BouwProfs

De bouw online verbonden.

Hoe zijn de ervaringen met betrekking tot passiefhuizen, die gebouwd zijn zonder warmtepomp; dus zonder koelmogelijkheid met betrekking tot het snel onaangenaam warm worden van het binnenklimaat?

Er wordt wel eens beweerd dat een passiefhuis  zelfs bij een buitentemperatuur van 10- 15 graden al snel oververhit raakt als gevolg van de aanwezige toestellen (TV etc) die warmte afgeven en van de bewoners die warmte afgeven. Door de normale ventilatie zou de warmte niet voldoende weggeventileerd worden?

 

Weergaven: 4238

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Ja, het wordt zeer snel te warm. immers de interne warmtelast is voldoende om het passiefhuis op te warmen. In een passifhuis moet je niet vergeten om echte nachtventilatie aan te brengen. Dit kan door luiken boven en onder in het huis op te nemen die voorzien zijn van een anti inbraak rooster en muggengaas. Hiermee kan je in de zomer s'nachts het huis afkoelen. Dit MOET je gewoon opnemen. Een andere methode is een automatisch bypass opnemen in de WTW die de temperatuur gewoon regelt met extra koude buitenlucht. Onder andere Brink Climatsystems de renovent kast heeft zo'n automatische bypass. Daarmee kan je heel goed de warmte wegventileren.

Maar dan nog vergeet het niet om luiken aan te brengen!

Mee eens;

maar als dit aanwezig is; zijn er dan nog problemen?

Er wordt beweerd dat passiefhuizen bij een buitentemperatuur van 10 graden reeds te warm worden omdat de nachtventilatie dan niet open kan vanwege tochtverschijnselen en de WTW met automatische bypass onvoldoende capaciteit heeft om de interne warmtelast weg te koelen. Eigenlijk zou in een passiefhuis dus altijd koeling aanwezig moeten zijn?.

Zijn er onderzoeken die aantonen dat het goed zonder koeling kan?

Flauwe kul verhaal , en een warmtepomp speelt geen rol in je vraagstelling.

Waar het omgaat is een gebalanceerd systeem dat zorg draagt voor een constant binnenklimaat

 

Het uitgangspunt van een passief huis is dat het snel en makkelijk opwarmt en deze warmte ook vasthoud. Als je koeling wilt installeren om die warmte eruit te krijgen ben je natuurlijk op de verkeerde weg. Dan stop je er energie in om energie weg te werken. Het principe van een passiefhuis is dat je door middel van ventilatie het binnenklimaat goed kunt houden. Bij voorkeur natuurlijke ventilatie. Kijk ook eens wat velux daarover internationaal heeft neergezet en publiceerd. In pricipe is er al meer als bewezen dat dit werkt. Als het bij jou niet werkt is er iets fout gegaan in het ontwerp.

Daar gaan we weer: 

http://passivhaus.npage.de/konstante_innentemperatur_1130636.html

 

Een ander vooroordeel is dat ramen en deuren niet geopend mogen worden. Dat is niet juist.

http://www.passivhaustagung.de/Passivhaus_D/Passivhaus_Fenster_oeff...

 

Naast veel technische informatie, onderzoek, ontwikkeling kan na 20 jaren passiefhuiservaring niet echt meer gesproken worden van een nieuw concept. Dat passiefhuizen in Nederland nog niet gangbaar zijn,is jammer. Tegelijkertijd biedt het de mogelijkheid om van alle ervaringen te leren. Daarvoor moet je wel open willen staan voor de opgedane kennis.

 

Beate Bouwman

www.ecoscala.nl

Het passiefhuis staat of valt met een gedegen ontwerp en een zorgvuldige uitvoering. In Duitsland heeft het concept al jaren geleden bewezen te werken. Het motto is: doe het goed of doe het niet! Als er in het ontwerp gedegen rekening is gehouden met nachtventilatie, zonwering en goede isolatie en luchtdichting, moet een passiefhuis ook zonder actieve koeling een prima klimaat kunnen bieden. De bewoner zal er hooguit mee moeten leren omgaan omdat de woning totaal anders reageert op openstaande ramen en deuren bij verschillende temperaturen. Dat wil niet zeggen dat ramen en deuren niet open mogen, maar betekent wel dat de bewoner hier rekening mee zal moeten houden en hieraan zal moeten wennen.

Overigens is het in Duitsland heel normaal om voor de toevoer van ventilatielucht een grondbuis in het ontwerp op te nemen. Verse lucht wordt via een buis in de grond in de zomer gratis gekoeld en in de winter gratis voorverwarmd, omdat dieper in de grond een vrijwel constante temperatuur heerst. Een heel eenvoudig en gemakkelijk te realiseren maatregel, die ervoor zorgt dat er op natuurlijke wijze met ventilatielucht in de zomer gekoeld kan worden. Dit vereist wel vooruitdenken in het ontwerp, omdat deze grondbuis voor de realisatie van de fundering in de grond moet zijn opgenomen.

Sean Vos
http://www.slimrenoveren.nl

Het is van groot belang om naast de energie performance ook binnenklimaat vooraf goed te engineren. Onze ervaringen vanuit ons project Modelhome2020 zijn bijzonder positief. Ervaar zelf via volgende link: http://www.velux.nl/overvelux/develuxgroep/duurzaam_leefklimaat/duu...

Door een actieve schil te ontwerpen welke automatisch reageert op sensoren die het binnen- en buitenklimaat meten, kan een grote bijdrage geleverd worden in een comfortabel binnenklimaat. Dit vraagt om een brede focus waarin naast energie ook het binnenklimaat en de omgeving de grondslag vormen voor het integraal ontwerp. Deze holistische kijk wordt in het platform www.activehouse.info verkondigt. Als organisatie ondersteunen wij dit initiatief !

Op één of andere manier lijkt mij passief bouwen en actieve schillen tegenstrijdig, net zo als passiefhuis en activehouse trouwens ;-)  Sensoren, motoren, electronica, bijbehorende installaties; voor de installatiebranche vast een mooie markt om omzet in te genereren, maar niet in de lijn van de gedachte waar passief bouwen op gestoeld is als je het mij vraagt. Waarbij daarmee op zich een goed eindresultaat vast wel gehaald kan worden. Echter kan dat ook met passieve schillen/beschaduwing, wat mij betreft liefst door natuurlijke beschaduwing zoals bladerdaken op pergola's of plaats- en soorttechnisch goed doordacht geboomte. En anders door handbediende zonnewering zoals zonneschermen, rolluiken, buitenlamellen, buitenjalouzien etc. en overstekken.

Tav de interne warmtelast wil ik nog opmerken, dat bij een gemiddelde interne warmtelast (oiv lampen, laptop, wasmachine, koken, douchen, vaatwasmaschine) duizenden passiefhuizen in voornamelijk duitstalige gebieden reeds bewezen hebben, dat de gemiddelde interne warmtelast onder door voorgangers hier reeds beschreven voorwaarden tot een prima binnenklimaat leidt. Als je echter bijvoorbeeld een batterij computers/servers, een wasdroger en een sauna installeert en regelmatig gebruikt, dan kon het nog wel eens lastig worden het passiefhuis rond de 21 graden te houden. En de oplossing om de temparatuurstijging te voorkomen ligt zeker niet in het aanbrengen van koeling; dan heb je het idee achter een passiefhuis niet goed begrepen.

Door toepassing van Knauf PCM Smartboard gipsplaten blijft de temperatuur in de woning vrijwel constant.

Ervaringen met renovatieprojecten in Duitsland zijn veelbelovend.

Als interne warmtebronnen zoals computers/servers constant warmte genereren, doen dergelijke smartboards daar uiteindelijk ook niets tegen. Geldt ook voor hittegolven denk ik: misschien moeten we leren te leven met het feit dat niet alles maakbaar/regelbaar moet zijn.

Voor incidentele/korter actief zijnde warmtebronnen kunnen smartboards inderdaad wel een oplossing zijn. Ik denk dan wel direct aan de kostprijs van zo'n oplossing...

In aanvulling op de zinvolle antwoorden, waarom van oververhitting in ons klimaat helemaal geen sprake hoeft te zijn, hierbij ook nog wat ander achtergrond materiaal met meetresultaten van gerealiseerde passief huizen:
http://saharaspring.com/what-is-a-passive-house/the-passive-house-i...
http://www.passiv.de/07_eng/news/CEPHEUS_ECEEE.pdf
Maak vooral gebruik van half-natuurlijke ventilatie (centraal via warmtepompboiler afvoeren); zolang de LUCHTtemperatuur lager is dan de binnentemperatuur kun je koelen. Zorg voor op te warmen massa, al dan niet met PCM. Die massa kun je bijna altijd in de nacht weer afkoelen.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2019   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+