De bouw online verbonden.
Ruben Valenteyn is bedrijfsleider bij Bot Bouw. In de BouwProfs Duurzaam Bouwen groep op Linkedin stelt hij de volgende vraag:
Waar vind jij dat je moet beginnen om je woning duurzamer en energiezuiniger te maken?
Tags:
Dit is inderdaad de beste volgorde. Hiermee gebruik je het principe van Trias energetica, eerst verlies beperken (door transmissie te beperken en installaties zo zuinig mogelijk te laten werken) en daarna zelf op wekken. Het blijkt dat de kosten om de schil te verbeteren niet zo hoog zijn. Daar komt nog bij dat de levensduur meestal lang is, (een spouwmuurconstructie kan bijvoorbeeld zeker 30-40 jaar mee). Het aanpassen van de installaties geeft vaak ook snel een goed resultaat. Bij het toepassen van PV-panelen zitten een aantal haken en ogen aan, zeker bij induviduele woningbouw.
Ingenieursburo IOB heeft ervaring met deze vraagstelling en kan u hiermee ook ondersteunen.
Hallo Ruben, dat is iets te kort door de bocht. Je zult daar meerdere afwegingen op los moeten laten.In elk geval zal bekend moeten zijnhoe de woning er uit ziet wat het bouwjaar is, wat er al aan gedaan is. Wat betreft de PV is het de vraag wat de orientatie van de woning en de kap op de woning is. Ook is het wat betreft de installatie de vraag hoe deze er uit ziet. Kortom je kunt naar mijn mening nooit zwart wit op de vraag antwoorden en zult altijd een nadere analyse moeten doen. Deze kosten baten analyse wordt door ons tegenwoordig standaard voor aanvang van een project gedaan als er verbouwd gaat worden, of te wel zodra iemand wil investeren moet je voorleggen welke keuzes iemand kan maken en wat de rendementen zijn. Daarna kan de opdrachtgever zijn eigen afgewogen beslissingen nemen.
Alle drie de maatregelen zijn erop gericht om de woning energiezuiniger te maken, daarmee wordt de woning nog niet perse duurzaam. De vraag moet eigenlijk hoe een gezonde en comfortabele woning gerealiseerd kan worden die ook energiezuinig is. Kijk dus naar maatregelen die bijdragen aan een goede luchtkwaliteit, optimaal daglicht en een goed thermisch comfort. Hoe je dit doet staat beschreven in de specificaties van Active House. (www.activehouse.info) waar Aldus bouwinnovatie ook een rol heeft gespeeld bij het opstellen.
Een duurzame en energiezuinige woning begint bij de verbetering van de schil. Eerst het energie verlies zoveel mogelijk beperken en daarna zelf Energie opwekken.
Om de schil te verbeteren is niet alleen spouwmuurisolatie zinvol, maar ook het vervangen van de kozijnen en deuren (door onderhoudsvrije kunststof kozijnen en deuren) is van essentieel belang (bij Knipping kan dit zelfs op Passiefhuis niveau). Er kan nu veel warmte door de ramen en deuren naar buiten vliegen en veel kou door naar binnen komen.
Met het vervangen van de kozijnen en deuren wordt niet alleen bespaard op de energiekosten, maar ook op onderhoudskosten en het wooncomfort en veiligheid wordt vele malen beter.
De volgorde is m.i. juist, maar er hoort nog een stap aan vooraf te gaan. Meten !. Wat zijn de uitgangspunten c.q. referenties ? Aan de hand van de uitgangspunten kunnen doelstellingen bepaald worden. De doelstellingen bepalen uiteindelijk wat de juiste volgorde is.
Overigens spreken we vaak over duurzaamheid en energiezuinigheid, maar "vergeten" we daarbij het stukje "comfort". De eerste aanzet tot actie is vaak toch de wens voor een beter comfort, en duurzaamheid/energiezuinigheid/(kosten)besparingen etc. is dan mooi meegenomen.
De Graaff Advies geeft onafhankelijk (glas)advies en energetische vraagstukken omtrent de buitenschil.
De volgorde is gemiddeld goed, maar wel even kijken naar de staat van onderhoud. Als de CV aan vervanging toe is: dat eerst doen. Als kozijnen slecht zijn: die aanpakken met beglazing. Gaan er interieurzaken voor op schilzaken, b.v. tegelvloeren uit? Overweeg dan vloerverwarming als de vloer te isoleren is.
Zoals altijd, is een goed antwoord maatwerk. Hoe dan ook geldt: investeringen in de schil gaan het langst mee.
Goedemiddag Ruben,
Met deze discussie hebben wij al menige opdrachtgever mogen helpen. Even los van het geld. Naar onze mening hoort deze discussie te starten met het uitgangspunt: De beste besparing is die met de energiekraan dicht. Dus verbruiken of afnemen als het nodig is, niet meer, niet minder. Waar je dan alsnog energie voor nodig hebt is een kwestie van invulling en visie. Let wel in je vraag zit duurzamer.
Naar onze optiek begin je dus met stap 1. De invulling daarna kan dan zo klein mogelijk zijn.
Daarna stap 3, immers je dient de installatie zo wie zo aan te passen aan de nieuwe situatie. Dit hangt natuurlijk af van geld, beschikbare techniek enz.
Daarna stap 2, als dat nog nodig blijkt..
In je vraag ligt namelijk niet opgesloten of het uitgangspunt het rendement per Euro betreft maar wel dat het uitgangspunt duurzaamheid betreft.
Bovendien zijn er nog veel meer mogelijkheden dan alleen PV panelen.
Enfin, wellicht heb je er wat aan of anders hoor ik het wel.
Groet Ben Klunder
Alle bovenstaande discussiepunten ziin correct, echter we moeten ook voor ogen hebben dat het bewonersgedrag van wezenlijk essentieel belang is.
Volgens de krant laten we b.v. spaarlampen langer (onnodig) branden omdat ze zo goedkoop zijn.
Onbekommerd warm watergebruik kost nu vaak meer energie dan het verwarmen van de woning, dwz bewust zijn waar de energie naar toe gaat is nodig.
Beste meneer Valenteyn,
Het is inderdaad van belang dat de schil goed is. Daarbij kan gedacht worden aan de Rc waarde, maar ook zeker aan de details en luchtdichtheid. Met name deze laatste aspecten zorgen voor een kwalitatief goede woning. Isover heeft aan de hand hiervan een aantal standaard details verbeterd (www.isover.nl/epcwijzer) en een compleet assortiment luchtdicht bouwen.
Wat ook naar voren komt is het gedrag van de bewoners.
Mocht u meer willen weten over de nieuwe EPC of een boek willen ontvangen vol met details over passief bouwen, hoor ik het graag.
Voordat je eigen energie gaat opwekken, is het verstandig om eerst energie te besparen dmv buiten zonwering!Zonwering heeft namelijk een grote invloed op het energieverbruik van gebouwen/huizen, in het bijzonder voor de verwarming en koeling van een gebouw/huis.
Energiebesparing:
° Buitenzonwering heeft een gunstige invloed op de EPC waarde dan zonwerend glas
° Het zorgt voor lagere kosten bij het koelen
° In het stookseizoen treedt actieve zonne-energie toe, waardoor er minder stookkosten nodig zijn.
° Vele soorten zonwering dienen ‘s nachts als extra isolatie.
Extra voordelen:
- Het geeft visueel en thermisch comfort
- Het zorgt voor betere gezondheid door minder oververhitting
Uit TNO-onderzoek blijkt bovendien dat toepassing van verticale buitenzonwering veel energie kan besparen. Door toepassing van automatisch geregelde buitenzonwering gedurende de zomer kan voor kantoren tot 29 procent en voor woningen tot 12 procent op energie voor koelen worden bespaard.
Graag verwijs ik u naar de link: ‘Waarom zonwering?’ die ook op Tibelly.nl te vinden is http://www.tibelly.nl/waaromzonwering.html
En daar komt de handelslobby....
Maar, voordat we leuke producten of onszelf gaan aanprijzen: Is Ruben Valenteyn met onze antwoorden geholpen?
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door