De bouw online verbonden.
Hoe isoleer je optimaal een kelder? Wij maken momenteel de eerste Passieve Kelder in NL (er bovenop de rest van het Passieve Huis). Aan de buitenzijde isoleren we de kelder met volverlijmde PUR of XPS (waterongevoelige isolatie) heeft onze voorkeur. Maar hoe zit de isolatie dan aan de onderrand van de kelder, en wat is de achteruitgang van de isolatiewaarde onder invloed van het grondwater?
Het is me tot nog toe niet gelukt om hier precies achter te komen en een gegarandeerde isolatiewaarde is van groot belang voor het P.H.- label. Wie weet meer over hoe je een kelder isoleert en/of heeft tips?
Michiel van Pelt is eigenaar van MMX Architecten. In de Duurzaam Bouwen groep op Linkedin stelt hij de deze vraag.
Tags:
Als een kelder geisoleerd is en het is s `zomers 35‘c dan is die kelder helaas niet koel meer.
En in de winter wordt de aardwarmte gemist.
Vanuit de vraagstelling ga ik ervan uit dat een deel van de kelder onder het grondwaterniveau zal worden aangelegd.
Bij een dergelijke natte kelder is mijn advies om de kelder niet van de buitenzijde te isoleren. In het geval van grondwater zal de isolatie rondom geheel waterdicht moeten worden aangebracht, dit is mogelijk, maar complex en bovenal matig tot niet controleerbaar. Water geleidt warmte nog beter dan lucht en een kleine lekkage in de thermische schil zal de gemiddelde isolatiewaarde sterk reduceren. Dit is overigens geen probleem indien het grondwater incidenteel hoger staat en de bodem goed wordt gedraineerd.
Voor wat betreft de isolatieblokken waarin constructieve betonwanden kunnen worden gestort. Het lijkt mij een prachtig materiaal, maar ik vraag mij af of het al met succes is toegepast in kelderwanden onder de grondwaterspiegel.
Kortom, waarom niet aan de binnenzijde isoleren? Dit is erg controleerbaar en geeft bovendien de mogelijkheid de kelder te zoneren, zodat levensmiddelen op een natuurlijk koele plaats kunnen worden opgeslagen en alleen de verblijfsruimtes hoeven te worden verwarmd en geïsoleerd. Tussendeuren moeten dan natuurlijk wel geïsoleerd zijn.
Verder heb ik naar aanleiding van deze discussie nog even gezocht met de zoekterm 'passivhaus keller', ook in Duitsland zijn er een levendige discussies omtrent het al dan niet toepassen van een kelder in een Passivhaus en de wijze waarop dit gerealiseerd zou moeten worden.
Met vriendelijke groet,
Bernard Blokzijl
Hallo Michiel,
Voor Sterk Beton in Alkmaar doen wij het reken- en tekenwerk voor prefab kelders. Zij zetten de isolatie vaak buiten de kelder. Het scheelt je in de ruimte.
Hert is wel van belang te weten of de kelder op palen staat of op staal. Je isolatiemateriaal moet, als je op staal fundeert wel tegen de druk kunnen. BASF levert wel een styropor wat tegen de druk kan, nog redelijk groen ook.
Site: www.sterkbeton.nl
Hun mening over isolatie: http://www.sterkbeton.nl/isolatie.html
Belangrijkste is de functie van de kelder zoals al eerder genoemd.
Indien het een verblijfsruimte is en men gaat er stoken zou je in ieder geval de buitenwanden kunnen doen
Foamglas is veel te duur. Roofmate is goedkoper. Ook deze kan tegen vocht wordt ook gebruikt bij omgekeerde daken.
Dus ook geschikt voor kelderwanden. Bij verblijfsruimte een zwevende vloer aanbrengen.
Indien geen verblijfsruimte alleen eerste 1,5 meter van de wand isoleren. Onderzijde keldervloer niet isoleren. Wel de onderzijde van de begane grond isoleren ook tpv de kelder.
Beste heer van Pelt,
een makkelijkere tijdbesparende manier van isolatie aanbrengen aan de onderrand van u kelder realiseerd u met GEOCELL Glasschuim. Buiten de tijdbesparing werkt u hier met een zeer duurzaam product dat naast zijn isolerende werking ook een hoge opneembare drukspanning heeft.
Wanneer er sprake is van een continu hoge grondwaterstand zullen veel materialen een deel van u isolerende eigenschappen verliezen mits ze zich in een afgesloten pakket bevinden. In de realiteit valt dit echter moeilijk te realiseren.
Voor meer informatie neemt u graag contact met ons op.
Met vriendelijke groet,
Paul Schapendonk
Gevelisolatie afdekken met bitumen. Ja en dan :
Met wat grint aan de onder de buitenisolatie en dan een
doorvoer door de wand met een lek putje om leeg te
scheppen als het toch een beetje doorseipeld
En als het helemaal misgaat lek-doorvoer weer dicht
stoppen. Dan is er nog nauwelijks isolatie.
Isoleren aan de buitenkant.
De toch al smalle prefab hoeft dan nog niet smaller te
worden door binnenin te isoleren.
Ik vraag me trouwens af wat iemand met zo`n kelder gaat
doen??
Normaal gespoken zit ik hier al onder de koolmonoxide en in
een kelder is dat helemaal erg .
Dit moet afgevoerd worden met een bijna tot op de grond
hangende brede lucht buis.
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door