BouwProfs

De bouw online verbonden.

Marcel Abeling heeft in de BouwProfs groep op Linkedin de volgende vraag gesteld:

Ik heb opdracht een verbouwing van een woning aan te vragen. Onderdeel hiervan is een groot deel van een bouwmuur verwijderen. Dit is intussen door een constructeur berekend. Nu moet nog gecontroleerd worden, of de fundering dit ook kan hebben. In het gemeente-archief is niets te vinden. De aannemer en de architect van toen, hebben na 15 jaar geen gegevens meer. De constructeur van toen bestaat niet meer. Welke mogelijkheden zijn er nog om een palenplan en wapeningsgegevens van de fundering te achterhalen?

Kunt u Marcel helpen aan het juiste antwoord? Geef dan uw tips door aan hem via deze discussie.

Weergaven: 1681

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Hoe oud is het pand

De fundering plaatselijk blootleggen. Dan heb je in ieder geval de afmeting van de strook. Aan de hand van de leeftijd van het pand is ook een inschatting te maken hoe de wapening berekend zal zijn. Misschien kun je wat gaan klooien met een staaldetector, maar dat zal hooguit een vermoeden geven, maar geen bevestiging.

Meestal wordt in deze situatie een extra fundering aangebracht om zeker te zijn dat het geheel gedragen kan worden.

Een project dat 15 jaar geleden is gebouwd, heeft in die tijd vergunning verkregen volgens de toen geldende voorschriften. Die zijn bekend en dus kan de constructeur terughalen hoeveel wapening erin zit. Buitenafmetingen van de fundering zijn van buitenaf, desnoods met wat graafwerk terug te halen. Idem palen, als de hoh afstand met wat graven bekend is kan men berekenen wat er is toegepast met de voorschriften van 15 jaar geleden in de hand. Dit wordt ook zo door Bouwtoezicht geaccepteerd. Is niet zo ingewikkeld.

Als het gemeentearchief niets meer heeft zijn er soms historische archieven, maar berekenigen tref je daar vaak niet meer aan.

Heel praktisch is om eens te graven, het funderingsprofiel te onderzoeken en een (hand)sondering te laten doen ter plaatse om de draagkracht opnieuw te bepalen.

Is dat niet mogelijk dan is nog denkbaar de constructie als doorlopend portaal (kader) uit te voeren. Een balk met de zwaarte als de latei wordt over de bestaande fundering gelegd en kolommen aan de oplegzijden zorgen voor opnieuw een gelijkmatige overdracht van de oorspronkelijke belasting op de fundering.

Het staal moet dan op vervorming berekend worden en de uitvoering moet zodanig gebeuren dat er geen zettingen kunnen ontstaan.

 

In zo'n situatie hanteer ikzelf altijd de volgende werkwijze:

1. Op locatie onderzoeken wat voor type fundering het is en wat de afmetingen zijn. Betreft het een fundering op staal, of op palen, wat is de afmeting van de funderingselementen en de wat is eventueel de paalafstand van twee palen onder deze bouwmuur. Als de kruipruimte toegankelijk is, is dat redelijk in te schatten.

2. Bij een fundering op staal is het wat simpeler dan bij een fundering op palen. Je kunt immers de nieuwe gronddruk bepalen. Wapening zal verder niet zo'n grote rol spelen.

3. Bij een fundering op palen is het lastiger. Een dergelijke ingreep heeft afhankelijk van de afmetingen van de doorbraak altijd grote consequenties voor de paalbelasting. Afhankelijk van de plaats van de palen is de kans ook groot dat de wapening onvoldoende is. Het is dan goed om zoals eerder vermeld voor dit deel van de fundering te bepalen wat de belastingen zijn, zodat je in combinatie met de paalafstanden (die zal je echt nodig hebben) een inschatting van de wapening kan maken.

De gemeente is de stukken dus kwijt geraakt. Slordig, zo oud is de woning nog niet, tenminste als het de 15 jaar betreft. Let wel op dat je weet waar de risico's liggen. Je trekt flink wat risico's naar je toe, waarbij veel onzekerheid bestaat over de bestaande constructie.

Beste Marcel,

Mijn advies is om toch nog eens naar de Gemeente te gaan en in het archief te zoeken. Misschien heeft de Provincie ook nog iets in de archieven. Heeft de huidige constructeur ook geen andere ideeen om de huidige fundering te verstevigen voor de zekerheid?

Succes.

m.vr.gr. Rian Aeilkema

www.riantconnections.nl

 

 

Hallo Marcel ,

Ik heb recentelijk een maatschap opgericht genaamd  "de Fundeeirngswinkel " Stuur mij meer gegevens zoals  de gemeente en de straat en huisnummer.

Als je een muur of een deel  daarvanverwijdert moet er toch nog wel een gelijkmatige afdracht van de bovenbelasting naar de fundering plaatsvinden.  Ik heb een systeem om een nieuwe betonbalk in een bestaand metselwerkvlak aan te brengen.

Het zgn Pynford- systeem.

De funderingswinkel is een ingenieeursbureau voor funderingsonderzoek en  funderinghesrstel voorstellen. Wij zijn dus geen aannemers.

 

 vriendelijke groet ,

Hans de Wit    zie www.defunderingswinkel.nl  en in info@defunderingswinkel.nl

In algemene zin 3 werkwijzen:

baseren op 'oude' gegevens zoals tekeningen. Goed zoeken wil vaak nog wel helpen (15 jaar oud is niet zo oud).

als dit geen resultaat oplevert, kun je zaken bloot leggen. denk aan graven en wapening bloot hakken in betonbalk. Dit geeft veel rompslomp en gedoe, maar het is altijd te herstellen en je weet precies welk materiaal en draagkrachtt je beschikbaar hebt.

Als je dit niet wilt, dan kun je in het constructief ontwerp zodanig aanpassen, dat de verbouwde situatie op dezelfde wijze zijn kracht afdraagt als de oorspronkelijke situatie. Je maakt een vergelijking tussen bestaande afdracht en nieuwe afdracht en zorgt ervoor dat er op de fundering (waar je geen gegevens van hebt) geen evrschil is. Dan hoef je het ook niet te controleren. Mindset: dat wat je bovenaan toevoegt om de dragende functie van de bouwmuur te vervangen (balk?), moet je ook aan de onderzijde toevoegen om het gedrag van de bouwmuur op de fundering weer terug te brengen.

 

Michiel Visscher, constructeur.

Als het gaat om een paalfundering raden we u aan om een funderingsonderzoek uit te laten voeren volgens het F3O funderingsonderzoeksprotocol. Zo nodig kunnen ook drukproeven worden gedaan. Het protocol voor het funderingsonderzoek is terug te vinden op www.F3O.nl of www.platformfundering.nl

Informatie over funderingsonderzoeksbedrijven staan onder links op www.platformfundering.nl

Vragen? info@platformfundering.nl

Het lijkt ingewikkelder dan het is.

Door uit te graven weet je de afmetingen van de fundering, en je kunt de palen opzoeken.

Door het gebouw op te meten weet je welke belastingen er op die fundering komen, en welke paalbelastingen er zijn. Met de normen van toen kun je dus redelijk precies bepalen wat er voor wapning in zit. !

Betreft beschikbaarheid van gegevens, staan er in de buurt misschien dezelfde woningen waarvan bij de gemeente wel gegevens beschikbaar zijn? Het kan wel zijn dat de bodemgesteldheid afwijkt, maar ook dat is na te gaan. Mochten ook die gegevens niet beschikbaar zijn, dan is ter plaatse onderzoek doen de enige oplossing.

 

Van alle andere oplossingen die worden gegeven staan er een aantal zinvolle (zoals hierboven) en een aantal minder zinvolle. E.e.a. is ook afhankelijk van de grootte van de opening.

Bij een paalfundering is het inderdaad zinvol om de plaatsing van de palen op te gaan zoeken door te ontgraven. indien de opening niet groter is dan de paalafstand en dit samenvalt met de opening tussen de palen is er weinig aan de hand.

Mocht dat allemaal minder goed uitkomen, dan lijkt mij de suggestie die door Michiel Visser wordt gedaan om onder ook een balk aan te brengen correct. Deze methode kan ook worden toegepast bij een fundering op staal.

Bij hele grote openingen ontstaan er grote puntlasten waarop de fundering niet berekend zal zijn. Dan rest er niets dan de paaldiameters na te gaan, en aan de hand van een sondering na te (laten) rekenen of de belastingen niet te hoog worden.

 

Er zijn diverse gemeenten die hun archief ouder dan 10, 12 of 15 jaar overdragen aan een stadsarchief . DFe info zit dan niet bij de gemeente zelf maar een al of niet gesubsidieerde organisatie

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+