BouwProfs

De bouw online verbonden.

Er komt een zwartboek met aannemers die het faillissementsrecht met een korreltje zout nemen, meldt FNV Bouw. De grenzen van het fatsoen en de faillissementswetgeving worden steeds vaker overschreden, meent John Kerstens, voorzitter van FNV Bouw. "Het meest recente voorbeeld is een werkgever die zijn mensen vrijdag letterlijk uitzwaait op vakantie en diezelfde dag nog het faillissement van zijn eigen bedrijf aanvraagt zodat hij het faillissement niet hoeft uit te leggen."

Gesjoemel
Maar ook gesjoemel met BV's voorafgaande aan een faillissement, mensen die ingedeeld worden in een groep die zogenaamd wel wil deugen en een groep die zogenaamd niet wil deugen. "Ik zei net al dat de bouw in een stevige crisis verkeert. Uit alle cijfers blijkt dat het aantal faillissementen in de bouw nog steeds groeit en de aantallen nemen toe."

Het gaat om tientallen bedrijven en om duizenden bouwvakkers die inmiddels zijn getroffen door een faillissement. "Bij tientallen faillissementen zijn inmiddels door de mensen zelf al de nodige vraagtekens gezet. Het gaat niet per se om de noodzaak van een faillissement, want dat is voor een werkgever ook geen feestje, maar het gaat wel om de aanloop naar een faillissement en de wijze waarop een faillissement wordt aangekondigd."

Onfatsoenlijk
Volgens Frans van Gelderen van Van Gelderen Arbeidsrechtadvocaten zijn er nou eenmaal fatsoenlijke en onfatsoenlijke mensen. "Maar je ziet in de praktijk dat er in toenemende mate sprake is van een negatieve ontwikkeling, in die zin dat kleine bouwondernemers het op zijn beloop laten en op het eind van het verhaal proberen een afspraak te maken met de werknemer."

Zo'n afspraak hóeft niet per se ongunstig uit te pakken, maar kwetsbaar is het zeker. "Een werknemer kan vaak niet de consequenties overzien. Bovendien wordt het ontslag op papier geformuleerd, terwijl de toezegging mondeling wordt geformuleerd. Dus dat stelt helemaal niets voor en die zin is er sprake van misbruik van omstandigheden."

Als je je handtekening zet, teken je in feite je eigen doodvonnis. Het advies van Van Gelderen is daarom heel duidelijk. "Natuurlijk moet een werkenemer nooit op zo'n fluwelen toezegging van een werkgever ingaan. Niet tekenen dus."

Rechten
Een werknemer heeft wel degelijk rechten. "Als er een dreiging komt dat het bedrijf failliet gaat zijn er twee mogelijkheden. "Of je gaat echt failliet en dan heeft het bedrijf geen levensvatbaarheid en dus geen bestaansrecht. En dan krijgt een werknemer gewoon de uitkeringsaanspraken die er voor staan. Dat betekent dat zelfs 13 weken achterstallig salaris door het UWV wordt overgenomen."

Gaat het bedrijf niét failliet, dan ben je ook blij als je niets getekend hebt.

Broodje Aap
Gijs Buijs van Aannemersfederatie Nederland spreekt van een broodje Aap-verhaal van John Kerstens. "Als een bedrijf sjoemelt met BV's en allerlei sterfhuisconstructies heeft dan is er een curator voor om dat aan te pakken. Die kan het aanbrengen bij het OM en dan kunnen zelfs de bestuurders van een BV aangepakt kunnen worden."

Wat Buijs betreft is het veel belangrijker om de oorzaken van de misstanden aan te pakken. "Ik kom de andere kant tegen, en dat is dat MKB-aannemers die hun eigen vermogen heloemaal in hun bedrijf steken. Ik ken zelfs gevallen van directieleden die op een bepaald moment geld dat ze bedoeld hadden voor hun pensioen in het bedrijf steken om het overeind te houden."

"De medaille heeft altijd diverse kanten. Je moet incidenten niet opblazen alsof een hele bedrijfstak, alsof een hele bedrijfstak een groot probleem heeft. Op dit moment is het zo dat de bouw in een zeer slechte positie zit. Er is vanuit de politiek geen serieus plan om de woningmarkt weer op gang te houden. De afgelopen twee jaar is de politiek helemaal stil geweest." (bron: bnr.nl)

Weergaven: 247

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2025   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+