BouwProfs

De bouw online verbonden.

Mobiele augmented reality biedt de bouw veel voordelen.

In de Amerikaanse bouwwereld is enthousiast gereageerd op de bètaversie van Mobile Augmented Reality System (MARS), een platform waarmee foto- en videobeelden van alle mogelijk objecten, gebouwen en projecten snel zijn te verwerken tot een zogenaamd 4d point cloud model. Deze 3d-modellen met daarin de tijd meegenomen, zijn tot op de millimeter nauwkeurig en worden gemaakt zonder gps of andere coördinaten. Bouwers kunnen de point cloud modellen naast hun 4d BIM-modellen leggen om de werkelijkheid te vergelijken met het plan. Het platform kan in kleuren de verschillen tussen ontwerp en werkelijkheid signaleren.

Integreren van digitale beelden binnen paar seconden
Architecten, aannemers en opdrachtgevers maken nu al vaak duizenden digitale beelden van bouwprojecten. ‘Het integreren van al deze beelden in één fysiek model vereiste tot nu toe enorm veel computing power en tijd,’ zegt professor Mani Golparvar-Fard, een van de bedenkers van het systeem. Het MARS-platform doet het binnen een paar seconden. 
Zodra een aantal beelden van een object of project in het platform op een server is ingescand kunnen deze beelden worden ‘getagd’ waarbij informatie aan het model wordt toegevoegd. De computer zorgt er vervolgens voor dat alle volgende beelden van het object, het gebouw of de bouwplaats op exact dezelfde plaats worden getagd.

Inzage in waar project achterligt op bouwschema
‘Het platform is tot volle tevredenheid uitgeprobeerd door het bedrijf Turner Construction bij de bouw van de ondergrondse World Trade Center Transportation Hub in New York’, zegt Golparvar-Fard. Werknemers van Turner Constructionmaken foto’s van het project en zenden deze meteen naar de MARS server. Ze krijgen dan binnen een paar seconden het augmented reality beeld terug waarop in kleur het verschil te zien is tussen de pas gemaakte opnamen en een 4d BIM-model van dezelfde locatie. Op dat moment is dus ook te zien waar het project achter ligt op het bouwschema. MARS kan echter ook laten zien  welk materiaal gebruikt is in een muur of welke onderaannemer verantwoordelijk is voor de bouw van die muur.

Het unieke van MARS is wel dat het platform er in slaagt duizenden ongekalibreerde foto’s – gemaakt vanuit verschillende standpunten, op verschillende tijdstippen, onder afwijkende lichtomstandigheden en met verschillende brandpuntsafstanden – tot één model te integreren zonder daarbij gps, hoogtemeters of kompas te gebruiken. Eenvoudige mobieltjes en goedkope digitale camera’s zijn al geschikt voor het maken van de beelden en de technologie werkt ook in gebouwen en ondergronds.

Het MARS-platform is ontwikkeld aan de Virginia Tech University door professor Golparvar-Fard en een aantal studenten. De verdere ontwikkeling en commercialisering van de technologie is in handen van het bedrijf Precision Augmented Reality Works in Boston. Dit bedrijf heeft een wedstrijd uitgeschreven voor softwareontwikkelaars om nieuwe aps te ontwikkelen voor het MARS-platform. Op de website van PAR Works staat een video die uitlegt hoe het systeem werkt.

Weergaven: 447

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Reactie van Carl-peter Goossen op 19 Februari 2014 op 8.59
Op mijn youtube kanaal heb ik al een paar jaar AR filmpjes bij elkaar gesprokkeld.
Mijn youtube kanaal heet bouwquest.

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+