De bouw online verbonden.
(bron: cobouw.nl)
De kwaliteit van de meeste Nederlandse gebouwen is onvoldoende door een verkeerde mentaliteit in de bouw. Dat stelt Alex Vermeulen, directeur Advies en Architecten bij de Rijksgebouwendienst.
Vermeulen baseert zich op de brandveiligheidsscans die de overheidsopdrachtgever permanent van gebouwen maakt. Soms vraagt hij zich zelfs af of er foutloze gebouw wel bestaat. Aannemers zouden volgens hem vaak niet voldoende verantwoordelijk voor de kwaliteit van hun product hebben.
Henk Klein Poelhuis, voorzitter van de Aannemers Federatie Nederland AFNL onderschrijft dat aannemers zich vaak onvoldoende verantwoordelijk voelen voor de eindkwaliteit van bouwwerken. De AFNL werkt in dat kader aan een kwaliteitskeurmerk, waarmee bouwbedrijven bijvoorbeeld kunnen aantonen dat hun personeel geschoold is.
Wat vindt u als bouwprofs van de stelling van Alex Vermeulen. Is het echt zo droevig gesteld met de kwaliteit in Nederland? Of is dit zwaar overtrokken?
BouwProfs hoort graag uw mening.
Tags:
met alle respect voor de voorgaande schrijvers vindt ik het erg kort door de bocht om binnen het kader van dit artikel de aannemers volledig de schuld in de schoenen te schuiven.
In een tijd van het gunningscriterium 'laagste prijs' gevolgd door een elctronische veiling door de opdrachtgever om de prijzen nog meer uit te wringen waaarbij bestekken ook nog eens uit elkaar worden getrokken in bouwkundig, electrotechnish en werktuigbouw waarbij de bouwkundig aannemer verantwoordelijk is voor het afdichten van de sparingen van de anderen ben ik het volledig met dhr. Henk Klein Poelhuis eens die stelt dat "als je een volkswagen betaalt krijg je nou eenmaal geen jaguar".
Natuurlijk moeten aannemers hun verantwoordelijkheden nemen en mijn inziens doen de meesten dat ook. Het is ook meer een probleem binnen het gehele bouwproces, van initiatief tot oplevering.
Als je kwaliteit nastreeft waarom dan niet een gebouw één op één neerzetten waarbij de aannemer van begin af aan betrokken is bij het ontwerp en bestekschrijven en niet in de contract fase een prijs moet maken op basis van bestek en tekeningen. In zo'n situaatie is het gevoel van de aannemer naar het gebouw toe groter en zal de kwaliteit toenemen zonder dat er meteen enorme rekeningen voor meerwerk volgen.
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door