BouwProfs

De bouw online verbonden.

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil de waterschappen opheffen. D66 heeft een motie ingediend waarin de minister wordt gevraagd om met een voorstel te komen om de waterschappen onder te brengen bij de provincies.

D66 denkt dat er 500 miljoen euro per jaar kan worden bespaard als de taken van de waterschappen worden ondergebracht bij de provincies. Een meerderheid van in de Kamer is van mening dat de provincies 'zeer goed in staat zijn om het werk van de waterschappen over te nemen'. PVV, PvdA en SP steunen de motie. De partijen vinden de waterschappen te duur en overbodig. Hero Brinkman, PVV-Kamerlid: 'Dit betekent het einde van de waterschappen'.

Nederland telt 26 waterschappen. In de ogen van velen vormen zij een overbodige bestuurslaag. In het regeerakkoord van VVD en CDA is afgesproken dat de waterschappen blijven bestaan. Het kabinet wil wel in het aantal bestuurders van waterschappen snoeien. Gedoogpartij PVV is het niet eens met het kabinet. 'Het staat ons vrij om voor opheffing te pleiten,' aldus Brinkman.

Bovendstaand bericht kwam anderhalve maand geleden in het nieuws. Inmiddels staat het water in Noord Nederland tot aan de bovenkant van de dijken, worden dorpen geëvacueerd en geldt een vaarverbod voor de provincie Friesland. Soms is het goed een discussie nog eens goed te voeren op het moment dat de situatie zeer actueel is. Hoe kijk jij aan tegen het plan om de Waterschappen op te heffen?

Weergaven: 8166

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Bevestiging dat ze hun werk niet goed doen.....denk wel even na over de herbestemming van hun kantoorpanden!

Vooral geen onderwerp van politiek gekonkel maken en nog minder privatiseren

Waterveiligheid is iets waar we geen zorgen over moeten hebben aangezien een groot deel van de bevolking onder NAP woont. Zelfs met het voorbeeld van de Tolberter Petten vind ik dat de waterschappen er goed in slagen om die zorgen weg te houden. Zoals een Groningse boer in de Tolberter Petten zei: de stroom persmensen is groter dan de stroom water. Laten we derhalve blij zijn dat er professionals zitten bij de waterschappen die hun werk goed doen. Ik moet er niet aan denken dat provincies of nog erger gemeenten die taken op zich nemen. Dan wordt het pas echt politiek en voel ik me niet veilig meer. Dan ga ik verhuizen naar de Pietersberg, weet ik tenminste zeker dat ik droge voeten houd.

Ik begreep en begrijp als civiel-ingenieur niet waarom mijn eigen partij zo dom kon zijn.

Als er één overbodige bestuurslaag is, een die de wereld voortdurend en luidruchtig van zijn bestaansrecht wil overtuigen, dan zijn dat de provincies.

Gerard Schouw had blijkbaar een heel andere agenda.

Wat mij betreft mogen alle overbodige ambtenaren zichzelfs eens nuttig gaan maken... Geld ook voor semi-ambtenaren overigens!



Rino Groenenberg zei:

Wat mij betreft mogen alle overbodige ambtenaren zichzelfs eens nuttig gaan maken... Geld ook voor semi-ambtenaren overigens!

verklaar u nader ....

Afschaffen die zwaartekracht!

De waterschappen zijn qua grenzen afgestemd op de natuurlijke basis van waterstromen, de stroming naar het laagste punt. Als provincies (en gemeenten) eerst daaraan aangepast worden, zal de bestaande kamermotie besluitvorming op watergebied faciliteren, anders wordt het een verslechtering door de vele nieuwe overlegorganen tussen provincies (en gemeenten) die moeten ontstaan.

De Tolberter polder ligt in 4 gemeenten, besluitvorming uitsluitend onderling door gemeenten, zonder inhoudelijke aansturing, is einde droge voeten.

 

Remko heeft inderdaad gelijk... Wat heeft het voor zin om dit soort problematiek regionaal op te lossen??? Dit zou eerder (inter)nationaal mogen zijn... Verder werken er 1 miljoen ambtenaren in NL, ik zou niet inzien waarom zo'n groot percentage van de beroepsbevolking moet autorijden, koffie drinken en vergaderen... Get a life!

Ik onderschrijf de visie van Pieter Lanser. Juist de politiek gedreven Provincie heeft nauwelijks toegevoegde waarde en werkt vele malen vertroebelend in het werkgebied van onder andere ruimtelijke ordening.

De Waterschappen staan korter bij de dagelijkse werkelijkheid en worden veel minder politiek geinfecteerd.

Wil je wel even bedenken dat een heel groot deel van die ambtenaren niet koffiedrinkt, niet vergadert en niet autorijdt?

Dat zijn de mensen in de uitvoerende diensten. Ze vangen boeven, geven les, zorgen voor onze zieken en bejaarden, ontwerpen bruggen en wegen. Alles over een kam scheren is niet erg bevorderlijk voor een zinvolle discussie.

Rino Groenenberg zei:

Remko heeft inderdaad gelijk... Wat heeft het voor zin om dit soort problematiek regionaal op te lossen??? Dit zou eerder (inter)nationaal mogen zijn... Verder werken er 1 miljoen ambtenaren in NL, ik zou niet inzien waarom zo'n groot percentage van de beroepsbevolking moet autorijden, koffie drinken en vergaderen... Get a life!

Waterschappen moeten blijven maar wat ik mij afvraag is , dat het bekent was dat het slecht weer zou worden.

Waarom worden op voorhand de gemalen dan niet aangezet om de grootste klap op te vangen? dit moet toch in deze tijd

van satellieten en andere weermodellen kunnen ? met vrgr Richard Kindermann

Dat gebeurt echt wel, hoor, maar je kunt het polderpeil niet eindeloos verlagen. Dat stuit op een aantal praktische problemen.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+