BouwProfs

De bouw online verbonden.

Leidt arbeidsmigratie tot oneerlijke concurrentie?

Minister Asscher heeft alarm geslagen over de grote toestroom werknemers uit Oost-Europa. Vooral lager opgeleide Nederlanders zien dat hun werk wordt overgenomen door goedkope krachten. Asscher aangaf dat er wat hem betreft sprake van oneerlijke concurrentie is van Oost-Europeanen en dat deze problematiek door Brussel niet serieus wordt genomen. 

Geen sprake van oneerlijke concurrentie
Gisteren was een reportage te zien op Nieuwsuur waarin duidelijk werd dat bijvoorbeeld schildersbedrijven in Nederland hier zeer veel last van hebben. In dezelfde reportage kwam Sebe Kamps van de firma BouwmetPolen aan het woord. Kamps werkt in zijn bedrijf in de uitvoering alleen met Polen. Hijzelf vindt dat er geen sprake is van oneerlijke concurrentie. De belangrijkste reden voor Kamps om met Polen te werken volgens hemzelf? Hij kan geen geschikt personeel uit Nederland vinden, het gaat hem niet om de lagere uurprijs. Volgens Kamps is het lastig gemotiveerde Nederlanders te vinden. 'De Nederlander hangt erg aan de werktijden en de te werken uren, daar hebben we met Polen geen last van' aldus Kamps.

Ik ben benieuwd hoe bouwprofs tegen deze uitspraak van Kamps aankijken. Is het echt zo droevig gesteld met de arbeidsmoraal van de gemiddelde Nederlandse bouwvakker? Of is het een excuus om oneigenlijke concurrentie goed te praten? Ik hoor graag jouw mening!

Weergaven: 557

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Reactie van Frank Koster op 21 Augustus 2013 op 16.54

Goedkoper zijn ze niet echt, wel een veel beter werkmoraal.

Mijn ervaring is dat er een schare aan Nederlandse werknemers is die precies weten wat hun rechten zijn en hoe deze uit te buiten en hun werkgever proberen te manipuleren. Gelukkig nog zeker niet de meerderheid, maar ik kom ze wel vaak tegen. Dat probleem heb je niet met de Polen. Ook is het verdwijnen van de ambachtscholen, waar je een vaardigheid leert, verdwenen. Waar komt een goede lasser vandaan? Juist! of deze zelf opleiden, maar dan zijn ze ook zo weer gevlogen na hun opleiding. Nee, ik vind het Amerikaanse systeem weer wat te ver gaan maar een gulden middenweg zou mooi zijn.

Reactie van Chiel Bartels op 21 Augustus 2013 op 9.40

Ik ben het helemaal met Bob Bles eens.

Reactie van Bob Bles op 21 Augustus 2013 op 8.38

De Nederlander heeft door bonden een werktijd bevochten en wil daaraan vasthouden. Nu de grenzen open zijn, is dat klaarblijkelijk niet langer mogelijk. Dus afscheid nemen van de luxe positie, of thuis gaan zitten kniezen... Dat is ook vrije marktwerking. Nu nog een Nederlands-Poolse bondbeweging en als de Polen door krijgen dat zij ook kunnen afdwingen niet meer dan 7,8 uur per dag te werken, blijft alleen het lage uurtarief over... Welk excuus heeft de werkgever dan om geen Nederlanders aan te nemen? Ja, het verhaal heeft twee kanten en de Pool is de lachende derde, want die neemt de NL-Euro's mee naar Polen.

Reactie van Chiel Bartels op 20 Augustus 2013 op 21.38

De bedrijven die met polen, Slowaken etc. werken gaat het niet om de goedkope uurlonen. Veel belangrijker is dat dit personeel ten allen tijde kan worden ontslagen. Geen afkoopsommen of opzegtermijnen. Als het werk klaar is kunnen ze naar huis of er is ander werk.

Er is toch geen bedrijf meer dat nog personeel wil aannemen in vaste dienst.

Mijn ervaring is dat deze buitenlanders erg gemotiveerd zijn om werk te houden en daarom zijn ze heel loyaal in de arbeidstijden. Als wij Nederlanders daar tegen willen concurreren moeten we eerst de ontslagbescherming afschaffen. Elke zzp'er zou wel personeel willen aannemen als de regels van ontslagbescherming en de vele andere regels gelijk zouden zijn met de bescherming van de Polen etc. De werkloosheid zou dan snel verminderen.

We hebben veel te veel regels waar een werkgever aan moet voldoen.

Reactie van Ron Reijnders op 20 Augustus 2013 op 15.29

Ik vermoed dat er 2 waarheden zijn.  en ieder zijn verhaal wat eenzijdig verteld.

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2020   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+