BouwProfs

De bouw online verbonden.

Kunnen banken duurzaam, energiezuinig bouwen bevorderen?

Discussie gestart via de BouwProfs groep op Linkedin door Ronald Serné, eigenaar Nulwoning.nl:

 

" Kunnen banken duurzaam, energiezuinig bouwen bevorderen?

 

Denk aan groene leningen, of de mogelijkheid van een hogere hypotheek bij lager energieverbruik. Laat horen welke ideeën er zijn. "

Weergaven: 259

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Banken kunnen dat zeker (of zouden dat moeten kunnen). Mijn idee is dat een 'groene' hypotheek bij de meeste banken geen haalbare kaart is omdat die instellingen op de keper beschouwd geen idee hebben waarover het feitenlijk gaat. het ontbreek ze aan deskundigheid om de meerwaarde van een energiezuinig bouwproject op de juiste waarede te schatten. Mijn advies is om dergelijhke vragen voor te leggen aan de ASN bank. Deze bank verruilde het snelle geld voor het gtoene geld en directeur ASN BAnk Ewoud Goudswaard staat op laats 60 in de top 100 van personen die bijdragen aan een schonere wereld (bron: de duurzame100 Trouw, 7 maart 2009). Goudswaard was een van de sprekers op het congres Evolutionair Bouwwen dat Bouwwereld vorig jaar hield (www.bouwwereld.nl). Uit zijn verhaal bleek dat de ASN Bank bij uitstek milieuvriendelijke bouwprojecten mede (financieel) mogelijk wil maken.
Uniek energiebesparingssysteem Xsorb voordelig gefinancierd met Green Loans

Xsorb eco technology, de uitvinder en ontwikkelaar van een duurzaam verwarmingssysteem en Green Loans (onderdeel van Fortisbank) maken investeren in duurzame warmtevoorziening gemakkelijk en voordelig.

De verwachting is dat de energiekosten de komende jaren fors zullen toenemen. Bovendien is er een toenemend besef dat verwarmen met fossiele brandstoffen het milieu schade toebrengt. Met het gepatenteerde Xsorb systeem behoort verbranden van fossiele brandstoffen voor verwarming tot het verleden. Woningbezitters kunnen tot ruim 80 % op de kosten voor ruimteverwarming besparen en er is geen uitstoot meer van CO2.
De ‘brandstof’ voor verwarming met Xsorb is vochtige lucht, een schone en onuitputtelijke energiebron.

Het is bekend dat mensen wel willen investeren in duurzaamheid, maar het grote beletsel om een duurzaam verwarmingssysteem te nemen was de financiering ervan.
Een investering in een energiebesparingssyteem van Xsorb betaalt zich al snel terug. Met een voordelige Green Loans financiering is energiebesparen nog aantrekkelijker .

Voor meer informatie www.xsorb.nl
De duurzaamheid (energieprestatie, maar ook de brede kwaliteit) van de woningvoorraad zou een forse impuls krijgen als dit thema een rol zou gaan spelen bij het verstrekken van hypotheken. Een betere energieprestatie heeft invloed op de woonlasten en daarmee financieringsruimte. Woningen met een hoge duurzaamheid/kwaliteit hebben meer waarde, die nu vaak niet of nauwelijks meegenomen wordt. In dit kader heeft W/E adviseurs een instrument ontwikkeld, dat de duurzaamheid van individuele woningen eenvoudig meetbaar maakt. Dit ontwikkeltraject is ingezet met makelaars en bouwtechnische aankoopkeurders. Het prototype van het instrument, voorlopig als 'Kwaliteitsblad' benoemd, is in pilots uitgeprobeerd. De reacties van de deelnemende makelaars en technische keurders was positief. Het ‘Kwaliteitsblad’ bood inzicht in de aangeboden kwaliteiten (productinformatie op woningniveau). De opzet van het instrument zorgden ervoor dat de opnemer, er van uitgaande dat de opname ten behoeve van een technische keuring en/of het energielabel sowieso al plaats moest vinden, ca 20 tot 30 minuten extra tijd nodig had.
Natuurlijk, Banken zijn juist in staat groene leningen of betere condities te laten gelden op groene hypoyheken, Triodos heeft ook al bijvoorbeeld een groene hypotheek.
Komt de woning in aanmerking voor een groenverklaring van het Ministerie van VROM, dan is er de Groen Hypotheek met voordelige rente.
De Groen Hypotheek is een geldlening die voldoet aan door de overheid gestelde eisen conform de groenregeling. Deze hypotheek geldt zowel voor duurzame nieuwbouw en renovatie als voor bestaande woningen die verduurzaamd worden.

Een Groen Hypotheek is mogelijk als een groenverklaring van het ministerie van VROM is afgegeven. De groenverklaring is maximaal 10 jaar geldig. Dit betekent dat de groene financiering met zijn voordelige rente voor maximaal die termijn geldt.

Er zullen natuurlijk vele varianten volgen.
Ik heb niet het idee dat banken het allemaal iets kan schelen.
Het enige wat de buitenwereld te zien krijgt is korte termijn politiek om zoveel mogelijk geld te verdienen.
Niet te pessimistisch Jacques, we zitten echt met z'n allen in een goeie flow, Let maar eens op, er gebeuren hele mooie dingen om ons heen op het gebied van duurzaamheid en CtC
grt
Peter

jacques serle zei:
Ik heb niet het idee dat banken het allemaal iets kan schelen.
Het enige wat de buitenwereld te zien krijgt is korte termijn politiek om zoveel mogelijk geld te verdienen.
Vanochtend een sessie gehad van het GSVB (Genootschap Strategie en Visie in de Bouw) met als spreker o.a. de heer Kuijpers van de RABO. Hogere hypotheek kan natuurlijk mogelijkheid zijn maar wellicht dat een verlaging van de opslag (%) ook een mogelijkheid is bij duurzamere investeringen. Gewoon onderhandelen, lijkt me!
Dat kunnen ze zeker; echter zoals Peter de Winter schrijft ' ; de inhoudelijke kennis ontbreekt'.
Sterker in hun eigen gebouwen worden zelden duurzame methoden toegepast. Er was een bank die zich profileerde met
'wij slopen duurzaam ??? !!!'
Peter van hemert zei:
Niet te pessimistisch Jacques, we zitten echt met z'n allen in een goeie flow, Let maar eens op, er gebeuren hele mooie dingen om ons heen op het gebied van duurzaamheid en CtC
grt
Peter

Misschien als iedereen van de noodzaak doordrongen is.
CDA JPB had het altijd over inovaties wat me wel een goed idee leek
Maar : "iets" zou er mee moeten beginnen.
Van boven af of van onderen op
Met dat laatste heb ik ervaring, zie mijn site, wat een tegenwerking ik heb, hoewel en ondanks ik alle wetten in ere houd.
Van boven af gaat het met geleide economie.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Centraal_geleide_economie
In een nieuw politiek landschap misschien mogelijk (uitstroom ipv instroom?)
Een Rabo wil alleen op zeker spelen Doen die aan risico-geld dan?
Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat men hier slap is op alle gebied.
Ik heb trouwens gister- een nieuwe-omgeving-s-vergunning-s-georiënteerde-thema-avond mee gemaakt in de raadszaal

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+