BouwProfs

De bouw online verbonden.

Welke aanpak werkt om het toenemend aantal gezondsheidsklachten bij bouwvakkers tegen te gaan?

Het aantal bouwvakkers met gezondheidsklachten zal stijgen, zo verwacht de stichting Arbouw. De beroepsbevolking in Nederland vergrijst en dit geldt extra voor de bouw. De gemiddelde leeftijd van bouwvakkers is nu 40 jaar, 1 jaar ouder dan het gemiddelde van de totale beroepsbevolking. Ruim 21% van de bouwvakkers is tussen de 45 en 55 jaar en ruim 15% is ouder dan 55.

`Met de toename van de leeftijd gaat de lichamelijke belastbaarheid achteruit. Ouderen zijn beperkter inzetbaar in fysiek belastende functies. Voor de bouw betekent dit dat de gezondheidsklachten zullen toenemen`, zegt Arbouw-arts en hoofd onderzoek Cor van Duivenbooden. Volgens hem zijn jongeren vaker kort ziek dan ouderen, maar hebben ouderen desondanks wel een twee keer zo hoog verzuimpercentage. Dit gaat helemaal op voor werknemers die langer dan een jaar ziek zijn. `De kans op langdurige arbeidsongeschiktheid neemt toe met de leeftijd.`

Van Duivenbooden pleit voor leeftijdsbewust arbobeleid, waarbij rekening gehouden wordt met de lagere fysieke belastbaarheid van ouderen. Arbouw is voor het mkb inmiddels bezig om een `toolkit` te ontwikkelen op dit gebied. Momenteel wordt hiermee proefgedraaid en in 2010 moet deze digitaal beschikbaar zijn.

(bron: cobouw)

Deel uw ervaringen en geef uw mening over hoe het toenemend aantal gezondsheidsklachten bij bouwvakkers aan te pakken.

Weergaven: 306

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Reactie via BouwProfs op Linkedin van Michaël De Vos, architect directie-architect, de Vos architecten:

" Hoe blijft een mens gezond, dat geldt niet alleen voor bouwvakkers:

1- Doe wat je ècht en ook wezenlijk wilt.
2- Eet en dink gezond, zo puur en onbewerkt mogelijk.

1- betekent ook meestal: Doe niet je hele leven hetzelfde. Een mens moet ontwikkeling door kunnen maken.
2- We worden steeds meer vergiftigd met voedsel waar de èchte vitaliteit uit is. De pharmaceutische medicijnen die de meeste mensen nemen zijn als middel vaak erger dan de kwaal. "
Het onderzoek van Van Duivenbooden is leuk, maar achterhaald. Het is allang bekend dat de fysieke belastbaarheid van ouderen niet meer zo hoog is als die van de jongere bouwvakker. Kijkende naar mijn eigen branche moet is vaststellen dat de brancheorganisatie (Bovatin) nauwlijks iets doet tegen oprukkende, arbo-onvriendelijke materialen. Ook de hoodaannemer is vaak niet ontvankelijk voor klaagzang van de onderaannemer over tranpsort van bouwmaterialen. Dat daarmee een aanslag wordt gepleegd op het lichaam van de bouwvakker en dat daardoor de bouwvakker eerder uit roulatie is door een algemeen versleten lichaam, schijnt niemand te onderkennen: niet de brancheorganisaties, niet de arbeidsinspecties, niet de werkgevers. Wij Nederlanders kiezen liever voor ingewikkelde methodes: Leeftijdsbewust arbo-beleid en toolkits ontwikkelen, terwijl de oplossing in de meeste gevallen zo simpel is...............

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+