BouwProfs

De bouw online verbonden.

Kan een gemeente de ontwikkelaar via de bouwverordening eisen opleggen m.b.t. duurzaam bouwen?

Monique (M.R.) Andersen Röe is planbegeleider bij HBB Groep. Op BouwProfs stelt zij de volgende vraag:

Privaatrechtelijk kan een gemeente geen eisen opleggen met betrekking tot duurzaam bouwen door deze eisen op te nemen in grondovereenkomsten (tenzij dit vrijwillig wordt aanvaard en vrijwillig wordt uitgevoerd).

Maar zoals het toepassen van FSC-hout, bepaalde isolatiematerialen of bijvoorbeeld zonnecollectoren? Wat en hoe kan een gemeente deze eisen wel opleggen? Publiekrechtelijk gezien kunnen geen eisen over duurzaamheid worden vastgelegd in het bestemmingsplan. 

Of dit wel in een gemeentelijke bouwverordening kan is mij nog niet helemaal duidelijk. Artikel 8 lid 7 van de Woningwet heeft in mijn ogen een ‘vrij in te vullen betekenis’. In artikel 8 van de Woningwet staat vermeld wat er wel en niet opgenomen mag worden in de bouwverordening.

Er is echter één lid die bij mij voor verwarring zorgt:
“Artikel 8 lid 7: Bij algemene maatregel van bestuur kan worden bepaald dat in de bouwverordening voorschriften worden gegeven omtrent andere onderwerpen dan die, genoemd in het tweede, vijfde en zesde lid.”

Wat wordt verstaan onder het woord 'andere'?
Het blijft voor mij onduidelijk hoe ver een gemeente kan gaan met betrekking tot het opnemen van duurzaamheidseisen in de gemeentelijke bouwverordening.

Kunt u Monique helpen aan een adequaat antwoord? Geef het door op BouwProfs via deze discussie.

Weergaven: 531

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Indien er een raadsbesluit aan ten rondslag ligt kan men via de gemeentelijke bouwverordening extra eisen stellen, dus ook over duurzaamheid. Ik heb zelf in Zoetermeer en Amsterdam meegemaakt dat via de grondaanbieding extra eisen werden gesteld. Niet accepteren betekende geen grond. Naast duurzaamheid is natuurlijk een veel bekender voorbeeld het vestigingsbeleid. Huurders hebben de goedkeuring van de gemeente nodig, enz. In de praktijk kan en zal een gemeente aanvullende eisen stellen en ik heb nog niets gevonden om daar aan voorbij te gaan.

Let bij het stellen van extra eisen wel op de eventuele aanbestedingsplicht. Indien een gemeente zodanig specifieke eisen stelt aan een project dan kan dat project gezien worden als een overheidsopdracht. Een private ontwikkeling is dan dus opeens een overheidsopdracht geworden en dus aanbestedingsplichtig. Uit jurisprudentie blijkt dat al bij een globale omschrijving van eisen sprake kan zijn van het stellen van eisen in de definitie van een overheidsopdracht voor de uitvoering van werken. Vanzelfsprekend is hiervan geen sprake zolang het gaat om eisen die voortvloeien uit de gebruikelijke publiekrechtelijke betrokkenheid van de gemeente. In casu wil de gemeente echter verder gaan dan dat.

Ik ben onvoldoende juridisch ingevoerd om aan te kunnen geven hoe ver een gemeente wel of niet kan gaan. De vorige twee antwoorden gaan daar al goed op in.

Wel weet ik dat een AMvB alleen door de regering genomen kan worden. De gemeente zelf kan geen 'algemene maatregel van bestuur' instellen. Of er een of meerdere AMvB zijn die betrekking hebben op dit artikel ben ik niet bekend mee. Zoals ik het begrijp, kan een gemeente de bouwverordening op basis van dit artikel 8 lid 7 alleen aanvullen als daarin voorzien is door een AMvB.

Bij een uitbreidingsplan voor een woonkern heb ik meegemaakt dat de Gemeente eisen stelde zoals o.a. geen gebruik van zink, pvc en hardhout, tevens werden er welstandseisen toegevoegd zoals geen gebruik van betonpannen e.d.

In mijn beleving werd dit geregeld via een aantal bepalingen omvattende het totaal van deze wijk. Onder andere werden hier ook eisen tav waterpartijen en groen opgenomen.

Hoe dit toen juridisch is opgezet kan ik niet meer exact achterhalen, echter naar mijn beleving was een soort deal tussen de Gemeente en ontwikkelende bouwers (waarschijnlijk dus vrijwillig geaccepteerd)

 

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+