BouwProfs

De bouw online verbonden.

Team 4D wint ontwerpwedstrijd Duurzaam Drijvend Bouwen.

" Een uiterst eenvoudig en conceptueel goed afgewogen ontwerp', oordeelde de jury van ontwerpwedstrijd Duurzaam Drijvend Bouwen. Het winnende ontwerp van team 4D is een woonboot die meedraait met de zon, zodat zonnewarmte optimaal wordt benut. De wedstrijd, waaraan 53 teams meededen, stimuleert energieneutraal en Cradle-to-Cradle bouwen op het water.
Het Amsterdamse stadsdeel Oost-Watergraafsmeer schreef vorig jaar een ontwerpwedstrijd uit voor een drijvende woning die geheel zelfvoorzienend zou zijn: wat betreft energievoorziening en wat betreft drinkwater en afval. Ook moest het ontwerp zoveel mogelijk voldoen aan de uitgangspunten van Cradle-to-Cradle.

Slim gebruik van de zon
De winnende woonboot van 4D (drijven, duurzaam, draaien en dromen) kwam als beste uit de bus wat energiehuishouding betreft. De woonboot bestaat uit een `gesloten' zijde die beschermt tegen de zon en een `open' zijde die juist veel zonlicht binnenlaat. De boot is draaibaar en richt zich al naar gelang het seizoen met de open of de meer gesloten zijde naar de zon. Dit idee ontbrak bij de andere ontwerpen. Verder is de boot voor 60% ontworpen met materialen die kunnen worden hergebruikt.

Energieneutraal bouwen
Een belangrijk leerpunt van de wedstrijd is dat het met de huidige technieken goed mogelijk is om energieneutraal te bouwen. Het is dan wel van belang om technieken als isolatie, PV-cellen en windturbines optimaal in te zetten en te combineren. Veel teams hadden wegens de beperkte toegestane bouwhoogte zonnepanelen plat op het dak gelegd. Dat levert vooral in de winter, bij laagstaande zon, onvoldoende rendement. Maar de meeste teams konden goed overweg met de basis van zeer energiezuinig bouwen, de Trias Energetica.

Toekomst op het water
Het juryrapport maakt verder duidelijk dat in Nederland een groot potentieel aanwezig is om zeer energiezuinig te bouwen. Het is onderdeel van een kentering in de Nederlandse bouw richting duurzaam bouwen. De wedstrijd krijgt ook een praktisch vervolg. Er komt een modelwoning in IJburg, gebaseerd op het ontwerp van 4D en mogelijk aangevuld met ideeën uit de andere ontwerpen. Het is de bedoeling dat de modelwoning - waarmee Amsterdam zich wil profileren - een eerste stap vormt naar duurzame, drijvende woonwijken in de wereld.

Meer informatie
Nieuwe ontwikkelingen rond de ontwerpen zijn te volgen op www.eatmyhouse.nl

Weergaven: 982

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2020   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+