BouwProfs

De bouw online verbonden.

(bron: cobouw.nl)


Minister van der Hoeven (economische zaken) roept marktpartijen op zelf maatregelen te nemen tegen gemeenten die rekeningen niet op tijd betalen

Leveranciers of aannemers moeten volgens haar consequent een betaaltermijn van dertig dagen in hun overeenkomsten opnemen. Aan die termijn zouden leveranciers gevolgen moeten verbinden zoals "boeterentes of geen nieuwe levering". "Ik heb het idee dat er een zeer disciplinerende werking vanuit zal gaan", onderbouwt de minister. Ze weigert de ernst van het probleem te onderzoeken, omdat het Rijk "niets te zeggen heeft over het betaalgedrag van gemeenten". SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen drong daarop aan in Kamervragen. Van der Hoeven zal wel een brief sturen naar de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), waarin ze het belang van redelijke betaaltermijn zal onderstrepen. Premier Balkenende erkende in november 2008 al dat de wettelijke betalingstermijn door overheden vaak wordt overschreden. Ook hij beloofde beterschap.

Weergaven: 457

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Nee ik denk het niet want ik ben van mening dat de aannmerij geen boete rente gaat rekenen naar de klant.
We zijn een dienstverlenende sector en als we de hand die ons voed gaan slaan dan trekt die hand zich vanzelf terug.
Wederom loos geroep van een demissionair bewindspersoon.
Ik mag al die limburgers wel.
Maria vd H herkende me als jarenlange CDA`er
op een CDA congres onmiddelijk, dat vind ik wel leuk.
Met de voorgande schrijver ben ik het wel/niet helemaal eens.
Alleen de overheid mag boetes opleggen omdat hij wetgever is.
Het zou per wet geregeld kunnen worden dat met 0.1 % rente
automatisch elke maand er bij gerekend moet worden.
Met inclusief een betalingsherinnering verplicht contact.
Voor de ondernemer zit er dan op dit moment nog een winst in van 0.01%
Omdat de meeste lopende bank rekeningen op dit moment 1% geven.
( X of : 10) (12 maanden)
Het persentage zou ik niet mee indexeren voor betere tijden want
bedrijven bestaan nu ook.
De belasting betaler moet niet de dupe worden.
Het geeft zoveel zekerheid voor de banken dat ze garant kunnen staan voor contanten.
Bij verborgen gebreken die zich later openbaren zou men zich kunnen verzekeren.
Zodat de afgesproken prijs gelijk blijft.
Behalve dan weer als er met opzet fraude is gepleegd
Dit komt meestal na enige tijd aan het licht.
Kwestie van geduld tot...
Het is maar een ideé.
Zou men dit doorvoeren dan geeft het de overheid weer meer het recht om nog meer controlle uit te oefenen
op knoei practijken met onderaannemers nog meer gejuridiseer.
Maar wel met betere garantie op het resultaat.
Beton moet bijvoorbeeld uitharden. Bij het op maken van de eindrekening lijkt het me redelijkerwijs
logisch dat als het er op aan komt, dat het definitieve resultaat geschikt is zoals bedoeld.
Meestal komt het er niet op aan behalve als de veiligheid aan de orde is.
Hier zijn wel boeken over volgeschreven.
Zoals premier Balkenende reeds in 2008 aangaf dienden de overheden zich te houden aan de betalingstermijnen die bij projecten worden afgesproken. Dit om ervoor te zorgen de Amerikaanse crisis ( start financiële crisis ) zich niet in Europa/Nederland zou doorzetten.

Doordat de overheden zich niets van de uitspraak van de premier hebben aangetrokken hebben aannemers, die voor de overheden werkten, rekening moeten houden met een slechte liquiditeit. Die juist door de Amerikaanse crisis niet door de banken aangevuld kon worden.

Juist door de startende crisis waren alle opdrachten voor de aannemers zeer belangrijk. Dit om het bedrijf draaiende te houden. want als je als aannemers eenmaal binnen de overheidsorganisatie bekend bent komt het werk vanzelf binnen. En zou het opleggen van een boeterente de kans op nieuw werk verkleinen. De overheden wisten dit en hebben hiervan gebruik gemaakt. Want er diende wel werk uitgevoerd te worden.

De aannemers dienen, naar mijn mening, zich harder op te stellen naar de overheden en eventuele boete rentes opleggen. Anders zal er niets veranderen. Er dient namelijk een mentaliteitsverandering te komen. Het is namelijk makkelijk gezegd dat er integer zaken gedaan moet worden. Maar dan dienen we daar wel gehoor aan te geven. Of heeft de bouwfraude ons niets geleerd?
Tja... de meeste direkteuren/eigenaar van ondernemingen zullen allang blij zijn dat ze de gemeente als klant mogen optekenen. Wil je daar zaken blijven doen ontstaat er dus een dilemma. Iedereen weet dat de verhouding onder druk komt te staan als er gedoe over betalingen ontstaat. Onderhandelingen over betalingscondities kunnen plaatsvinden in een vervelende machtsverhouding... dat is iets wat mensen graag willen voorkomen.
Overheden zouden op dit punt wat mij betreft het goede voorbeeld moeten geven.. zij hoort betrouwbaar te zijn nietwaar. Als zij zichzelf serieus willen nemen in het helpen van ondernemers, lees onze economie... zullen ze toch zeker zelf op tijd moeten betalen. Ben benieuwd hoe gemeenten het snijden in eigen vlees zullen oplossen nu er behoorlijke bezuinigingen op de rol staan. Meer belastingen en leges heffen om dezelfde grootte te behouden? Of afslanken en op tijd de rekeningen betalen...
Het sturen van factuur herinneringen met boete renten conform de wettelijk handelsrente (overigens in EU verband afgesproken) is eigenlijk wel logisch en rechtvaardig. De ong. 9% rente die dat nu oplevert, wordt niet door welke bank dan ook verstrekt op uitstaand geld. In de praktijk worden overigens deze boetes niet betaald, alleen de onderliggende factuur. En om die rente te ontvangen zou je dus herinneringen en processen moeten gaan voeren om de boete rente te incasseren. Tja, wil je echt van je opdrachtgever af, is dit heel effectief!

Kortom als pressie lijkt het vanuit de landelijke politiek effectief, doch het is weer beperkt houdbaar. Overigens is voor leveranciers en adviseurs vaak hetzelfde aan de hand als voor aannemers. De bedragen kunnen dan lager zijn, doch de effecten zijn net zo bedreigend voor die ondernemingen.

rare reactie van Jacques. alsof dat een slimme werkwijze is; niet dus.   

Daarom reactie weggehaald

Ik ken een ondernemer die al vijf jaar zit te wachten op geld van semi? overheid.

Hij is wel ten einde raad.  Tot Moscovitch, advocaat toe.

Dan maar "boter bij de vis" voor kleine dingen.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+