BouwProfs

De bouw online verbonden.

Duurzaamheid is een veelbesproken begrip, ook in de bouw. Maar wat is nu eigenlijk een duurzaam bouwmateriaal? In het verleden hebben we vaker op BouwProfs in verschillende discussies het thema duurzaamheid besproken, ook in relatie tot bouwmaterialen. De tijd schrijdt echter voort en er zijn ongetwijfeld nieuwe inzichten als het gaat om de thema's duurzaamheid en duurzame bouwmaterialen.

Daarom bij deze vraag aan de bouwprofs in Nederland, wat is in jouw ogen een duurzaam bouwmateriaal? Waaraan moet het voldoen, is er een definitie te geven? In deze discussie zijn we niet zozeer op zoek naar specifieke materialen. Altijd handig omdat op ons forum ook diverse dames en heren leveranciers aanwezig zijn. We zoeken naar de definities, voor zover deze te maken zijn. SBRCURnet doet trouwens over dit onderwerp op dit moment specifiek onderzoek. Help hen aan een kwalitatief goed onderzoek en Kijk hier om te participeren.

Weergaven: 763

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Dat klinkt alsof we beton tegen staal willen afzetten, hout tegen glas en aluminium tegen ......

Mondiaal (ISO) en Europees (CEN) is afgesproken dat gekeken wordt naar duurzaamheid van bouwwerk als geheel. Daarvoor heb je bepaalde gegevens nodig, o.a. environmental product data. Als deze op dezelfde wijze zijn opgesteld kun je een beetje sommetjes maken. In Nederland hebben deze eenheid gecreeerd in de nationale milieudatabase. Deze wijkt dan weliswaar (iets) af van hetgeen in Europa voor handen is, maar het werkt.

Voor aansluiting met Europa moet de Nederlandse markt nog wel een en ander investeren in data

(andersom trouwens ook).

 

Dit geldt ook voor termen. Binnen ISO en CEN is en wordt al langer nagedacht over hoe dit soort termen te definieren is; ik schat al zo'n meer dan een decennia lang. Nu gaan wij in Nederland weer onze eigen weg, waarbij ik nu al voorzie dat wij een andere taal definieren dan er door experts Europees en mondiaal wordt afgesproken.

Buiten het feit dat sommige termen gewoon onzettend moeilijk te vertalen zijn.

 

Kortom laten wij vanuit Nederland binnen Europa en Mondiaal als volwaardige partner meedoen, dat levert uiteindelijk veel meer op dan dat wij een ander wiel uitvinden dan de rest van de wereld.

De meest neutrale manier om een bouwmateriaal te beoordelen op aspecten van duurzaamheid of milieu-effecten is m.i. de levenscyclus analyse (LCA). Milieulijstjes, waarin materialen een milieu rangorde krijgen, gaan mank, omdat ze een weging geven aan één of meerdere milieu-effecten van het betreffende bouwmateriaal. En er is altijd wel één aspect waarop een materiaal milieutechnisch goed of slecht scoort. Het duurzaamste bouwmateriaal of de duurzaamste baksteen of dakpan bestaat dan ook niet. 

Als je de trias-ecologica volgt, zou je materialen moeten kiezen, waarvan je weinig nodig hebt, die nagroeibaar zijn én kunnen worden hergebruikt.

Het begrip "duurzaam" is een containerbegrip geworden, elke fabrikant bedenkt wel iets waarom zijn of haar product duurzaam is.

Kijk als bouwer / opdrachtgever eens goed wat je nou wilt, in mijn vakgebied is dat dakbedekking:

 

Als het product meer dan 30 jaar meegaat en daarna weer na sloop gerecyceld kan worden om nieuwe bedekking te maken en de fabrikant gratis het snijafval van ongeacht welk bitumineus merk ophaalt bij dakdekkersbedrijven tbv de recycling en ook nog een door derden gevalideerd Co2-reductiecertificaat kan afgeven, dan ben je Duurzaam bezig!

 

En dan kun je 100 lijstjes maken met milieupuntjes maar dat gaat meestal nergens over. Kijk naar de milieubewustheid van een fabrikant en hoe haar produkten hierin passen.

 

gr.

A.Walsweer

Derbigum

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+