De bouw online verbonden.
Een isolatiebedrijf deed een suggestie voor een goedkope houtje-touwtje werkwijze om oud UF schuim uit de spouw te verwijderen. We gebruikten een achtermuur als proefmuur. Waar het materiaal brokkelig en stoffig is lukt dat met veel water prima: schoon genoeg om nageisoleerd te worden. Waar de oude koek goed vulend aanwezig is lukt dat nog niet. Proefstukken laten zien dat dankzij zeep de wateropname groot is, dus het materiaal wordt goed zwaar. Maar is het verantwoord om zeepwater in de spouw te spuiten? We weten dat leegblazen/zuigen anderhalf maal zo duur is als na-isoleren. Als een eenvoudige aanpak ook werkt hebben we een goedkoop alternatief extra! Wie heeft ervaring met deze aanpak?
Tags:
Beste Evert,
Er zijn inmiddels meerdere manieren om het schuim te verwijderen. Wel allemaal gebaseerd op blazen en zuigen. De kosten zij inmiddels flink gezakt. Een UF muur opnieuw isoleren kan al met parels of supafil voor ongeveer 24€ per meter. Dit is inclusief leeghalen.
voor info: Info@dte-europe.com
Intussen is de spouw (bijna) leeg, dankzij veel experimenten. Het geheim is het gebruik van veel water en zelfs een harde waterstraal met behulp van een spuitmond die op achterblijvende plakken schuim gericht kan worden. De ervaringen: bij ventilatieopeningen en andere lekken is het materiaal al verstuifd en verdwenen. De eerste waterstroompjes in de spouw nemen los materiaal en kleine brokjes mee. Wat achterblijft is een wat taaiere massa, die weliswaar steeds natter wordt, maar door dat gewicht niet spontaan naar beneden zakt. Met een krachtige waterstraal wordt het UF schuim verpulverd en het materiaal stroomt dan via de boorgaten naar buiten of via bestaande openingen de kruipruimte in. Er is nauwelijks iets van het UF schuim terug te vinden. In de kopgevel was geen sparkae van lekkages naar binnen, zodat we de neiging kregen om meer waterhoeveelheden in de spouw rond te spuiten. Die overmoed werd afgestraft in de voorgevel, waar de loodslabbe bij een balkon volstroomde en een weg naar binnenvond, met zelfs lekkage in de centraaldoos in de woonkamer! Deze aanpak kost veel tijd, mede door het tussentijds controleren van de effecten met een endoscoop, maar de besparing van bijna €2000,- vanwege deze aanpak is de moeite waard. Kortom, deze alternatieve aanpak vraagt meer aandacht.
Gewoon opnieuw isoleren met een verbeterd UF schuim om een lapjesdeken van isolatiematerialen
te voorkomen. Het oude UF schuim wordt opgenomen in het nieuwe schuim en creëert een homogeen isolatieproduct met een isolatiewaarde gelijk aan die van minerale wol en eps parels.
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door