BouwProfs

De bouw online verbonden.

5-daagse opleiding interne kwaliteitsborger Bouwwerken (IKB).


De Wet Kwaliteitsborging Bouwen is na een zeer lange aanloopperiode per 1 januari 2024 in werking getreden. Hiermee zijn we van traditioneel bouwtoezicht naar het bouwen onder kwaliteitsborging gegaan. En dat brengt veel veranderingen met zich mee. Veranderingen die voor ieder bedrijf in de bouwkolom gelden.

Bouwbedrijf, leverancier, woningcorporatie, ontwikkelaar of architect... de WKB eist van iedere deelnemer in het bouwproces dat er volgens de afgesproken regels gewerkt en opgeleverd wordt. Dit betekent dat ieder bedrijf de meest actuele kennis over de WKB in huis moet hebben.

De interne kwaliteitsborger Bouwwerken is verantwoordelijk voor het leveren van de vanuit de WKB benodigde documenten in het borgingsplan.

In deze 5-daagse opleiding word jij opgeleid tot interne kwaliteitsborger Bouwwerken. Tijdens deze opleiding leer je technisch en juridisch wat de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen inhoudt. Je gaat leren hoe jij ervoor zorgt dat jouw bedrijf optimaal voldoet aan de eisen van de WKB. Je bent hiermee een volledig opgeleid en volwaardig gesprekspartner richting bevoegd gezag en de onafhankelijke borger.

In deze opleiding staat de praktijk centraal

Dit betekent dat je zelf aan de slag gaat met het maken van een WKB opleverdossier. Voorafgaand aan de opleiding krijg je een door de docenten voorbereid proefproject (gevolgklasse 1). Tijdens de opleiding maak je vervolgens aan de hand van dit proefproject je eigen WKB toolkit waarmee je jouw eindopdracht gaat maken.

Audit van jouw praktijkopdracht

Tijdens de opleiding wordt jouw WKB toolkit beoordeeld aan de hand van een officiële audit. Met de input vanuit de audit en de adviezen van jouw docenten maak je jouw praktijkopdracht die je vervolgens presenteert tijdens de laatste lesdag. Het met goed resultaat afronden van jouw praktijkopdracht geeft recht op het certificaat interne kwaliteitsborger Bouwwerken + een inschrijving in het CETIGO register.

Je mag hiermee de titel IKB - gecertificeerd interne kwaliteitsborger Bouwwerken voeren.

Programma permanente educatie 

Als onderdeel van deze opleiding kan je jaarlijks een permanent educatie programma volgen waar je een update krijgt van de laatste wijzigingen en inzichten binnen de WKB.

Voor wie is deze opleiding bedoeld?

Deze opleiding is ontwikkeld voor professionals die zich binnen hun organisatie of voor hun opdrachtgevers willen optreden als het 'WKB geweten'. Deze opleiding is geschikt voor functionarissen die werkzaam zijn binnen bedrijven die zich in de bouwkolom vinden zoals woningcorporaties, gebouwonderhoud, architectenbureaus, leveranciers, ver- en aanbouw, grondgebonden projecten, grote bouw / hoogbouw en weg & waterbouw.

Het docententeam

Deze opleiding wordt gegeven door de volgende BouwProfs docenten die expert zijn op hun onderdelen binnen de WKB.

Martijn Broeze

Martijn mag met recht een autoriteit genoemd worden binnen de WKB. Martijn is oprichter en directeur bij Borg4. Met zijn bedrijf ondersteunt hij bedrijven met het voorbereiden, begeleiden en uitvoeren van de WKB.

Bij zijn vorige werkgever Plangarant was Martijn als projectmanager en kwaliteitsborger van WKB vanaf het begin betrokken bij de introductie van de WKB.


Kees Hootsen

Kees houdt zich al meer dan twintig jaar bezig met het organiseren en verbeteren van kwaliteit in het bouwproces. 

In zijn dagelijkse praktijk laat Kees graag aan bouwpartijen zien hoe men de bouwkwaliteit op een praktische en effectieve manier kan verbeteren op zo'n manier dat dit meteen optimaal aansluit op de eisen die de WKB stelt.

ir. Rens ten Hagen

Rens is hoofddocent binnen BouwProfs met een specialisatie in bouwfysica, bouwwetgeving en bouwbesluit. 

Rens treedt naast zijn docentschap op als adviseur bij juridische vraagstukken en conflicten inzake bouw en gebouwen zoals schade en bepalingen binnen bouwwet- en regelgeving.

Hoe ziet het programma van de opleiding interne kwaliteitsborger Bouwwerken eruit?

Deze opleiding bestaat uit 5 lesdagen die duren van 10.00 tot 16.00 uur.

Lesdag 1

* De wettelijke kaders van de WKB

 • Introductie WKB / Omgevingswet / Omgevingsrecht
 • Uitleg WKB wetgeving in relatie tot WKB - Bbl / BAL / BKL / OB / DSO
 • Gevolgen inwerkingtreding WKB
 • Bespreken proefprojecten van de cursisten binnen de opleiding

Lesdag 2

* Van bouwtoezicht naar kwaliteitsborging

 • De overeenkomst
 • Vergunningverlening
 • Juridische gevolgen van de WKB voor de diverse partijen in de bouwkolom
 • De waarschuwingsplicht
 • Gereedmelding en oplevering
 • De 5% regeling
 • De verplichting inzake financiële zekerheid en verzekering
 • Het borgingsplan en opleverdossier
 • Bouwdossier en consumentendossier binnen de WKB


Lesdag 3

* Interne kwaliteitsborging bij bouwwerken - de praktijk

 • Rol van de interne kwaliteitsborger binnen WKB
 • Samenwerking interne kwaliteitsborger met de borger van de opdrachtgever
 • Instrumenten voor kwaliteitsborging
 • Risicobeoordeling
 • Dossieropbouw in de praktijk / opzet borgingsplan
 • Voorbereiden toolkit interne kwaliteitsborger voor proefproject

Lesdag 4

Audit van de toolkits proefprojecten.

Afronden toolkits proefprojecten en instructie voor het maken van de eindopdracht.

Lesdag 5

Presentatie eindopdrachten. 

De door de cursisten voorbereide proefprojecten worden met het docententeam besproken. Specifiek wordt beoordeeld of de inhoud van de gemaakte eindopdracht voldoende aansluit bij hetgeen de WKB als eis stelt.

Prijs: € 2.550,- exclusief 21% btw.

Medewerkers van onder andere de volgende bedrijven hebben inmiddels de opleiding tot interne kwaliteitsborger Bouwwerken gevolgd:

Slokker Bouwgroep, Nijhuis Bouw, bouwbedrijf Aan de Stegge, Havensteder, Bouwfonds Ontwikkeling, architectenbureau BureauEau, Hanse Staalbouw, Monoliet, VBC Bouwmanagement, Hapraco, SDR Bouw en Advies, Bureau van Beek, Bouwdock, Bureau Baek, De Leeuw Bouw & Ontwikkeling, United Bouwservices, Bouwbedrijf PBM, Bouw & aannemersbedrijf Kreulen, woningcorporatie Woonveste, woningcorporatie Woonbron en Schulenburg Bouwmanagement.

Wil je deze opleiding volgen? Kijk hier voor actuele data en locaties.

Deze opleiding kan ook incompany gegeven worden. Lees hier de mogelijkheden.

BouwProfs organiseert regelmatig vakinhoudelijke trainingen voor de bouw en aanverwante sectoren. Bekijk hier het overzicht.

Klik hier als je op de hoogte gehouden wilt worden van nieuwe trainingen en data.

Weergaven: 18573

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+