De bouw online verbonden.
Hoe zijn de ervaringen met betrekking tot passiefhuizen, die gebouwd zijn zonder warmtepomp; dus zonder koelmogelijkheid met betrekking tot het snel onaangenaam warm worden van het binnenklimaat?
Er wordt wel eens beweerd dat een passiefhuis zelfs bij een buitentemperatuur van 10- 15 graden al snel oververhit raakt als gevolg van de aanwezige toestellen (TV etc) die warmte afgeven en van de bewoners die warmte afgeven. Door de normale ventilatie zou de warmte niet voldoende weggeventileerd worden?
Tags:
Ja, het wordt zeer snel te warm. immers de interne warmtelast is voldoende om het passiefhuis op te warmen. In een passifhuis moet je niet vergeten om echte nachtventilatie aan te brengen. Dit kan door luiken boven en onder in het huis op te nemen die voorzien zijn van een anti inbraak rooster en muggengaas. Hiermee kan je in de zomer s'nachts het huis afkoelen. Dit MOET je gewoon opnemen. Een andere methode is een automatisch bypass opnemen in de WTW die de temperatuur gewoon regelt met extra koude buitenlucht. Onder andere Brink Climatsystems de renovent kast heeft zo'n automatische bypass. Daarmee kan je heel goed de warmte wegventileren.
Maar dan nog vergeet het niet om luiken aan te brengen!
Mee eens;
maar als dit aanwezig is; zijn er dan nog problemen?
Er wordt beweerd dat passiefhuizen bij een buitentemperatuur van 10 graden reeds te warm worden omdat de nachtventilatie dan niet open kan vanwege tochtverschijnselen en de WTW met automatische bypass onvoldoende capaciteit heeft om de interne warmtelast weg te koelen. Eigenlijk zou in een passiefhuis dus altijd koeling aanwezig moeten zijn?.
Zijn er onderzoeken die aantonen dat het goed zonder koeling kan?
Flauwe kul verhaal , en een warmtepomp speelt geen rol in je vraagstelling.
Waar het omgaat is een gebalanceerd systeem dat zorg draagt voor een constant binnenklimaat
Daar gaan we weer:
http://passivhaus.npage.de/konstante_innentemperatur_1130636.html
Een ander vooroordeel is dat ramen en deuren niet geopend mogen worden. Dat is niet juist.
http://www.passivhaustagung.de/Passivhaus_D/Passivhaus_Fenster_oeff...
Naast veel technische informatie, onderzoek, ontwikkeling kan na 20 jaren passiefhuiservaring niet echt meer gesproken worden van een nieuw concept. Dat passiefhuizen in Nederland nog niet gangbaar zijn,is jammer. Tegelijkertijd biedt het de mogelijkheid om van alle ervaringen te leren. Daarvoor moet je wel open willen staan voor de opgedane kennis.
Beate Bouwman
Het is van groot belang om naast de energie performance ook binnenklimaat vooraf goed te engineren. Onze ervaringen vanuit ons project Modelhome2020 zijn bijzonder positief. Ervaar zelf via volgende link: http://www.velux.nl/overvelux/develuxgroep/duurzaam_leefklimaat/duu...
Door een actieve schil te ontwerpen welke automatisch reageert op sensoren die het binnen- en buitenklimaat meten, kan een grote bijdrage geleverd worden in een comfortabel binnenklimaat. Dit vraagt om een brede focus waarin naast energie ook het binnenklimaat en de omgeving de grondslag vormen voor het integraal ontwerp. Deze holistische kijk wordt in het platform www.activehouse.info verkondigt. Als organisatie ondersteunen wij dit initiatief !
Op één of andere manier lijkt mij passief bouwen en actieve schillen tegenstrijdig, net zo als passiefhuis en activehouse trouwens ;-) Sensoren, motoren, electronica, bijbehorende installaties; voor de installatiebranche vast een mooie markt om omzet in te genereren, maar niet in de lijn van de gedachte waar passief bouwen op gestoeld is als je het mij vraagt. Waarbij daarmee op zich een goed eindresultaat vast wel gehaald kan worden. Echter kan dat ook met passieve schillen/beschaduwing, wat mij betreft liefst door natuurlijke beschaduwing zoals bladerdaken op pergola's of plaats- en soorttechnisch goed doordacht geboomte. En anders door handbediende zonnewering zoals zonneschermen, rolluiken, buitenlamellen, buitenjalouzien etc. en overstekken.
Tav de interne warmtelast wil ik nog opmerken, dat bij een gemiddelde interne warmtelast (oiv lampen, laptop, wasmachine, koken, douchen, vaatwasmaschine) duizenden passiefhuizen in voornamelijk duitstalige gebieden reeds bewezen hebben, dat de gemiddelde interne warmtelast onder door voorgangers hier reeds beschreven voorwaarden tot een prima binnenklimaat leidt. Als je echter bijvoorbeeld een batterij computers/servers, een wasdroger en een sauna installeert en regelmatig gebruikt, dan kon het nog wel eens lastig worden het passiefhuis rond de 21 graden te houden. En de oplossing om de temparatuurstijging te voorkomen ligt zeker niet in het aanbrengen van koeling; dan heb je het idee achter een passiefhuis niet goed begrepen.
Door toepassing van Knauf PCM Smartboard gipsplaten blijft de temperatuur in de woning vrijwel constant.
Ervaringen met renovatieprojecten in Duitsland zijn veelbelovend.
Als interne warmtebronnen zoals computers/servers constant warmte genereren, doen dergelijke smartboards daar uiteindelijk ook niets tegen. Geldt ook voor hittegolven denk ik: misschien moeten we leren te leven met het feit dat niet alles maakbaar/regelbaar moet zijn.
Voor incidentele/korter actief zijnde warmtebronnen kunnen smartboards inderdaad wel een oplossing zijn. Ik denk dan wel direct aan de kostprijs van zo'n oplossing...
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door