BouwProfs

De bouw online verbonden.

(bron: duurzaamgebouwd.nl)

Het verbeteren van de bestaande woningvoorraad is een onderwerp dat op steeds meer belangstelling mag rekenen. In dat licht kwam ik een artikel tegen op duurzaamgebouwd.nl dat mijn aandacht trok.

De Divisie Bouw en Vastgoed van Dura Vermeer heeft een concept bedacht om woningen in de bestaande bouw op te waarderen genaamd Duurzaam Verbeteren.

Het concept van Dura Vermeer biedt een integrale procesaanpak waardoor maatwerk wordt geboden voor renovatie en groot onderhoud. Men richt zich hierbij met name op energiebesparende maatregelen. Standarisatie van processen en van te voren goed nadenken over te maken keuzes zijn de kernbegrippen van dit nieuwe concept van Dura Vermeer.

Het hele artikel kunt u lezen op http://bit.ly/7YAtr

Wat vindt u, is dit concept van Dura Vermeer een aanvulling / vernieuwing op het thema 'Duurzaam Bouwen'?

BouwProfs hoort graag uw mening.

Weergaven: 385

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Mooie slogans, maar behalve in het artikel rond de "hybride woning" waarin een paar warmterecuperatiesystemen zijn geïntegreerd, vind ik alweer heel weinig praktische informatie over wat nu precies hun concept inhoudt! Welke materialen zien zij als ideaal voor renovatieprojecten, wat zijn de consequenties voor de woningen en hun bewoners, bij welke woningen kan het worden toegepast en bij welke types absoluut niet, etc...

Misschien ook eens kijken naar www.massiefpassief.be voor een wat concreter voorbeeld hoe het kan (ook gecertifieerd door de overheid). Ondertussen zijn we al een stap verder en kunnen dit concept ook in prefab-systeem aanbieden. Zou misschien mooi kunnen aansluiten bij het concept van Dura Vermeer?
Excuseer mijn kritische reactie, maar Ik word er niet veel wijzer van. Als je een concept wilt verkopen aan bouwprofs zul je toch ook moeten aangeven hoe het in elkaar zit. Van betere huize(n) moeten komen. Wellicht vergis ik mij en ligt het aan de communicatie, maar door inhoudelijk niet te vertellen hoe het in elkaar zit lijkt het concept slechts tot doel te hebben om vroeg aan tafel te komen.
Op de vraag 'hoe werkt het?' en je niet verder komt dan een drie stappenplan raak ik daardoor niet overtuigd. Begrippen als 'pragmatisch concept', 'integrale procesaanpak' en de 'klant optimaal bedienen' suggereren veel, maar het zijn compleet loze begrippen als je de achtergrond niet vertelt. Natuurlijk wil iedereen snel, flexibel en kostenefficiënt zijn, maar het krijgt pas inhoud en wordt pas interessant als je er inhoudelijk op ingaat.
Wellicht zit er een hele wereld achter die Dura vergeet te vertellen, maar op deze wijze gepresenteerd raak ik, en ik vermoed met mij vele anderen, niet overtuigd, eerder geïrriteerd.
Graag meer info dus. Niet over virtuele kwaliteit, maar concreet over het wat en hoe.
Dit is natuurlijk geen nieuw onderwerp, volgens mij schreven we hier al in 1990 over.
Het is natuurlijk een goed plan, want daar is de energiebesparing te vinden. Heb het artikel nog niet helemaal gelezen, dat moet ik nog even doen. Maar het odee staat me aan.
Wij van het NBI (Nederlands Bouwkosten Instituut) zijn erg benieuwd het complete concept. zullen daar ook veel aandacht aan besteden

ed
Het verbeteren van de bestaande bouwvoorraad. Kleur is een item dat bij alle techniek nog vaak vergeten wordt. Kleur, dat wil zeggen goed kleurgebruik is een niet te onderschatten middel om de duuzaamheid van woningen te verbeteren. Immers indien een complex een harmonische positieve uitstraling heeft zal dit invloed hebben op de bewoners en de verhuurbaarheid van de woningen. Goed kleurgebruik geeft tevens een hoge en langdurige acceptatiegraad.


Marijke van Loon
Kleurspecialist bouw en docent Nederlandse Kleurenschool
Helemaal me eens, meer kleurgebruk , want het is echt saai


Marijke van Loon zei:
Het verbeteren van de bestaande bouwvoorraad. Kleur is een item dat bij alle techniek nog vaak vergeten wordt. Kleur, dat wil zeggen goed kleurgebruik is een niet te onderschatten middel om de duuzaamheid van woningen te verbeteren. Immers indien een complex een harmonische positieve uitstraling heeft zal dit invloed hebben op de bewoners en de verhuurbaarheid van de woningen. Goed kleurgebruik geeft tevens een hoge en langdurige acceptatiegraad.


Marijke van Loon
Kleurspecialist bouw en docent Nederlandse Kleurenschool
Reactie van Pieter van Nispen via Linkedin:

Het concept van Dura Vermeer is voor woningbouw coorporaties en projectontwikkelaars. Bouwkundig de zaak verbeteren is uit de tekst te halen.
Verder wordt er over een verbeterscan gesproken. Een vaag begrip waarmee je alle kanten op kunt.
Dura Vermeer claimt hierbij uniek te zijn. Er zijn meer partijen die een totaalconcept aanbieden. Wat ik mis in het totaalconcept is de aandacht voor de installatie. Het komt in ieder geval niet naar voren in de tekst.
Het artikel vind ik overigens vrij vaag en wollig. Als geintereseerde zou ik niet meteen Dura Vermeer opbellen omdat het vrij oppervlakkig over zijn integrale concept praat. Het is een procesgericht praatje waarin niet duidelijk wordt wat nu het concept behelst. Wanneer men concreter zou worden zal het klanten verleiden om eens te gaan bellen.
Mooie woorden maar weinig inhoud is mijn commentaar.
Reactie van Cees Luyckx via Linkedin:

Dura is op de goede weg, net als inmiddels veel andere bedrijven. Ook ik mis het unieke karakter van de aanpak van Dura, maar wijs geen enkele vorm van duurzaam verbeteren af.
Wat mij interesseert is welke kosten aan het in het voorbeeld genoemde project worden toegerekend aan de energetische verbetering van de woningen en welk deel ten laste komt van de renovatie. Helder inzicht in de werkelijke verbeterkosten per woning is essentieel.
Belangrijk aspect: op welk niveau van reductie CO2-uitstoot zetten we in? Er is (nog steeds) geen eenduidig resultaat benoemd en tot op gemeentelijk niveau streven overheden andere reductiedoelstellingen na. Is de investering van vandaag niet achterhaald met regelgeving van morgen? Laten we hopen dat "Kopenhagen 2009" échte mileuafspraken oplevert, zodat we weten waarop we onze ambities kunnen richten.
Bericht van Rob Bos via Linkedin:


Het is inderdaad een vaag en wollige advertorial,Wil je huizen goed isoleren moet je dit eigenlijk aan de buitenkant doen maar dit is voor iedereen die hierbij betrokken is onbespreekbaar. Wij adviseren mensen die bij ons aan kloppen de volgende volgorde: dubbelglas,de nieuwste HR ketel,dak isolatie,isolatie kruipruimte en als je dan nog geld over hebt isoleren van de muren aan de binnenzijde ,damp open, en zo dik als je bereid bent aan vierkante meters op te geven.(denk aan verdiepte kozijnen deurposten etc.. etc..) een moeilijke materie dit is waarschijnlijk de reden dat het stukje van Dura zo vaag is.
Reactie van Ad de Vrieze via Linkedin:

Natuurlijk een goed plan om de bestaande woningvoorraad duurzaam te verbeteren, maar niets nieuws. Het verhaal van DURA-Vermeer grijpt alle modieuze begrippen aan om er aandacht voor te krijgen. Mijn idee is echter dat een kleinschalige aanpak nodig is die (momenteel gestimuleerd door de overheid) start bij de woningbouwverenigingen en moet overslaan naar de particuliere eigenaren.
Om alleen aan de binnenzijde wat te doen om de woningen ‘op te labelen’ is te mager. Door de buitengevels aan te pakken kun je woningen esthetisch moderniseren. Zo hebben we de kans een meerwaarde te creëren, niet alleen met meer comfort maar ook met een hogere marktwaarde.
Verschillende partijen zouden er gezamenlijk de schouders onder moeten zetten. Ik denk dan eerst aan de gemeente (welstand), woningbouwvereniging en/of vereniging van eigenaren.
Ook de uitvoerende partijen; architect, aannemer en installateurs moeten in één team met duidelijke oplossingen en keuzemogelijkheden komen.
Energieverbruik en besparingen kan ik in de ontwerpfase eenvoudig zichtbaar maken met de Ecodesigner. Een makelaar (subsidie- en EPA-adviseur) zou de financiële ondersteuning kunnen verzorgen.
Het plan van aanpak ligt dus klaar:
Eerst (woon-) technische verbetering (vergroting) van de woning. In samenhang daarmee de buitenschil aanpakken. Als derde de ventilatie en verwarmingsinstallatie aanpassen voor de geïsoleerde woning. Systemen om energie op te wekken die later ook nog gedaan kunnen komen als laatste aan de orde.
In plaats van dat partijen zitten te wachten op of verwijzen naar elkaar is dus de vraag:
“wie durft er (letterlijk) mee naar buiten te komen?”
Bericht van Pieter van Nispen via Linkedin:

"Een plan van aanpak maken voor een woning is een praktische oplossing. Er wordt te veel gepraat en gestudeerd en te weinig uitgevoerd.
Momenteel werk ik samen met Kies Groen Licht welke voor de particulier woningeigenaar allereerst een plan van aanpak maakt, waarna de woningeigenaar tot uitvoering van het plan van aanpak overgaat.
Van belang is eerst de mogelijkheden in beeld brengen met de consequenties, energie technisch en financieel.
Veel adviesorganisaties komen niet verder dan een besparingsadvies met als het meezit uitvoering van een eenvoudige maatregel.
Kies Groen Licht onderscheidt zich hierin doordat daadwerkelijke energiebesparing voorop staat en dat het maken van een plan van aanpak een instrument is om tot daadwerkelijke besparing te komen.
Dat is ook de reden dat ik me aangetrokken voelde tot die organisatie, geen woorden maar daden."

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+