaal dat aan vervanging toe is of het verbeteren van comfort zijn belangrijker. Dit blijkt uit een onderzoek van het van de Actieagenda Bouw deel uitmakende actieteam 'Klantgerichte oplossingen voor duurzame woningverbetering'. “Neemt men maatregelen om energie te besparen, dat is het daadwerkelijk verlagen van de energierekening wel belangrijk”, aldus trekker van team Marjet Rutten. “Dit wordt ook als rationalisatie gebruikt om de verbouwing door te voeren. Het milieu is overigens slechts voor een handvol mensen belangrijk”.

Het onderzoek is uitgevoerd om een beter beeld te krijgen van hoe particuliere huiseigenaren met een woning van boven de 300.000 euro bereikt en gestimuleerd worden om meer te investeren in energiebesparende maatregelen in hun woning. Met de uitkomsten gaat het Actieteam aan de slag om in het kader van de Actieagenda Bouw tot oplossingen te komen die woningeigenaren tot energiebesparing aanzetten.

Garantie
Maar liefst één op de drie is wel van plan om de komende jaren te investeren in energiebesparende maatregelen. Diegene die daar geen plannen voor hebben zien geen meerwaarde, vinden de investering te hoog of vinden het onduidelijk of ze de investering wel terugverdienen. Rutten: “Dat betekent echter niet dat daar geen kansen liggen. Van diegene die aangeven geen plannen voor energiebesparende maatregelen te hebben, zou maar liefst twee van de drie het wel overwegen als ze de garantie krijgen dat het een besparing oplevert. Men heeft vaak geen geld over voor investeringen in energiebesparing, maar als het echt financiële besparingen oplevert en er niet voorgefinancierd hoeft te worden, wordt het een ander verhaal. Daar liggen voor de sector dus mogelijkheden voor nieuwe businessmodellen.”

Een ander belangrijk verkoopargument is het wooncomfort: wanneer het comfort beter wordt door de energiebesparende maatregelen dan zou ook dat voor bijna de helft van de respondenten reden zijn om toch maatregelen te overwegen.

De omgeving is belangrijk
Die zekerheid die mensen zoeken zie je ook terug in de grote invloed die de omgeving heeft. “Het liefste gaat men even bij de buren of familie of vrienden kijken hoe het geworden is”, aldus Rutten. “Belangrijkste uitgangspunten voor het laten uitvoeren van een opdracht is dan ook een goed resultaat, maar dit wordt op de voet gevolgd door zekerheid. Die zekerheid is nog belangrijker dan de prijs. Ook speelt advies uit de omgeving mee in het überhaupt overwegen van maatregelen.”

Weergaven: 134

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Reactie van Richard Kindermann op 2 Mei 2013 op 13.08

Dan de rekening maar opschroeven, en het geld naar de schatkist laten stromen.

De pijn is dus nog niet groot genoeg om iets aan energiebesparing te doen.

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2020   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+