BouwProfs

De bouw online verbonden.

NPR 1090 (schoolventilatie) heeft bouwfout tot norm verheven

Nadat al vele ontwerpers en adviseurs een klaslokaal zagen als ruimte en daarom maar de verblijfsruimte-eis als waarde voor het bepalen van de benodigde ventilatie toepasten heeft tot overmaat van ramp nu ook de normcommissie de NPR1090 geakkordeerd waarin alle voorbeeldberekeningen zijn uitgevoerd met de verblijfsruimte-eis.

Leest u allen de toelichting op artikel 3.48 van het bouwbesluit waarin staat:

Bij het stellen van de eisen ten aanzien van verblijfsruimten is er van uitgegaan dat de eisen betreffende de ventilatie van een verblijfsgebied voldoende ventilatie binnen dat gehele gebied waarborgen. De eisen gesteld aan verblijfsruimten gelden uitsluitend als vangnet.

Doordat nu de NPR1090 alle ruimten met de verblijfsruimte-eis ventileert (die 80% is van de verblijfsgebied-eis) en voor de gangen (ook vaak als onderwijsgebied gearceerd) slechts een 1,5 voudige ventilatie voorstelt ontstaat een onderwijsgebied dat met een stuk minder dan 80% van het door het bouwbesluit bedoelde minimum wordt geventileerd.

De NPR1090 is hierdoor in strijd met het bouwbesluit maar is ook een voortzetting van de praktijk waarin veel ontwerpers de lokalen zien als ruimten en deze daarom met de verblijfsruimte-eis ventileren en de gangen niet ventileren zodat een onderwijsgebied ontstaat waarin slechts 70% van het oppervlak is geventileerd met een 80% eis, resulterend in een 56% van de ventilatie die het bouwbesluit als minimum nodig achtte.

Als u dan nog bedenkt dat de ventilatie-eis van de onderwijsfunctie in het onderwijs toch al een stuk lager was dan in andere functies (waarschijnlijk de politiek financiële reden om niet alle scholen te hoeven verbouwen) en er in de onderwijsfunctie het randje opgezocht wordt van de bezettingsgraadklasse B2 dan zal het u ook niet meer verbazen dat 80% van de scholen en ook de scholen van de laatste 15 jaar een tekort schietende ventilatie heeft. Terwijl dat onderzoek kan zijn uitgevoerd met de GGD-richtlijn die dezelfde fout in haar richtlijn heeft staan en dus gemeten heeft met een maatlatje dat 20% kleiner is.

Deze zelfde fout vinden we natuurlijk ook terug in de ventilatie-ontwerpen van andere functies, maar gezien de lagere eis voor onderwijs en de grotere "gangen" wordt het zuurstoftekort daar het eerst bemerkt.

Als nu de scholen na de EBA-adviezen worden aangepast door ontwerpers die deze vernieuwde NPR1090 gaan gebruiken dan zal er geklaagd blijven worden over het binnenklimaat.

En het was nou juist de bedoeling dat deze NPR1090 goede handvaten zou gaan bieden voor het verbeteren van het binnenklimaat in scholen.

Waarom de NPR1090 definitief uitgebracht als deze straks weer compleet op de schop moet als het nieuwe Bouwbesluit utkomt, verkoopt de NEN nog snel even oude wijn in nieuwe zakken?

Weergaven: 346

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2022   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+