De bouw online verbonden.
Maar het valt me op dat er nog veel over CO2 neutraal gesproken wordt in het kader van het terugdringen van de energievraag in de gebouwde omgeving. Maar zouden we de definitie niet verder moeten oprekken, en naar de volledige life cycle van het gebouw moeten kijken? Oftewel, ook het bouwen van de woning mee moeten nemen? Sterker nog, moeten we niet het toekomstige slopen van het gebouw mee overwegen in de bepaling of een woning / gebouw CO2 neutraal is?
Ik ben benieuwd hoe u hier tegen aan kijkt en of het eigenlijk wel mogelijk is om de gehele life cycle mee te nemen en te beoordelen.
Tags:
Reactie via de BouwProfs groep op Linkedin van Michaël De Vos, architect:
" Toch maar weer eens even vloeken in de kerk: Een CO2-neutraal gebouw bestaat niet. CO2-neutraal....... Waarom concentreert iedere discussie zich toch steeds weer op CO2 ? H20 is ook een drie-atomig gas dat bijdraagt aan het broeikaseffect. N20 is veel "gevaarlijker" in dat opzicht en onze export-veestapel produceert dat overvloedig. Een gebouw in opbouw doet veel meer dan alleen CO2 in de wereld brengen. Een gebouw in gebruik eveneens, om van een gebouw in afbraak nog maar te zwijgen.
Ja, natuurlijk moet je naar de hele levenscyclus kijken voor al die zaken. Maar alleen naar het gebouw kijken heeft dan alweer geen zin. Je zult dan moeten kijken naar het bestaan van alles en iedereen die er op een of andere wijze verbonden is. Van de week sprak ik een o, zo energiezuinige leverancier. Tip-top, dat bedrijf. Hij verkoopt echter ook spullen uit China. Over de CO2-inhoud daarvan, de andere milieuaspecten en de arbeidsomstandigheden daar hoef ik jullie maar weinig uit te leggen, denk ik. Daar helpt de Toyota Prius die die man rijdt ook geen moedertje-lief aan.
De beperking van deze discussie is dat hij dreigt te trappen in de val van gecorrumpeerde instituten die ons hun beperkte visie (CO2) willen verkopen. Beste Bouwprofs, trap daar niet in. Doe uw uiterste best om alles wat in uw bestaan voorkomt in harmonie met de natuur als geheel te brengen, maar laat u niet in de schuldhoek drukken van kooldioxide. U kunt niet anders dan kooldioxide produceren en als u meent die te compenseren door genoeg bomen aan te planten, wat doet u dan uiteindelijk weer met die bomen ? Opstoken ? Dat is inzichzelf CO2 neutraal, maar uw compensatie is dan ook weg. U trapt dus in een zelfde soort val als banken ons al vierhonderd jaar (en meer) voorhouden: Rente op rente.
CO2 opslaan ? Hou op! Buffers zijn nooit een oplossing voor de lange duur. Cyclisch ontwerpen is de enige optie en wel: het gehele leven. "
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door