Zou het particulier opdrachtgeverschap een (gedeeltelijke) oplossing kunnen zijn voor de crisis in de bouw:
Het commentaar op de huidige subsidieregeling is dat alleen de grote architectenbureaus en aannemers kunnen profiteren van de subsidies die door de overheid worden gegeven. Door meer particulier opdrachtgeverschap krijgen ook de kleinere architectenbureaus en aannemers meer kans op werk.
Een gedeelte van de subsidies die momenteel worden gebruikt voor het reanimeren van de bouw, kan worden gebruikt om hypotheken te creëren waarover de eerste 3 jaren geen rente hoeft te worden betaald. Deze regeling zou particulier opdrachtgeverschap kunnen bevorderen.
Eventueel zijn er andere manieren om particulier opdrachtgeverschap te stimuleren in tijden van een financiële crisis.
Een bijkomstigheid is dat er minder overheadkosten zullen zijn. Woningen kunnen daardoor goedkoper gebouwd worden. Zeker bij collectief particulier opdrachtgeverschap is dat het geval.
Jammer in deze discussie is dat er alleen gesproken wordt over nieuwbouw. Het klint wellicht vreemd maar 100 % van de huizenbezitters hebben al een huis ! Verbouwing of in stand houding van dat gene wat men heeft ligt dus voor hen veel meer voor de hand.
Als we het hebben over de particuliere markt is het wellicht handig om ons ook daar op te richten : het uitstellen van de hoog nodige schilderbeurt, de vernieuwing van de badkamer of keuken, etc.
De drempel verlagen voor de particuliere markt dus om datgene te laten doen wat men voor ogen heeft en noodzakelijk is om de waarde te handhaven of te vergroten. En daarmee een stimulans in te bouwen voor het midden- en kleinbedrijf om het hoofd boven water te houden.
Vergeet deze groep ondernemers niet !
Mogelijk wel een goed plan, maar dan moeten er ook veel meer mogelijkheden (lees kavels) gerealiseerd worden voor particulieren om nieuwbouw te realiseren. Zolang 90% van de nieuwbouw wordt gerealiseerd door projectontwikkelaars en er in ontwikkelgebieden maar beperkt ruimte is voor particulier opdrachtgeverschap heeft een dergelijke maatregel ook weinig invloed.
Als ik kijk naar de werkelijke vraag van mijn klanten die een huis willen hoor ik geregeld de wens dat ze vooral behoefte hebben om:
- duurzaam te willen bouwen al dan niet in houtskeletbouw met gebruik willen maken van alternatieve energieleveranciers zoals zonnepanelen, klein formaat windmolens, zonneboilers, leemkachels, etc.
- combinaties van wonen en werken op dezelfde locatie te combineren (atelier/kantoor/werkplaats/ studio aan huis) met buren die samen die ruimte gebruiken voor hun werk.
Er is vooral behoefte aan gezond wonen voor een relatief lage prijs (Scandinavische woningen). Gemeenten en belastingdienst zouden minder vast moeten houden aan één werkruimte per huishouden, maar dat hierdoor de vaste lasten kunnen worden gesplits terwijl men een eigen huis heeft.
Nieuwbouw in opdracht van de particulier
Ik vraag me af of subsidies de particulier gaan aanzetten tot het bouwen van een woning. Ligt het probleem daarbij niet veel meer bij de beschikbaarheid en betaalbaarheid van de bouwgrond? Ik denk dat deze hobbel eerst genomen moet worden alvorens de bouw zelf gestimuleerd kan worden.
Renovatie
Kijkende naar de renovatiemarkt, waar ik dan gemakshalve ook aanbouw onder schaal, zijn er kansen te over om de bouweconomie een handje te helpen middel subsidies en/of BTW-verlagingen. Bij Werkspot.nl zien we een forse toename van de hoeveelheid renovatieopdrachten aan de ene kant en aantal aanmeldingen door ZZPers, maar zeker ook de MKBers in de bouw, die zich bewegen op het vlak van deze markt. Dit komt a) door de toename van de online aanbestedingen van dergelijke klussen en b) doordat men genoodzaakt is om de woningen aan te pakken, aangezien men er ook langer in blijft wonen en in economisch mindere tijden het geld wat er is wil investeren in de directe leefomgeving, aangezien deze beïnvloedbaar is.
De toename van online is overigens te danken aan het feit dat er steeds meer draagvlak komt voor bijvoorbeeld werkspot.nl vanuit de traditionele bouwwereld. Werkspot gaat online aanbesteding de komende weken overigens zwaar op de kaart zetten middels een bijzondere TV-campagne en de VAKMAN VAN HET JAAR 2009 verkiezing. Het wordt tijd dat de vakmannen ook eens in de spotlights gezet worden nl.
Het is ook bijzonder raadzaam om de diverse subsidie mogelijkheden voor de particulier beter in beeld te brengen en veel toegangkelijker te maken. Verbeteringen aan bestaande woningen en besparingen door middel van het gebruik maken van zonnecollectoren is thans nog niet weggelegd voor de grote massa. Simpelweg doordat er te weinig (goede) leveranciers zijn en de regelingen veel te moeilijk voor de "gewone" man. De bouwsector zou zichzelf helpen door het helpen van de klant bij het vragen van advies en subsidie.
Particulier opdrachtgeverschap is geen instrument voor het opvoeren van de bouwproductie maar een (vergaand) middel om de invloed van de gebruiker op het woonproduct te versterken. Die invloed is tot nu toe in het algemeen heel gering wat verband houdt met het zeer gebrekkig functioneren van de woningmarkt.
Mogelijk leidt dit ook tot lagere stichtingskosten.
Daardoor zou dit per saldo een positief effect kunnen hebben hoewel wij ons over de mate van toepassing voorlopig nog geen al te grote illusies moeten maken, en ook zeker niet over de productieeffecten op korte termijn.
Veel beter en effectiever zou zijn om de grondprijzen sneller benedenwaarts aan te passen.
Daarvoor bestaat zeker aanleiding gezien de prijsdalingen in de woningmarkt; dat heeft echter alleen betrekking op nieuwbouw.
Het pleidooi om de klant te helpen bij het vragen van advies en subsidie wil ik graag ondersteunen.