De bouw online verbonden.
Is het met de huidige techniek mogelijk om aantoonbaar duurzaamheidswaarden (als die al bestaan) toetsbaar op te nemen in een BIM model. Bijv. LCA-waarden. Of kan Breeam of GPR gekoppeld worden aan het model?
Kan het model dan als graadmiddel dienen ter bewijsvoering aan het voldoen van de geformuleerde prestatie-eisen op het gebied van duurzaamheid.
Tags:
Ik denk niet dat dit eenvoudig mogelijk is. Wat ik me wel voor kan stellen, is dat er in bijvoorbeeld Solibri Model Checker zgn. rulesets worden gemaakt, waarmee de modellen op bepaalde duurzame aspecten getoetst worden.
De automatische koppeling van BREEAM, LEED en/of GPR is nog ver weg ben ik bang...
Graphisoft is middels zijn EcoDesigner Star bezig om op BREEAM specificaties te gaan presteren, het gaat niet lang meer duren en dan moet dat binnen handbereik zijn.
Hoi Vincent,
Interessant! Zijn daar al features o.i.d. van bekend...?
Ik heb er vorige week een presentatie over gezien in Sanatorium Zonnestraal in Hilversum. EcoDesigner Star wordt een plugin voor Archicad 17 die eind juli verkrijgbaar is. EcoDesigner Star komt naar verwachting begin volgend jaar. Met de gewone EcoDesigner kun je nu ook al vrij veel. Ook EcoQaestor is interessant (Betaversie), daarmee kun je milieuprestatieberekeningen maken en in de nabije toekomst ook bouwkostenramingen.
Met BIM gaat het nu pas een beetje beginnen :-)
Ga voor informatie naar Kubus uit Eindhoven
Tja, administratie, heb je al eens een gecertificeerde BREEAM gedaan. Dat is een administratie op zich. Nu zal BIM een stuk van de administratie op zich kunnen nemen tov. de kwantiteit. Maar de kwaliteit moet je extra in BIM aanmaken. En dat is niet zo makkelijk als we niet standaardiseren. Vele aspecten zijn niet te kwantificeren hoe moet je de zuid ligging van het terras nu in BIM vergelijken met de stompe deuren?
Ik ben het eens dat je met gbxml vele facetten vast kunt leggen, maar geheel een BREEAM of GPR uit je BIM model laten draaien zijn we nog wel een paar jaartjes aan het standaardiseren.
Software technisch is het niet zo moeilijk maar eenduidige info maken binnen de database van BIM is een andere kwestie.
"duurzaamheidswaarden (als die al bestaan) toetsbaar"
Allereerst zou ik eens herdefiniëring van het woord milieu willen.
Sinds dat ik dichter bij Frankrijk ben komen wonen heeft het toch een andere klank met
betekenis. In de praktijk blijkt dat het welzijn van allen en alles nog al eens ingewisseld wordt
met een ideologie tot zelfverrijking.
Een echte duurzaamheidscore uitrekenen met de huidige BIM modules is in Nederland nog niet mogelijk. Wel zijn er plugins beschikbaar die bijvoorbeeld bouwfysische berekeningen kunnen maken met de waardes uit het model (daglicht, energieprestatie). Ook de bouwfysische softwarepakketten gaan op dit moment al ver met berekeningen van een model http://www.binksoftware.nl/nl/nieuws/meldpunt-voor-uitwisselproblem.... Maar een koppeling met een duurzaamheidlabel of checklist mist nog. Dit komt ook omdat het huidige BIM model nog niet de informatie integraal verwerkt. Informatie wordt niet door de hele levenscyclus van het gebouw gebruikt en daarmee mist het nog een informatie slag.
De checklisten van BREEAM zouden wel een toevoeging voor de BIM modellen zijn. Met een druk op de knop een BREEAM score zonder dat er extra werk voor nodig is. Bijvoorbeeld in de categorieën Gezondheid en Energie wordt door Breeam informatie gevraagd van berekeningen ten behoeve van daglicht, binnenklimaat en de energieprestatie. Voor de gebruikers van de software ontstaat tevens voordeel doordat informatie voor Breeam kan worden opgeslagen binnen de BIM omgeving en hergebruikt bij andere projecten.
Bedrijven zijn nu bezig met een BREEAM certificaat maar zitten met een hoop aparte rekenprogramma’s of onderdelen daarvan de berekeningen te maken. Een softwarepakket zou direct op een eenvoudige manier een duurzaamheidsscore kunnen uitrekenen vanuit het BIM model. Hierdoor worden er een hoop tijd en kosten bespaard bij de gebruikers. Zo ontstaat een efficiënt proces waarbij veel informatie voor een BREEAM certificaat automatisch wordt gegenereerd.
Op dit moment heb ik een verkenning gedaan van de koppeling tussen BREEAM en een softwarepakket. Wij zijn nog in de initiatieffase maar ik zie wel mogelijkheden voor een koppeling omdat de informatie voor het duurzaamheidslabel verpakt zit in het BIM model.
De volgende generatie van GPR Gebouw zal gebaseerd zijn op een gebouwmodel. Voor alle bouwkundige en ruimtelijke aspecten die samenhangen met duurzaamheid bekijken we of het mogelijk is om die te vangen in dit model. Op deze manier voorkomen we onnodige dubbele invoer en wordt integraal over alle duurzaamheidsaspecten zichtbaar wat het effect van een (ontwerp)keuze is. Een eerste stap die we hierin zetten is de integratie van de MPG en de EPG.
Een al dan niet automatische koppeling met pakketten als ArchiCAD en Revit komt daarmee een stuk dichterbij.
Zou het niet nuttig zijn alle informatie openbaar te maken ook van bestaande gebouwen voor diegene die er mee te maken hebben.?
Dan komen de begrotingsinschattingen overeen met de kosten van de werkelijke rekeningen.
Gas, water, elektriciteit, vervanging. En dan nog Europeesch vergelijken.
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door