BouwProfs

De bouw online verbonden.

Ventileren van een spouwmuur is minstens zo belangrijk als het na-isoleren.

Dat het na-isoleren van een oude spouwmuur grote gevolgen kan hebben als er geen rekening wordt gehouden met ventilatie blijkt wel uit deze foto's.

De opdrachtgever had besloten om de spouw te vullen met isolatiemateriaal. Het originele voegwerk is blijven zitten. De gevel is wel gehydrofobeerd. Terwijl de spouw voor de na-isolatie altijd goed geventileerd was, is dit in de nieuwe situatie niet langer het geval. Het resultaat is daarom dat zowel gevel als spouw zeer vochtig zijn geworden.

Bij de buren is de spouw niet na-geïsoleerd en droog. De spouwankers roesten daarom erger en sneller dan bij de buren. Het voegwerk zit vol scheurtjes en deze oude mortel sluit niet meer aan op de baksteen. Het hydrofoberen haalde hier weinig uit omdat dit soort impregnanten niet scheuroverbruggend zijn.

Zie hier het belang van het uitvoeren van een grondig onderzoek naar de staat van het gevelmetselwerk. Wellicht had men dan eerst gekozen voor een volledige renovatie van voegen en metselwerk alvorens te isoleren en te impregneren.


Dit artikel is geschreven door Gerjo Molenaar.

Gerjo is Bouwkundig Technisch Onderzoeker
bij Thor Logical en Technisch Bouwkundig
Docent bij stichting de Ruimte in Den Haag.

Weergaven: 1272

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2021   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+