BouwProfs

De bouw online verbonden.

De passiefhuis standaard maakt de Europese Bijna nul energie doelstellingen bereikbaar. Professor Feist legt uit hoe.

Het Symposium Passive House op vrijdag 5 oktober in Brussel over 10 jaar passief in België, verwacht op haar 11 editie 250 tot 400 architecten, projectmanagers en beleidsmakers. De deelnemers worden getrakteerd op meer dan 30 sprekers rond projecten als zero energy, district developments, renovatie en scholenbouw. De keynote speakers verbinden passief bouwen, zero energy en renovatie met Europese, Belgische en gewestelijke projecten en politiek. Residentiële en tertiaire innovatieve en baanbrekende projecten passeren de revue.


Voor de Europese Commissie spreekt Dhr. Gordon Sutherland, Senior Project officer energy efficiency in building IEE, over de EU doelstellingen, de mogelijkheden en hoe we de ervaringen van de koploper landen kunnen aanwenden voor onze praktijk.

De Brusselse minister van leefmilieu gaat in op het hoe en waarom van Brussel passief in 2015.

Professor Doctor Wolfgang Feist van het Duitse Passivhaus Institut zet uiteen hoe de passiefhuis standaard de Europese Bijna nul energie doelstellingen bereikbaar maakt.

De Brusselse minister van leefmilieu, Mevrouw Huytebroeck geeft tekst en uitleg bij de beslissing van de Brusselse regering om vanaf 2015 alles wat in Brussel wordt gebouwd passief uit te voeren.

De architect Bart Cobbaert, toparchitect en zaakvoerder van Denc!-studio, vertelt aan de hand van boeiende projecten hoe hij in een periode van 10 jaar passief in Vlaanderen vorm zag krijgen. Hij gaat met een zweem van humor in op vooroordelen.

Op gebied van baanbrekende projecten brengt het symposium Passive House met enige trots keynotes als Herman Jult, ID manager (buro2 & Archi+i) met Ilse Piers (directrice De Goedkope Woning) over de Venningwijk in Kortrijk. Deze sociale wijk met nieuwbouw appartementen en huizen renovaties wordt co² neutraal en biedt architectuur die de interactie tussen bewoners faciliteert.

Sabine Leribaux (Architectes Associés) en Bram De Meester (Arcadis) geven tekst en uitleg over het 10.000m² nieuwe Elia kantoor in Brussel.

Het internationale project School Vent Cool levert vier vooraanstaande buitenlandse sprekers die geslaagde scholenrenovaties aandragen.

Het Symposium biedt de deelnemer een naadloze inkijk in state of the art projecten, politieke ontwikkelingen in zijn vakgebied en prettige netwerking mogelijkheden.

De dag gaat door in het comfortabele Crowne Plaza Hotel bij het Rogierplein te Brussel, Het programma loopt in twee zalen waarbij de deelnemer op elk moment beslist in welke zaal hij de uiteenzettingen volgt. Er is simultaan vertaling in Nederlands, Engels en Frans.

 

Voor het volledige programma klik hier. Voor prijzen en alle informatie over deelname klik hier.

Weergaven: 921

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Reactie van Carl-peter Goossen op 4 Oktober 2012 op 5.42

Ik ben al in Brussel geweest, en het wordt een zeer interesante dag morgen. Brussel wordt langzaam maar dwingend de passiefhuis standaard ingevoerd. Ik sprak iemand van de gemeente Antwerpen; zij was jaloers dat het gewest van Brussel dit voor elkaar heeft. De drijvende kracht is Evelyne Huytebroeck de minister van het Gewest. zie ook deze website die speciaal hier voor is opgezet:http://areyounormal.be/en/ gewoon leuk!

Reactie van Carl-peter Goossen op 1 Oktober 2012 op 22.52

Het programma voor het symposium ziet er goed uit. ik ken Sebastian Moreno-Vacca hij geeft een lezing over Passiefhuis gebruikersgids: succes- en faalfactoren. Zeer interessante lezing net als die van Erwin Mlecnik: Ontwikkeling van een business model voor een klantgerichte
woningrenovatie. Het wordt wel in Brussel gegeven ivm. gidsregio maar Erwin en andere mensen van de TU delft en TNO vertellen ook hoe het in NL gaat!

Reactie van Carl-peter Goossen op 1 Oktober 2012 op 22.44

@ Jan willem Klopt wij hebben een lezing gegeven over energetisch renoveren.

zie ook http://www.bouwquest.nl/bouwtechniek/energetisch-renoveren.html slideshare over energetisch renoveren

Reactie van Jan Willem van de Groep op 1 Oktober 2012 op 22.02

Dag Maarten en Carl-peter,

@Maarten: Gebouwkunde is een leuke...houden we erin.

@Carl-peter: Ik heb liever dat die woonlast gegarandeerd gaat worden door de bouwsector. De banken zitten inderdaad te springen om een garantie op de meterstand. Bij een energie-notaloze woning moet die dus over een heel jaar ook echt nul zijn....alleen de makers zijn in staat dat te garanderen. Volgens mij hebben wij elkaar overigens een keer ontmoet bij de HAN.

Reactie van Carl-peter Goossen op 1 Oktober 2012 op 21.57

Trouwens wij gaan morgen al naar Brussel om te kijken hoe zij politiek gezien al zover zijn gekomen. Waar zij in Brussel staan zullen we vanaf morgen weten. Zal er een klein verslag van maken op dit forum.

Reactie van Carl-peter Goossen op 1 Oktober 2012 op 21.55

Beste Jan Willem,

Je hebt gelijk! Ga het niet als de nieuwe norm bekijken. Wij doen mee met het bovenstaande programma en proberen het verder door te trekken dan alleen de passiefhuis norm. Wel is voor ons de passiefhuisnorm het uitgangspunt om ergens mee te beginnen. Een certificaat zou niet nodig moeten zijn. Maar een certificaat kan er voor zorgen dat de bank met meer geld over de brug komt, immers een passiefhuis zorgt voor een lagere energierekening gegarandeerd dus ook een gegarandeerde lagere woonlasten. We zijn bezig met een kennisnetwerk in de omgeving Arnhem Nijmegen om vanuit verschillende bedrijven alle kennis te verzamelen om integraal verder te komen. En laat het vooral geen dogma worden!

Reactie van Maarten Wiersma op 1 Oktober 2012 op 21.54

Helemaal eens met Jan Willem.

Certificeringen, kwalificaties en systemen werken vervreemdend.

Gewoon geen fossiele brandstof gebruiken, geen onbetaalbare duurzaamheid, van nu af aan alleen nog maar 'eindeloos' veranderbare onderkomens bouwen voor de behoefte van nu, 100% aanpasbaar voor de behoefte van straks. Aan het eind van de gebruiksduur geen puinhoop maar een materiaalmijn.

Terug naar begrijpelijke wysiswyg gebouwen juist voor de gebouwgebruiker. Terug, of verder zo je wilt naar onafhankelijke brede 'gebouw' kennis: Gebouwkunde. (nieuw woord)

Reactie van Jan Willem van de Groep op 1 Oktober 2012 op 17.19

Kan 't niet laten om daar ff op te reageren omdat er twee elementen terugkomen die in het kader van de energietransitie niet echt positief zijn.

De eerste is die bijna-nul doelstelling. Dat is nou echt een term die is bedacht door een stel ambtenaren die niet het lef hadden om out-of-the-box te gaan. Juist het denken in afwijkende terminologie (bijvoorbeeld energieleverend) zorgt er voor dat partijen op een andere manier op zoek gaan naar oplossingen is de ervaring die wij hebben binnen onze experimenten...de lat kan in die zin niet hoog genoeg gelegd worden. 

De passiefhuisnorm is eigenijk van hetzelfde laken en pak. De passiefhuis dogma's zijn met de voortschrijding van de technische mogelijkheden inmiddels achterhaald. Ze werken in die zin als een belemmering voor de ruimte die de bouwsector nodig heeft om tot wezenlijke innovaties te komen. Vraag dus nooit om een oplossing maar om de prestatie die je wilt bereiken rondom het energiegebruik. Een recente renovatie uitgevoerd binnen één van onze programma's had ca. € 8.000,- goedkoper kunnen uitvallen waarbij een woning zonder energie-nota het resultaat zou zijn geweest i.p.v. een woning met een passiefhuiscertificaat.

De bouw kan slimmer maar moet daar de ruimte voor krijgen...vergeet de labels...vergeet passiefdogma's...vergeet de trias-energetica. Dan bedenk je nog veel slimmere oplossingen.

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+