BouwProfs

De bouw online verbonden.

René de Klerk stelt in de BouwProfs Duurzaam Bouwen groep op Linkedin de volgende vraag:

Hoe hoger de Rc hoe beter(?). Maar een gezonde woning is damp-open (zonder dampremmende laag) en bij een geringe Rc waarde ligt het dauwpunt al snel in de isolatie waar vocht kan ophopen met alle gevolgen van dien. Toch wordt de hoge Rc waarde als doel gezien.

Hoe werkt dit? Hebben de 'duurzame' constructies uiteindelijk allemaal dampremmers en is de toepassingen van damp-open materialen feitelijk onzin/overbodig? Wordt het vocht uit de woning genomen door ventilatiesystemen die alleen nodig zijn omdat de dampdichte constructie dat veroorzaakt en die onnodig energie kosten?

Wil je meer weten over de aanpak van vochtproblemen? Volg dan bij BouwProfs de ééndaagse cursus vochtproblemen in gebouwen.

Weergaven: 21087

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Je Rc-waarde heeft in principe niets van doen met je dauwpunt. Je hoeft bovendien niet perse te isoleren om geen problemen met condens te krijgen. Wel hebben dampopen constructies een beperkte dampdoorlatendheid. De damp moet er makkelijker uit kunnen dan er in :-)

Leuk onderwerp, ben benieuwd naar de reacties, waarom is het bericht al weer verdwenen op linkedIn?

@Wibo, dank. De discussie komt later vandaag ook beschikbaar op Linkedin.

Dag René,

 

onze isolatiesystemen zijn niet damp-open. Aan de binnenzijde zit een dampremmende laag, aan de buitenzijde een vochtkerende laag. Gevolg is dat we leven in een plastic zak. Dat is inderdaad niet gezond. We proberen dat tegen te gaan door te ventileren maar het blijft behelpen.

Om toe te lichten hoe wij leven gebruik ik de friteszakken-theorie. Uit m'n puberteit kan ik me fritesboer Tiny herinneren die heerlijke dikke zelfgesneden friten verkocht. Die kreeg je mee in een papieren zak. Zijn friteskraam werd later vervangen door een snacksalon. Het hele interieur is in vrolijke kleuren gestyled. De voorgebakken fabrieksfrites is dunner en minder smakelijk maar de doodslag voor de friten is het kleurige plastic snacksalontasje. Er zitten weliswaar een paar gaatjes in om de dampende snacks te laten luchten maar tegen de tijd dat je thuis bent zijn de friten slap.

Zie daar de moraal van dit verhaal. Wij staan met onze lichaamstemperatuur van 37 graden en een vochtgehalte van 80% niet zo heel ver van de dampende frites. Wij leven als een krokante snack in een plastic friteszak. 

Technisch ligt er bij ieder project een uitdaging om een volledig dampopen constructie te maken. Ja, dat vereist extra rekenwerk want voor je het weet hoopt het vocht zich op in de minerale wol of het hout. Gemakshalve pakken we daarom de hele zaak maar in. Daarom moeten we niet alleen kijken hoe we ons dampende lichaam behaaglijk warm houden. We moeten nagaan hoe te voorkomen dat we eindigen als slappe friten.

een geweldige 100% open systeem is supertherm. supertherm is een coating die als isolatie gebruikt kan worden. deze heeft een r19 waarde. dat komt overeen met 19cm glaswol. alleen is de laag coating zo dus als een bankpasje.

Rene, je snijdt een ingewikkeld onderwerp aan met vele in elkaar grijpende aspecten. Het kern begrip in deze is vocht-migratie. Hoe beweegt het vocht in huis. Ook ik ben benieuwd naar de reacties die hier op komen, want problemen hieromtrent zijn er heel veel.  Hopelijk komen er nog meer van die frites-zak theorieen, dat is als beeld goed voor te stellen, ingewikkeld wordt het daarna toch wel.

groeten Edwin Kolkman

Mannen, dat is toch allemaal geen antwoord op René z'n vraag ?

Damp diffundeert, als het niet wordt tegengehouden door een damprem, door een constructie van de hoge dampspanning naar de lage dampspanning, dus b.v. van een binnentemperatuur met 70% relatieve vochtigheid, naar een buitentemperatuur die lager is. IN de isolatie, daalt de temperatuur, bij gelijkblijvende hoeveelheid vocht. De relatieve vochtigheid neemt dus toe en dat, net zolang tot de 100% bereikt wordt en condens optreedt. Als je het handig doet, neem je de damdiffusiecoëfficiënten over de gehele constructie zodanig dat geen condens optreedt.

Bij zware isolatie kom je in lichte (houtskelet b.v.) constructies vaak uit op een damprem, maar dat is een kwestie van domweg doorrekenen. Daar zijn programma;'s en adviseurs voor, René.

 

 

Beste Rene,

Er worden in deze discussie een aantal zaken door elkaar gegooid.

1)  Vocht wordt in een woning in grote hoeveelheden geproduceerd (orde van grootte 10 liter per dag e.e.a. afhankelijk van aantal personen). Deze hoeveelheden zijn alleen d.m.v. ventilatie uit een woning te verwijderen.M.a.w. ventilatie moet!

2) Hoge Rc-waarden zijn bedoeld om transmissieverliezen te beperken. Hoge Rc-waarden leidt tot minder warmteverliezen en dus minder energieverbruik.

3) Vocht in een woning zal zijn weg gaan zoeken naar een plek met een lagere luchtvochtigheid (danpdiffusie). Een dampremmende folie aan de warme zijde is noodzakelijk om het vocht uit de constructie/isolatie te weren.

Omdat een dampremmende folie regelmatig wordt onderbroken voor doorvoeringen etc zal er op die plekken toch vochtige lucht de constructie/isolatie binnen "lekken", afkoelen en condenseren. Om schade zoals houtrot in de constructie te voorkomen dient die condens naar buiten toe te worden afgevoerd. De constructie aan de buiten zijde dient daarom waterwerend maar dampdoorlatend te worden uitgevoerd.

 

Met vriendelijke groet,

Joes van Asten

Mul BV ontwerpers & adviseurs

 

Dag René,

Uitgangspunten zijn:
Vochttransport in een woning gaat doorgaans van binnen naar buiten.
Voorkeur voor dampopen construktie.
Voorkeur voor luchtdichte construktie bij nieuwbouw icm balansventilatie
Voorkeur voor luchtopen construktie bij bestaande bouw zonder mechanische ventilatiesysteem.
Rv is afhankelijk van hoeveelheid waterdamp in de lucht (grammen/m3) en de Temperatuur
Dauwpunt is afhankelijk van verschil in temperatuur tussen de 2 punten en de Rv van de lucht

Indien er vochtcondensatie in de isolatielaag kan optreden onder bepaalde omstandigheden dan zal men moeten bepalen of dit tot problemen (lees vochtplekken, lekkages, schimmel etc.,) kan leiden of dat dit geen probleem is.
Bij bestaande spouwmuren zal condensvorming tegen het buiteblad kunnen optreden waarna het water door de normale vochtafvoerende functie van de spouw zal worden afgevoerd uit de construktie. Dit is geen probleem.
Lastiger is bijvoorbeeld condensatie die bij binnedaks isolatie op kan treden tegen het houten dakbeschot aan. Daarom wordt buitendaks isoleren ook bij voorkeur aanbevolen of moet met aan de binnenzijde een volkomen gesloten dampremmer aanbrengen.
De dampremmende laag of in ieder geval de laag met de grootse mu waarde zal zich aan de warme zijde van de construktie moeten bevinden. In dat geval kan de damp altijd makkelijker afgevoerd dan toegevoerd worden. Ook hier zijn soms wat mitsen en maaren maar deze zijn goed te berekenen met allerlei modellen.

Niet alle duurzame construkties hoeven dus deen ampremmer te hebben. De BiofoamPearls isolatie kan en tegen vocht en is volledig dampopen. Noodzakelijk voor bestaande bouw en toepasbaar bij nieuwbouw waarbij men bijv. nadrukkelijk kiest om geen balansventilatie te gebruiken.

Ventilatie van woningen is echter niet alleen noodzakelijk voor het afvoeren van waterdamp. Ook andere luchtveronreinigingen zoals uitgeademde Co2, uitgassingen van (kunst)stoffen en andere al dan niet organische gassen (die soms erg kunnen stinken:) moeten worden afgevoerd. Afhankelijk van het gebruik van het object zou dit eigelijk bekeken moeten worden.

Inderdaad, ventilatie moet. Met de huidige Ep-eisen waarschijnlijk zelfs met een zo goed mogelijk functionerende balansventilatie.

Inderdaad bij lichte constructies heb je onherroepelijk een dauwpunt in je constructie en ben je dus gedwongen een dampremmende laag toe te passen.

Inderdaad bij gaten in de buitenschil heb je een vochtkerende laag nodig.

 

Als je het handig doet doe je het zoals Michael omschrijft. Het dauwpunt valt in een laag waarin het geen kwaad kan. Dat kan ook wanneer je een hoge Rc wilt halen. Dus het antwoord op de vraag van René is:

"Nee, je kunt wel degelijk dampopen bouwen met een hoge isolatiewaarde en de kunst is juist om zo eenvoudig mogelijk te ventileren."

Michael,

Je antwoord is mij duidelijk, juist daarom de vraag. Hoe je ook rekent, vanaf een bepaalde Rc waarde zal de verzadiging ergens in de constructie plaatsvinden en omdat dat problemen geeft wordt de dampremmer ingezet.

Ik zoek naar een oplossing (als die al bestaat) waarbij je kunt voldoen aan een hoge Rc waarde, zonder dampremmer en het dauwpunt op de gewenste plaats, ergens aan de buitenkant van de totale constructie.

Als jij een adviseur weet die dit kan oplossen, dan graag. MIjn zoektocht en berekeningen leveren echter tot nu toe een eenduidige conclusie: het kan niet zonder dampremmer.



Michaël de Vos zei:

Mannen, dat is toch allemaal geen antwoord op René z'n vraag ?

Damp diffundeert, als het niet wordt tegengehouden door een damprem, door een constructie van de hoge dampspanning naar de lage dampspanning, dus b.v. van een binnentemperatuur met 70% relatieve vochtigheid, naar een buitentemperatuur die lager is. IN de isolatie, daalt de temperatuur, bij gelijkblijvende hoeveelheid vocht. De relatieve vochtigheid neemt dus toe en dat, net zolang tot de 100% bereikt wordt en condens optreedt. Als je het handig doet, neem je de damdiffusiecoëfficiënten over de gehele constructie zodanig dat geen condens optreedt.

Bij zware isolatie kom je in lichte (houtskelet b.v.) constructies vaak uit op een damprem, maar dat is een kwestie van domweg doorrekenen. Daar zijn programma;'s en adviseurs voor, René.

 

Harvey,

Met dampopen bedoel je dan: zonder dampremmende laag? En het vocht volledige afvoeren via de ventilatie?

Harvey Otten zei:

Inderdaad, ventilatie moet. Met de huidige Ep-eisen waarschijnlijk zelfs met een zo goed mogelijk functionerende balansventilatie.

Inderdaad bij lichte constructies heb je onherroepelijk een dauwpunt in je constructie en ben je dus gedwongen een dampremmende laag toe te passen.

Inderdaad bij gaten in de buitenschil heb je een vochtkerende laag nodig.

 

Als je het handig doet doe je het zoals Michael omschrijft. Het dauwpunt valt in een laag waarin het geen kwaad kan. Dat kan ook wanneer je een hoge Rc wilt halen. Dus het antwoord op de vraag van René is:

"Nee, je kunt wel degelijk dampopen bouwen met een hoge isolatiewaarde en de kunst is juist om zo eenvoudig mogelijk te ventileren."

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+